Η αθλητική βία στη Θεσσαλονίκη σε επίσημους αριθμούς από τα επίσημα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στους Αγωνιστικούς Χώρους ΥΑΒΑΧ.

Η αθλητική βία στη Θεσσαλονίκη σε επίσημους αριθμούς από την Αστυνομία.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την αθλητική βία στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Αποκορύφωμα φυσικά αποτελούν τα δυο άγρια περιστατικά που αφορούν τον Άλκη Καμπανό και Τόσκο Μποζατζίσκι που έχασαν τη ζωή τους όντες θύματα της τυφλής οπαδικής βίας.

Η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας στους Αγωνιστικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) παρέθεσε επίσημους αριθμούς οι οποίοι έχουν προκύψει από επεισόδια τα οποία έχουν προκαλέσει οπαδοί και τα οποία έχουν σημειωθεί από το 2017 μέχρι και σήμερα.

Αναλυτικότερα από το 2017 (όταν και άρχισε η δραστηριότητα του ΥΑΒΑΧ), πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 συλλήψεις και σημειώθηκαν 38 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 7 συλλήψεις και οι 17 ταυτοποιήσεις προήλθαν από οπαδούς του ΠΑΟΚ, 8 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Άρη, 12 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Ηρακλή, 4 συλλήψεις και 1 ταυτοποίηση έγινε σε οπαδούς λοιπών ομάδων, ενώ υπήρξαν και 7 συλλήψεις οπαδών του Παναθηναϊκού. Συνολικά συντάχθηκαν 32 δικογραφίες.

Εν συνεχεία το επόμενο έτος (2018) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36 συλλήψεις και 20 ταυτοποιήσεις οπαδών που συμμετείχαν σε κάποια συμπλοκή ή περιστατικό οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα, 7 συλλήψεις και 10 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς της ομάδας του ΠΑΟΚ, 1 σύλληψη και τέσσερις ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Άρη, 11 συλλήψεις και 4 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Ηρακλή, 17 συλλήψεις και 2 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς λοιπών ομάδων, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 36 δικογραφίες.

Το 2019 η ΥΑΒΑΧ κατέγραψε 22 συλλήψεις και 58 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 17 συλλήψεις και οι 22 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 3 συλλήψεις και οι 19 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Άρη, 2 συλλήψεις έγιναν σε οπαδούς λοιπών ομάδων, 17 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Αγροτικού Αστέρα, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 16 δικογραφίες.

Το 2020 που είχαμε το γενικό lockdown σε όλη τη χώρα αποδείχθηκε πως συνέβαλλε ώστε η αθλητική βία να μειωθεί. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 16 συλλήψεις και 60 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 12 συλλήψεις και 32 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 4 συλλήψεις και 11 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Άρη, 17 οπαδοί του Αγροτικού Αστέρα ταυτοποιήθηκαν, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 11 δικογραφίες.

Την χρονιά που μας πέρασε τέλος, καταγράφηκαν 28 συλλήψεις και 24 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 20 συλλήψεις και οι 20 ταυτοποιήσεις αφορούν οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 14 συλλήψεις και οι 12 ταυτοποιήσεις οπαδούς του Άρη, 4 συλλήψεις και 2 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς άλλων ομάδων, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 11 δικογραφίες.