ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αστυνομία ανέργων: Ή συμβιβάζεσαι με την εργασιακή «γαλέρα» ή διαγράφεσαι από τα μητρώα ΟΑΕΔ!

Ποινολόγιο με διαγραφές και πρόστιμα για «ανυπάκουους» ανέργους εφαρμόζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) - Αυταρχικότητα στους φτωχούς - ελαστικότητα στους ολιγάρχες
Αστυνομία ανέργων: Ή συμβιβάζεσαι με την εργασιακή «γαλέρα» ή διαγράφεσαι από τα μητρώα ΟΑΕΔ!

ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Μετά τις τιμωρίες στους ανεμβολίαστους, τα πρόστιμα υποχρεωτικότητας στους άνω των 60, τα αντικίνητρα στους ενεργειακά «επιζήμιους» και την απόφαση για «ποινές» σε όσους δεν επιλέγουν τον προσωπικό γιατρό (που «πάγωσε» προσωρινά), η απολυταρχική κυβέρνηση στρέφεται και εναντίον των ανέργων, αποδεικνύοντας πως δεν διστάζει να εξουθενώσει και τον πιο ευάλωτο πολίτη, προκειμένου να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της.

Μεγάλη αναταραχή έχει ξεσπάσει στα κοινωνικά δίκτυα, με την πρόβλεψη του ΟΑΕΔ να τιμωρεί με πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ τους ανέργους, και να προβλέπεται ακόμα και διαγραφή από το μητρώο ανέργων, σε περίπτωση που οι άνεργοι δεν συμμορφώνονται με «τας υποδείξεις». Το νέο ποινολόγιο των ανέργων υπεγράφη από τον διοικητή του πρώην ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη, και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα και την επιστροφή ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τα πρόστιμα και οι διαγραφές, προβλέπονται στην περίπτωση που ένας άνεργος αρνηθεί τρεις φορές προτεινόμενη εργασία από τον εργασιακό του σύμβουλο. Έτσι ανοίγει διάπλατα το «παράθυρο» για εργασιακή εκμετάλλευση με τις «ευλογίες» του ΟΑΕΔ, αφού κάλλιστα μπορούν να επωφεληθούν εργοδότες εργασιακής «γαλέρας» που συνεργάζονται με τον ΟΑΕΔ, και να παρέχουν στους εργαζόμενους «ψίχουλα». Οι δε εργαζόμενοι θα αναγκάζονται είτε να εργαστούν με μισθό πείνας, είτε να αντιμετωπίσουν την διαγραφή τους από τα μητρώα.

Ειδικότερα, θα ισχύουν τα εξής:

  • Διαγραφή από το μητρώο για δύο έτη, σε περίπτωση άρνησης τριών θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του ανέργου.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος, σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες, σε περίπτωση παράλειψης σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.
  • Διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες, σε περίπτωση εγγραφής πολίτη ο οποίος ενώ δηλώνει άνεργος απασχολείται είτε με σύμβαση ή σχέση εργασίας είτε ως αυτοαπασχολούμενος.

Το ίδιο ισχύει για όποιον αρχίσει να απασχολείται χωρίς να το δηλώσει στη ΔΥΠΑ. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη.

Aν κάποιος εμφανίσει το επιχείρημα πως το εν λόγω μέτρο είναι μια κίνηση που θα μειώσει την «αιμορραγία» κρατικού χρήματος από τους κατ’ «επάγγελμα» επιδοματούχους, δεν θα μπορέσει να δώσει πειστική εξήγηση για το ότι οι διαγραφές αφορούν και τους εγγεγραμμένους που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα ποσοστά της εμφανιζόμενης ανεργίας (και όχι της πραγματικής) με πολιτικά τεχνάσματα που αποτρέπουν τους ανέργους να συνεργαστούν με τον ΟΑΕΔ, διότι μετατρέπεται σε κρατικό προθάλαμο εργασιακής «γαλέρας» που ή προσαρμόζεσαι ή «πεθαίνεις». Ο μεγάλος ευνοημένος της υπόθεσης είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία, αφού χωρίς κανένα προστατευτικό πλαίσιο για τους ανέργους, προάγεται ο εργασιακός εξαναγκασμός ακόμα και για εξευτελιστικούς μισθούς.

Ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά μετασχηματίζεται σε οργανισμό – «χωροφύλακα» των ανέργων. Μοιραία στο Twitter γίνεται λόγος για «αστυνομία ανέργων» με το hashtag να βρίσκεται στην κορυφή των trends.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αστυνομία ανέργων: Ή συμβιβάζεσαι με την εργασιακή «γαλέρα» ή διαγράφεσαι από τα μητρώα ΟΑΕΔ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.