ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποζημίωση 534 ευρώ: Ποιοι απολυμένοι από τον Στρατό τη δικαιούνται

Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξέδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους εργαζόμενους οι οποίοι επέστρεψαν στην εργασία τους μετά τον στρατό. Ειδικότερα προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α΄104), οι εργαζόμενοι αποστρατευθέντες επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η λειτουργία ανεστάλη...
Αποζημίωση 534 ευρώ: Ποιοι απολυμένοι από τον Στρατό τη δικαιούνται

Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εξέδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους εργαζόμενους οι οποίοι επέστρεψαν στην εργασία τους μετά τον στρατό.

Ειδικότερα προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α΄104), οι εργαζόμενοι αποστρατευθέντες επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, οι εργοδότες θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων αυτών, από 1/5/2020 και ως την ημερομηνία λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, εφόσον απολύθηκαν από το στρατό κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολογικές δηλώσεις ΕΠΙΣΗΜΟ: Νέα παράταση στην υποβολή

Η διαδικασία για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης και λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ανωτέρω εργαζομένων ορίζεται στην αριθμ. 29262/948/16-7-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 9Ν6Φ46ΜΤΛΚ-ΘΨΔ).

Συγκεκριμένα προκειμένου για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων οι εργοδότες υποχρεούνται να θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών σε αναστολή από την επόμενη της λήξης της νόμιμης άδειας και μέχρι την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι δεν μπορούν να δηλωθούν ημερομηνίες προγενέστερες της 1ης/5/2020 (έναρξη εφαρμογής του άρθρου 34 του ν. 4690/2020).

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών κατά τις οποίες ε σύμβαση εργασίας των ως άνω εργαζομένων τίθεται σε αναστολή, εντός του διαστήματος από 1ης.5.2020 και μέχρι την ημέρα λήξης της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης σύμφωνα με τα ανωτέρω, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες το οποίο ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ.

Η αποζημίωση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Προκειμένου για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 34 του ν. 4690/2020, πρώτα οι εργοδότες και εν συνεχεία οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις ως εξής:

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής και των οποίων η αναστολή λειτουργίας συνεχίστηκε με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο ή και τον Ιούνιο που απασχολούν εργαζόμενες και εργαζόμενους που εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α’ 64) υποχρεούνται να υποβάλλουν ξεχωριστά για κάθε μήνα υπεύθυνες δηλώσεις για την ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό στήριξης εργαζομένων και τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους δικαιούχους εργαζομένους.

Ειδικότερα:

– Για τον μήνα Μάιο 2020 ο εργοδότης υποβάλλει το «Έντυπο δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις περιπτώσεις του άρθρου 34 του ν.4690/2020» στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από 20/7/2020 έως και 27/7/2020 το οποίο περιλαμβάνει:

i) τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που εμπίπτουν στη ρύθμιση του άρθρου 34 του ν. 4690/2020 (Α’ 64), των οποίων τις συμβάσεις θέτει σε αναστολή,

ii) την ημερομηνία διακοπής της νόμιμης άδειας κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, από την επόμενη της οποίας η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή,

iii) το χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων. Το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας μπορεί να ξεκινά από 01.05.2020, ανεξάρτητα από το εάν η νόμιμη άδεια έληξε νωρίτερα και φθάνει μέχρι την προηγούμενη της ημερομηνίας άρσης της αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης.

– Για τον μήνα Ιούνιο 2020 ακολουθείται η ήδη υφιστάμενη διαδικασία του άρθρου 5 του Κεφαλαίου Γ’ της ΥΑ 23102/477/12-6-2020 (Β’ 2268) και υποβάλλεται το έντυπο «Δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας» στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και 27/7/2020.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αποζημίωση 534 ευρώ: Ποιοι απολυμένοι από τον Στρατό τη δικαιούνται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάριος Σταμπουλής

Ο Μάριος Σταμπουλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23/5/1996. Από μικρός είχε πάθος με τον αθλητισμό, όμως τελικά τον «κέρδισε» η αθλητική δημοσιογραφία. Είναι τελειόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και πριν το Sportime στο οποίο βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2020 εργάστηκε στο sdna.