ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθηνά Λινού: «Να εγκαταλειφθούν τα τιμωρητικά μέτρα – Πρέπει να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι»

H καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, είπε πως πρέπει να πάψουν τα τιμωρητικά μέτρα που αφορούν τη μειοψηφία και να εφαρμοστούν τεστ και για τους εμβολιασμένους.
Αθηνά Λινού: «Να εγκαταλειφθούν τα τιμωρητικά μέτρα – Πρέπει να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι»

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», φαίνεται πως είναι οι προειδοποιήσεις που εκφράζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, που για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως άμεσα πρέπει να ισχύσουν μέτρα και για τους εμβολιασμένους πολίτες, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει προς τις ολοένα και αυξανόμενες εισηγήσεις ειδικών, να δοθεί η δέουσα προσοχή στην υπερμετάδοση που συμβαίνει σε κλειστούς χώρους που συγκεντρώνονται μόνο εμβολιασμένοι.

Λινού: Τεστ και μεγαλύτερες αποστάσεις για τους εμβολιασμένους

Μιλώντας στο OPEN, η κα. Λινού ήταν κατηγορηματική πως είναι ανάγκη να εγκαταλειφθούν τα τιμωρητικά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και να εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα στο σύνολο του πληθυσμού. Ενώ ζήτησε να ξεκινήσουν τεστ και οι εμβολιασμένοι.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούσαν μόνο τους ανεμβολίαστους, είπε:

«Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Αυτή τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη μειονότητα του πληθυσμού ενώ επισήμως οι εμβολιασμένοι δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων.

Ο κίνδυνος του να βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, είναι υπερπενταπλάσιος από το αν είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση. Και εμείς επιτρέπουμε συνωστισμό σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου σε εστιατόρια, γυμναστήρια, κινηματογράφους για εμβολιασμένους, άλλα εκεί ισχύει ο υψηλός κίνδυνος να κολλήσουν. Αυτό γίνεται και στα σχολεία και στα ΜΜΜ».

Η κα. Λινού πρόσθεσε πως: «Πρέπει να μεγαλώσουν οι αποστάσεις, να μειωθεί δραματικά το ποσοστό κάλυψης σε όλους τους χώρους που επιτρέπονται εμβολιασμένοι, να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνει κάτι με τα σχολεία. Τα παιδιά μεταφέρουν τη νόσο και στους εμβολιασμένου και στους ανεμβολίαστους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».

Την ίδια στιγμή που η κα. Λινού λέει τα αυτονόητα, η κυβέρνηση  – σε έναν άλλο κόσμο -προτιμά να μιλά για το ανοιχτό ενδεχόμενο του να επιβληθούν υποχρεωτικά rapid test για ανεμβολίαστους στα… σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε και ο Μάκης Βορίδης, η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει τα παράλογα μέτρα που εφαρμόζονται (και όχι οι ειδικοί). Οπότε το Μαξίμου είναι αυτό που έχει πάθει εμμονή με τα τιμωρητικά μέτρα και τη μονόπλευρη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ολλανδία και η Νορβηγία μπαίνουν σε καθεστώς lockdown παρά την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που έχουν. Άρα αυτό σημαίνει πως ο έλεγχος της πανδημίας απαιτεί οριζόντια και στοχευμένα μέτρα, σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως του ποσοστού εμβολιασμού.

Τα τιμωρητικά μέτρα δεν δουλεύουν στη Δημόσια Υγεία

Η κα. Λινού αποκάλυψε πως – αν και πλήρως εμβολιασμένη –  εξετάζεται μέρα παρά μέρα με self test, για να μη μεταδώσει τον ιό άθελα της.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα μέχρι να αυξηθεί ο εμβολιασμός. Να ξαναγίνονται τα self test και στους εμβολιασμένους, ώστε να γνωρίζουν εάν έχουν μολυνθεί και να απομονώνονται», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ σημείωσε πως: «Είναι σωτήριο το να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές κοντινής απόστασης και χωρίς μάσκα μεταξύ ανθρώπων. Αντί αυτό να γίνει απαγορεύοντας σε ανθρώπους να μπαίνουν π.χ. σε σούπερ μάρκετ, μπορεί να επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ να λειτουργούν 24ωρο, να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να πηγαίνουν τις ώρες με λιγότερη κίνηση. Είναι λογικό. Τα ακραία μέτρα, τα τιμωρητικά μέτρα, στη Δημόσια Υγεία δεν δουλεύουν».

Είναι πραγματικά ένα ερώτημα μέχρι που θα φτάσει η απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για να ελεγχθεί η υπερμετάδοση από εμβολιασμένους πολίτες. Μέχρι στιγμής το μόνο που επικοινωνούν οι υπουργοί είναι περισσότεροι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους, με ακόμα πιο ακραία μέτρα.

Η λογική της κυβέρνησης και η λογική της επιστήμης, φαίνεται να έχουν μεγάλη απόσταση, και το θέμα είναι πως την πληρώνει ολόκληρη η χώρα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αθηνά Λινού: «Να εγκαταλειφθούν τα τιμωρητικά μέτρα – Πρέπει να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.