ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανείπωτα δράματα λόγω του διαλυμένου ΕΣΥ: Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε στο Ηράκλειο, γιατί περίμενε 2 μήνες ένα ειδικό φάρμακο!

Δεν άντεξε άλλο τους φρικτούς πόνους - Άφησε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα και έδωσε τέλος στη ζωή του - Ένα τραγικό θύμα της κατάρρευσης του ΕΣΥ
Ανείπωτα δράματα λόγω του διαλυμένου ΕΣΥ: Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε στο Ηράκλειο, γιατί περίμενε 2 μήνες ένα ειδικό φάρμακο!

Σε έναν καιρό που ο Άδωνις Γεωργιάδης τρέχει για να διαφημίσει τα απογευματινά χειρουργεία και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, έρχονται αδιανόητα δράματα όπως αυτό, για δείξουν σε τι απόγνωση φτάνουν οι πολίτες λόγω της καταστροφής του ΕΣΥ.

Η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου έχει συγκλονιστεί από την είδηση ότι ένας ηλικιωμένος καρκινοπαθής αποφάσισε να αυτοκτονήσει, επειδή δεν άντεχε τους πόνους και δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το φάρμακο που χρειαζόταν για τη χημειοθεραπεία του! Ο 72χρονος Γιάννης Τουρνάς ήταν βιβλιοπώλης σε λαϊκές αγορές και δεν διέθετε την οικονομική δυνατότητα να επισπεύσει τις απαραίτητες ενέργειες για να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και να αντιμετωπίσει τους φρικτούς πόνους.

Ο ηλικιωμένος έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά η ενδεικνυόμενη αγωγή του ήταν δυσεύρετη στην Ελλάδα. Ο χρόνος περνούσε εις βάρος του, καθώς τα σοβαρά προβλήματα στο ΕΣΥ και η έλλειψη καινοτόμων φαρμάκων, έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά για τους καρκινοπαθείς τα τελευταία χρόνια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε διαδοχικές δημοσιονομικές περικοπές. Προκειμένου να βοηθηθεί ο άνθρωπος, κάποιοι συγγενείς του προσπάθησαν να αναδείξουν το θέμα ώστε να υπάρξει σχετική κινητοποίηση. Ο ηλικιωμένος περίμενε το φάρμακο για 2 ολόκληρους μήνες, ωστόσο ο καρκίνος δεν περίμενε. Ο όγκος του μεγάλωσε κατά 3,5 εκατοστά επιπλέον και οι πόνοι έγιναν χειρότεροι.

Δυστυχώς ο άνθρωπος έπεσε σε απόγνωση, δεν μπόρεσε να αντέξει άλλο το μαρτύριό του και προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα. Έβαλε μια θηλιά στον λαιμό και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ανείπωτος ο θρήνος για τους οικείους του, αλλά και η οργή για ένα σύστημα Υγείας που όλο και περισσότερο αφήνει τους καρκινοπαθείς στη μοίρα τους, εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τους έγραψε σε σημείωμα το τελευταίο «αντίο»

Οι πληροφορίες μεταφέρουν ότι ο ηλικιωμένος άφησε πίσω του ένα συγκλονιστικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα για να το βρουν οι δικοί του. Εκεί τους έλεγε το τελευταίο αντίο, τους ζητούσε συγγνώμη για την πράξη του, και εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στο να δώσει τέλος.

«Μιλήσαμε τελευταία φορά την Κυριακή και ουσιαστικά ήταν σαν να μας αποχαιρετούσε το ίδιο έκανε με όλους ευχαριστώντας τους για όλα. Τρέξαμε εμείς και τα παιδιά του αλλά δυστυχώς δεν τον προλάβαμε», δήλωσε σε κατάσταση σοκ ο ξάδερφός του, Ευτύχης Σαρτζετάκης, που είχε αναδείξει το θέμα για να βρεθεί το φάρμακο και να έρθει από το εξωτερικό.

Ο ίδιος ανέφερε πως στο σημείωμα που άφησε ο 72χρονος, εξηγούσε μεταξύ άλλων ότι δεν άντεχε τους πόνους και ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Παράλληλα έκανε γνωστή την μεγάλη ταλαιπωρία που είχε υποστεί ο ξάδερφός του, αφού δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ούτε την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN που υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ για να διαπιστωθεί αν είχε εξαπλωθεί ο καρκίνος, με αποτέλεσμα να τον παραπέμπουν από εδώ και από εκεί, και να τον ταλαιπωρούν.

Ο  κ. Σαρτζετάκης σημείωσε ακόμα, πως η επόμενη λύση ήταν να μεταβεί στην Αθήνα ωστόσο, ο Γιάννης Τουρνάς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Πρόκειται για μια τρομερή τραγωδία που φανερώνει το δράμα που ζουν χιλιάδες άνθρωποι που πολεμούμε τον καρκίνο. Η συρρίκνωση του ΕΣΥ, η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και εθνικού μητρώου καρκίνου, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και η μη έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, οδηγεί πολλούς συνανθρώπους μας σε μια μαρτυρική ζωή και στον θάνατο. Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης των καρκινοπαθών είναι ότι η δαπάνη για την περίθαλψη του καρκίνου στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ανείπωτα δράματα λόγω του διαλυμένου ΕΣΥ: Καρκινοπαθής αυτοκτόνησε στο Ηράκλειο, γιατί περίμενε 2 μήνες ένα ειδικό φάρμακο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.