ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαθείς θεατές ενώ λέμε το ψωμί – ψωμάκι: «Δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» λέει ο Οικονόμου

Τον «τροχονόμο» στην ακρίβεια των τροφίμων συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση, αφού ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε πως δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ.
Απαθείς θεατές ενώ λέμε το ψωμί – ψωμάκι: «Δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» λέει ο Οικονόμου

Γιάννης Οικονόμου: Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση να αποφεύγει τη μετωπική σύγκρουση με το «τέρας» της ακρίβειας, παρά το ότι οι πολίτες βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα οικονομικών δυσκολιών. Το Μαξίμου αρνείται πεισματικά να «σπάσει αυγά» για να φέρει ριζοσπαστικές λύσεις απέναντι στις εξωφρενικές ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον λαό.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει ξέφρενος στο 10,2% και τους πολίτες να βλέπουν εν τοις πράγμασι μια συρρίκνωση του εισοδήματος τους κατά 10%, η κυβέρνηση δεν λέει ούτε τώρα να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος – προς το παρόν – απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μείωσης της φορολογίας στα τρόφιμα. «Ο ΦΠΑ είναι βασική πηγή εσόδου για το κράτος. Εδώ, σκοπός δεν είναι να κάνουμε παροχές, στερώντας έσοδα από τον προϋπολογισμό, που θα πρέπει να τα πάρουμε μετά πίσω από τους πολίτες», είπε ο κ. Οικονόμου που ακόμα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι. Βρισκόμαστε στη μέγγενη, άλλα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας».

Βέβαια το πώς ακριβώς «βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας» η κυβέρνηση είναι κάτι που χρήζει… σοβαρής έρευνας. Οι μικρές και ανεπαρκείς ελαφρύνσεις που έγιναν σχετικά με τα καύσιμα και το ρεύμα, είχαν περισσότερο χαρακτήρα επιδότησης της (συνέχισης της) κερδοσκοπίας, παρά αντιμετώπισαν το πρόβλημα στη ρίζα τους. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργήθηκε και δεν υπάρχει ούτε καν το πολιτικό σθένος να μπει ένα ξεκάθαρο οριζόντιο πλαφόν σε καύσιμα και ρεύμα.

Το μόνο που βλέπει ως τώρα ο πολίτης είναι επιδοτήσεις – ψίχουλα, επιδόματα, πλατφόρμες και έμμεσες ενισχύσεις, δηλαδή αναιμικές βοήθειες δια της πλάγιας οδού, αντί η κυβέρνηση να βάλει ένα δυναμικό τέλος στην ασυδοσία των κερδοσκόπων.

Και ενώ η νοικοκυρά βλέπει το καλάθι της να αδειάζει με τις τιμές των σούπερ μάρκετ που έχουν πάρει την ανιούσα, η κυβέρνηση δεν τολμά να μειώσει τον ΦΠΑ, ούτε καν στα βασικά αγαθά, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική ανακούφιση στον καταναλωτή. Πάνε 2 μήνες τώρα που ξεκίνησαν… συζητήσεις επί συζητήσεων ακόμα και για το πιο απλό, το πιο βασικό, να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 6%, στα βασικά αγαθά. Κι όμως δεν πραγματοποιείται ούτε αυτό.

Η ίδια ανεξέλεγκτη κατάσταση κυριαρχεί και στην εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» με την βενζίνη να έχει εκτοξευτεί ακόμα και στο 2.40 σε νησιά, και την κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με την κορυφή του παγόβουνου, αφού ως τώρα αρκέστηκε σε μία εμπαικτική επιδότηση των… 16,66 ευρώ τον μήνα με το Fuel Pass.

Πάνω στη πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο Γιάννης Οικονόμου είπε αοριστολογώντας και πετώντας το μπαλάκι προς τις επιχειρήσεις πως «η κυβέρνηση παρατηρεί και αξιολογεί όλες τις απόψεις που ακούγονται» και πως «η συγκυρία είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη και όλοι βάζουν πλάτη, κυρίως όσες επιχειρήσεις έχουν και προσωπική σχέση με τους πολίτες, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων».

Αθλητικές ειδήσεις

Άρης: Κι όμως! Ο Καμαρά δεν μπορεί να το γυρίσει παρά την γκολάρα με τον ΠΑΟΚ – Τι σκέφτεται ο Καρυπίδης

ΠΑΟΚ: Μικρό καλάθι για Μπενφίκα και Κουαλιάτα – Τι έλεγαν στο «Δικέφαλο του Βορρά» – Μόνο αυτό έλειπε στον Λουτσέσκου

Super League – Ευρωπαϊκά εισιτήρια: Πως κινδυνεύει ο Αρης, τι θέλει η ΑΕΚ – Μπορεί να χάσει ο ΠΑΟΚ τη 2η θεση;

Eurovision 2022: Αυτά πρέπει να προσέξει η Αμάντα Γεωργιάδη για να κερδίσει το Σάββατο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Απαθείς θεατές ενώ λέμε το ψωμί – ψωμάκι: «Δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» λέει ο Οικονόμου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.