ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικά μηνύματα και συμπεράσματα στην Ημερίδα για τον Αθλητικό Στοιχηματισμό

Αναδείχτηκαν οι προοπτικές και οι προκλήσεις του κλάδου
Σημαντικά μηνύματα και συμπεράσματα στην Ημερίδα για τον Αθλητικό Στοιχηματισμό

Αθλητικός Στοιχηματισμός: Σημαντικά μηνύματα και συμπεράσματα στη σχετική Ημερίδα.

Αναδείχτηκαν οι προοπτικές και οι προκλήσεις του κλάδου, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα του νέου θεσμικού πλαισίου που απαιτούν βελτιωτικές κινήσεις

Με σημαντική παρουσία μελών της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρίσιμα σημεία που αναδείχθηκαν, ολοκληρώθηκε η 3η Διεθνής Διεπιστημονική Ημερίδα «Ο Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, στους χαιρετισμούς τους τόνισαν τη σημαντικό βήμα εμπρός που συνιστά η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της αγοράς – κάτι στο οποίο συμφώνησε το σύνολο των ομιλητών.

Παράλληλα όμως, οι εκπρόσωποι της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς επεσήμαναν με έμφαση ότι απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες βελτιώσεις, προκειμένου να στηριχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να ενισχυθούν τα οφέλη προς την κοινωνία – κάτι το έγινε κατανοητό στο επίπεδο τόσο της Εκτελεστικής όσο και της Νομοθετικής Εξουσίας, σύμφωνα και με τις σχετικές τοποθετήσεις Βουλευτών που παρέστησαν, όπως οι Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ), Γιάννης Παππάς (ΝΔ), Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (ΝΔ).

Ειδικότερα, ξένοι ομιλητές, εκπρόσωποι διεθνών ρυθμιστικών αρχών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για κομβικά σημεία του νέου πλαισίου, όπως το υψηλότατο κόστος των αδειών και η υπέρμετρη φορολογία, που ανέρχονται σε ύψος-ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα και αποτελούν αντικίνητρο για επενδύσεις.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής αγοράς επεσήμαναν επί πλέον την επείγουσα ανάγκη για θεσμοθέτηση της καταβολής του τιμήματος της άδειας σε δόσεις καθώς και τη βελτίωση του μεταβατικού πλαισίου, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ομαλή λειτουργία πολλών εταιρειών που λειτουργούν νόμιμα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Winmasters, «…η μείωση του τιμήματος των αδειών και η καταβολή του σε δόσεις θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερες εταιρείες να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας, αυξάνοντας τις καλές θέσεις εργασίας και μεταφέροντας σημαντική τεχνογνωσία και υποδομές. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας και την παγίωση κανόνων ισοτιμίας και ισονομίας, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς αγοράς, μακριά από ολιγοπωλιακές καταστάσεις που, σε τελική ανάλυση, ευνοούν την ανάπτυξη του παράνομου τζόγου»

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Dominik Beier, CEO της εταιρείας Interwetten, o οποίος συνέδεσε ευθέως τις βελτιώσεις του πλαισίου με την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ως προορισμού σοβαρών επενδύσεων για τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, επισημαίνοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, η όποια επένδυση στην Ελλάδα στερείται σκοπιμότητας.

Όσον αφορά ειδικά στο θέμα της φορολογίας, οι εκπρόσωποι της αγοράς τόνισαν ότι ένα εναλλακτικό πλαίσιο το οποίο θα προέβλεπε την επιστροφή, μέσω χορηγιών στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, ενός συγκεκριμένου ποσοστού των συνολικών τους εσόδων, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Πολιτείας, θα αποδεικνυόταν πολύ πιο ουσιαστικό και επωφελές όχι μόνο για τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά κυρίως για την ίδια την ελληνική κοινωνία, που θα αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να ενισχύσει τομείς και δραστηριότητες που σήμερα υποφέρουν από την παντελή έλλειψη πόρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση υπερθεμάτισαν εκπρόσωποι από τον αθλητικό χώρο, όπως ο νομικός σύμβουλος της Supeleague, Iωάννης Οικονομάκης, ο σύμβουλος επικοινωνίας του ΕΣΑΚΕ, Νίκος Καραχάλιος αλλά και ο διευθυντής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού -και πρώην Δήμαρχος Πειραιά- Παναγιώτης Φασούλας.

Όλοι τους επεσήμαναν ότι η δυνατότητα να επιστρέψει στην κοινωνία και να αξιοποιηθεί ένα ποσοστό των εσόδων του στοιχήματος, με τρόπο θεσμικά ρυθμισμένο, διαφανή και οργανωμένο, θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση του του ερασιτεχνικού μέχρι την κορυφή του επαγγελματικού αθλητισμού.

Τέλος, σε όλες τις ενότητες της ημερίδας, τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας συνεισέφεραν με σημαντικές εισηγήσεις σε σχέση με τις τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον χώρο του Αθλητικού Στοιχηματισμού.

Αθλητικός Στοιχηματισμός: Επίσημοι υποστηρικτές της 3ης Διεθνούς Διεπιστημονικής Ημερίδας ήταν η Goalbet, η Interwetten, η Novibet και η Winmasters, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η Nova. Τη διοργάνωση στήριξαν επίσης η Paysafecard και η Gambling Compliance.

 

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σημαντικά μηνύματα και συμπεράσματα στην Ημερίδα για τον Αθλητικό Στοιχηματισμό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.