ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάτη: Βγάζουν νέες sim, κλέβουν κωδικούς e-banking και παίρνουν τις καταθέσεις πολιτών – Τι συμβαίνει

Νέους, ευφάνταστους τρόπους έχουν βρει απατεώνες για να κλέβουν προσωπικά στοιχεία πολιτών με τους ειδικούς να προειδοποιούν.
Απάτη: Βγάζουν νέες sim, κλέβουν κωδικούς e-banking και παίρνουν τις καταθέσεις πολιτών – Τι συμβαίνει

Για τους νέους τρόπους που μπορεί να πραγματοποιηθεί μία απάτη μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος Γιώργος Μπουλούκος συμβουλεύοντας τους πολίτες.

Ο δικηγόρος παρουσίασε τους νέους τρόπους που έχουν ανακαλύψει για να κάνουν μία απάτη. Ταυτόχρονα προειδοποίησε τον κόσμο να προσέχει για τις ύποπτες κινήσεις που δείχνουν ότι είναι μέρος μίας σκευωρίας αλλά έδωσε και οδηγίες για το πως θα τις αποφύγουν.

Τα κενά ασφαλείας του e-gov που εκμεταλλεύονται οι δράστες

Σύμφωνα με τον κύριο Μπουλούκο, μία νέα μόδα στις ηλεκτρονικές απάτες εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας του e-gov, δηλαδή της ηλεκτρονική υπηρεσίας της κυβέρνησης.

Εκεί, οι δράστες καταφέρνουν να εκδώσουν πλαστές εξουσιοδοτήσεις (χωρίς να χρειάζονται τα πλήρη στοιχεία του ατόμου) με τις οποίες στη συνέχεια βγάζουν νέες κάρτες sim τηλεφώνου. Έχοντας στην κατοχή την καινούργια sim, οι δράστες έχουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις δραστηριότητες του κινητού και φυσικά όλες τις ειδοποιήσεις από τις τράπεζες που τους ενδιαφέρουν.

Στην Ελλάδα μάλιστα έχουν καταγραφεί 4 δικογραφίες ενάντια ατόμου και συνεργατών του που πραγματοποιούν την συγκεκριμένη απάτη. Μάλιστα, ένα από τα θύματα στις υποθέσεις εκπροσωπεί ο ίδιος ο κύριος Μπουλούκος.

 

Sim Swapping – Ο «παράδεισος» των απατεώνων

Τι ακριβώς όμως είναι το sim swapping; Μπορεί πράγματι να το κάνει κάποιος τόσο εύκολα;

Η νέα τάση στις εξαπατήσεις γίνεται πράγματι αρκετά εύκολα. Η αλλαγή κάρτας SIM είναι κάτι το απόλυτα συνηθισμένο. Ένας απατεώνας λοιπόν μπορεί εύκολα να προσποιηθεί, ξεγελώντας τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, είτε τον κάτοχο της κάρτας που είναι προς αλλαγή είτε κάποιο άτομο που έχει λάβει εξουσιοδοτήσει από τον κάτοχο.

Αφού αποκτήσουν την νέα κάρτα, η παλιά SIM, που βρίσκεται προφανώς στα χέρια του νόμιμου ιδιοκτήτη, απενεργοποιείται. Έτσι, όλες οι ενέργειες που θα γινόταν στο κινητό του νόμιμου ιδιοκτήτη πραγματοποιούνται στη νέα κάρτα και στα χέρια του απατεώνα.

Οι κλήσεις, τα μηνύματα, όλα βρίσκονται στην κατοχή του δράστη της απάτης με αποτέλεσμα να μπορεί ο ίδιος να προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες με τα στοιχεία του χρήστη.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κύριος Μπουλούκος στο παρακάτω βίντεο:

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Απάτη: Βγάζουν νέες sim, κλέβουν κωδικούς e-banking και παίρνουν τις καταθέσεις πολιτών – Τι συμβαίνει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις