ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστομωτικός ο Δρ. Ιωαννίδης: «Ο εμβολιασμός δεν σταματά το επιδημικό κύμα – Δεν πεθαίνουν περισσότεροι νέοι από τον ιό»

Ο καθηγητής Ιωαννίδης τάχθηκε για ακόμη μια φορά εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μιλώντας για λανθασμένες τακτικές «βούρδουλα».
Αποστομωτικός ο Δρ. Ιωαννίδης: «Ο εμβολιασμός δεν σταματά το επιδημικό κύμα – Δεν πεθαίνουν περισσότεροι νέοι από τον ιό»

Μια ακόμα σημαντική παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση, έκανε ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford Ιωάννης Ιωαννίδης.

Ενώ διάφοροι «ειδικοί» (ακαταδίωκτοι και μη) κινδυνολογούν ασύστολα για τα θέματα του κορονοϊού, ο κ. Ιωαννίδης – όπως πάντα – έκανε μια πιο ψύχραιμη και ρεαλιστική τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα της πανδημίας. Ενώ στα μέσα ενημέρωσης υπερπροβάλλονται κάποιοι θάνατοι νέων από covid, ο καθηγητής μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε σχετικά με αυτό:

«Ο κορωνοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι».

Μια προσέγγιση που απέχει πολύ από το κλίμα πανικού που εκπέμπεται από κανάλια και ιστοσελίδες, όπου επικρατεί η εντύπωση πως ξαφνικά ο ιός έχει γίνει πιο επιθετικός στους νέους.

Το εμβόλιο δεν σταματάει το επιδημικό κύμα

Ο καθηγητής που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά των οριζόντιων lockdown και βγαίνει πέρα για πέρα αληθινός για τις τραγικές συνέπειες που αυτά θα έφερναν στην υγεία των πολιτών, έδωσε και μια σημαντική απάντηση σε όσους εμφανίζουν το εμβόλιο σαν πανάκεια για την πανδημία.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως:

«Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξαρτήτου ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία».

Κατά της υποχρεωτικότητας και των ανισοτήτων

Ο κ. Ιωαννίδης τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της υποχρεωτικότητας, σημειώνοντας πως «μια πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι κάτι που κάνουμε με σπριντ, ούτε με βούρδουλα» και πρόσθεσε πως κάποιοι «βιάζονται» να φτάσουν στο «τέρμα» και κάποιοι έχουν μείνει στη μέση, ενώ βρισκόμαστε «στην ίδια κοινωνία» και «όποιος χάνεται, χάνεται για όλους».

Προφανώς ο καθηγητής αναφέρεται στις κοινωνικές ανισότητες που ξέσπασαν με τις πολιτικές εξαναγκασμού και τιμωριών που επιστράτευσε η κυβέρνηση, διχάζοντας την κοινωνία σε «προνομιούχους» και πολίτες «άξιους τιμωριών».

Ο καθηγητής συμπλήρωσε ακόμα πως:  «Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς» και για άλλη μια φορά τόνισε τη ζωτικής σημασίας ενίσχυση του συστήματος υγείας. Πράγμα που η κυβέρνηση όχι απλά δεν έκανε, άλλα και οδήγησε σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς. Έβαλε στον πάγο γιατρούς και νοσηλευτές με πολύτιμες γνώσεις και μακρόχρονη εμπειρία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τη δημόσια υγεία.

Προειδοποίησε για τη γρίπη

Αίσθηση προκάλεσε και η προειδοποίηση που έκανε ο Δρ. Ιωαννίδης σχετικά με τον ιό της γρίπης, την οποία χαρακτήρισε πιο επικίνδυνη από τον κορονοϊό:

 «Ο κάθε ιός έχει τον δικό του χώρο. Την χρονιά που περάσαμε η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έλθει, ήδη επανέρχεται απ’ ότι φαίνεται, δεν ξέρουμε την έντασή της. Η γρίπη κατά μέσο όρο είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο καθηγητής είπε πως μπορεί κάποιες χώρες στη Δυτική Ευρώπη φαίνεται να τελειώνουν οριστικά με τον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή, εδώ στην Ελληνική πραγματικότητα, βρισκόμαστε ακόμα στη πραγματικότητα του «βούρδουλα», των εκβιασμών και των στερήσεων συνταγματικών δικαιωμάτων…

https://youtu.be/7awdzZZgN2A

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αποστομωτικός ο Δρ. Ιωαννίδης: «Ο εμβολιασμός δεν σταματά το επιδημικό κύμα – Δεν πεθαίνουν περισσότεροι νέοι από τον ιό»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.