ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΟΖ: Εκλεισε η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας αφού ξεπεράστηκε το πρόβλημα της κόκκινης γαρίδας

ΑΟΖ: Αίσιο τέλος είχε το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης που οδήγησε στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών της διακρατικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Έπρεπε να φτάσουμε στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία Αθήνας – Ρώμης, μία συμφωνία που επικυρώθηκε στη συνάντηση των...
ΑΟΖ: Εκλεισε η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας αφού ξεπεράστηκε το πρόβλημα της κόκκινης γαρίδας

ΑΟΖ: Αίσιο τέλος είχε το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Ρώμης που οδήγησε στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών της διακρατικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έπρεπε να φτάσουμε στις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία Αθήνας – Ρώμης, μία συμφωνία που επικυρώθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα.

Οι δύο χώρες ξεπέρασαν τα προβλήματα που από το 1977 εμπόδιζαν την συμφωνία, με βασικότερο εξ αυτών τις… κόκκινες γαρίδες που ψαρεύονται στην περιοχή της ΑΟΖ και πωλούνται πανάκριβα στις ιχθυαγορές, με τιμή που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 40 ευρώ το κιλό.

Με τη νέα συμφωνία η Ιταλία αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία στο ελληνικό τμήμα της ΑΟΖ ενώ τίθεται συγκεκριμένο όριο στον αριθμό των αλιευτικών μέσων από την Ιταλία που μπορούν να ψαρεύουν εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια συμφωνία που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζωνές ενώ όπως είπε κατοχυρώνονται «τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων». «Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν επιτυγχάνεται με ανυπόστατες συμφωνίες όπως αυτή της Τουρκίας με το καθεστώς Σάρατζ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην Ιταλία ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «σημαντικότατο αποτέλεσμα», τονίζοντας ότι η Ιταλία στηρίζει «τα συμφέροντα των αλιέων σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΑΟΖ: Εκλεισε η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας αφού ξεπεράστηκε το πρόβλημα της κόκκινης γαρίδας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.