ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι υπηρεσίες για το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας

Πάνω από 100.000 πολίτες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο - Όποιος πληρώνει παρακάμπτει το «φρακάρισμα» που προκάλεσε η κυβέρνηση
Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι υπηρεσίες για το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας

Και επίσημα πλέον, η δημόσια Υγεία γίνεται εμπόρευμα για όποιον έχει να πληρώσει για να χειρουργηθεί αφού ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε το… «μενού» των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τα απογευματινά χειρουργεία. Ουσιαστικά η κυβέρνηση νομιμοποίησε το φακελάκι και του όρισε συγκεκριμένες τιμές, ανάλογα τη δυσκολία του χειρουργείου. Βέβαια το αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία με την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Όπως εξήγησαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ποσά δηλαδή που μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι.

Συγκεκριμένα, τα ποσά χωρίζονται σε 6 κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων:

Πολύ μικρή: 300€

Μικρή: 500€

Μεσαία: 900€

Μεγάλη: 1.200€

Βαρειά: 1.600€

Εξαιρετικά βαρειά: 2.000

Για παράδειγμα, σε μεγάλη επέμβαση, πχ χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το χειρουργό θα είναι στα 500 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 350 ευρώ. Για γόνατο, που θεωρείται βαρειά επέμβαση, 750 ευρώ στον χειρούργο και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ.

Και επίσημα πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των χειρουργείων, και σε αυτούς που θα αδυνατούν, και θα αναγκάζονται να στέκονται σε ουρές ντροπής, να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία, να μπλέκουν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις που συχνά θα λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία τους.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην ίση πρόσβαση στην Υγεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση ούτε η αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Αντιθέτως θέλουμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του».

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η δημόσια υγεία αφού πρώτα καταστράφηκε, τώρα σαλαμοποιείται και λεηλατείται ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο χαρακτήρα της. Περνά στη σφαίρα της ιδιωτικοποίησης νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο. Τα μεγάλα ποσά που θα καλείται να πληρώνει ο πολίτης για να χειρουργηθεί, τα έχει πληρώσει ήδη (και πολλαπλάσια) από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Έτοιμη πελατεία για τα απογευματινά χειρουργεία…

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιέγραψε την τραγική κατάσταση ενός διαλυμένου ΕΣΥ που δεν μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες του λαού. Και αυτό διότι δήλωσε πως σήμερα βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο, 102.634 περιστατικά. Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Όλος αυτός ο κόσμος «φρακάρει» σε ουρές, λόγω της τεχνητής κατάρρευσης του ΕΣΥ που η ίδια η κυβέρνηση προξενεί τα τελευταία 5 χρόνια. Έτσι δημιουργήθηκε ένας μεγάλος όγκος «πελατείας» για τα πληρωμένα χειρουργεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας σήμερα. Και το πιο τραγικό, είναι ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας παρουσιάζεται σαν… διέξοδος και διευκόλυνση.

«Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο τρόπο».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί στο ΕΣΥ, απαντώντας στο αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δεν θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς» σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε μετά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΕΣΥ είναι στα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Προτιμά δηλαδή ο υπουργός Υγείας να ξοδεύονται περίπου 350.000 ευρώ για τη δημόσια εκπαίδευση του κάθε γιατρού και τελικά αυτός να πηγαίνει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό, λόγω των τραγικών μισθών στο ΕΣΥ.

Και όλο αυτό διότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανάγκες της δημόσιας υγείας ως περιττό κόστος, και τα απογευματινά χειρουργεία χρησιμοποιούνται ως βολική πρόφαση για να μην αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι υπηρεσίες για το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.