ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αττική Οδός: Έναν χρόνο μετά, το δίκιο των εγκλωβισμένων παραμένει στον «πάγο» – Ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις!

Ένα χρόνο μετά από αυτό το αδιανόητο επιτελικό φιάσκο, δεκάδες πολίτες βρίσκονται ακόμα «εγκλωβισμένοι» σε νομικές διαδικασίες και δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις
Αττική Οδός: Έναν χρόνο μετά, το δίκιο των εγκλωβισμένων παραμένει στον «πάγο» – Ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις!

Ήταν 24 Ιανουαρίου του 2022 τότε που εκτυλίχθηκε εκείνο το απίστευτο φιάσκο του επιτελικού κράτους και της εταιρείας της Αττική Οδού, όταν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» εγκλωβίστηκαν για παραπάνω από ένα 24ωρο, περισσότερα από 2.500 οχήματα, με 4.500 επιβάτες να μένουν αβοήθητοι στο ψύχος, και τελικά να σώνεται η απελπιστική κατάσταση με συνδρομή του στρατού.

Θυμόμαστε πως τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να γλυτώσει το τεράστιο επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος, προώθησε το αφήγημα της επίρριψης όλων των ευθυνών στην εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου, με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να ρίχνουν με ενορχηστρωμένο τρόπο το «ανάθεμα» αποκλειστικά και μόνο στην Αττική οδό, προκειμένου να βγουν «λάδι» οι υπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Υποδομών και Μεταφορών.

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αποζημίωση των 2.000 για όλους τους πληγέντες και είχε διαβεβαιώσει με απόλυτο τρόπο πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέχρι τελευταίου ευρώ σε όποιον έζησε αυτόν τον εφιάλτη, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» και για περεταίρω νομικές διεκδικήσεις των ιδιωτών. Εχθές Τρίτη (24/1) συμπληρώσαμε έναν ολόκληρο χρόνο από την μέρα αυτής της ιστορικής επιτελικής… καταστροφής. Κι όμως πολλοί άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί ατελείωτες ώρες από εκείνη τη σφοδρή χιονόπτωση, δεν έχουν λάβει την αποζημίωση των 2000 ευρώ γιατί δεν μπορούν να… αποδείξουν ακόμα πως βρίσκονταν εκεί!

Οι δικηγόροι Κατερίνα Φραγκάγκη και Χάρης Λαδής μίλησαν για το θέμα στο κανάλι του Mega και αποκάλυψαν πως κάποιοι από τους εγκλωβισμένους πολίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την ηθική βλάβη άλλα και τους κινδύνους υγείας που αντιμετώπισαν με τον πολύωρο εγκλωβισμό τους.

Αυτοί οι πολίτες δεν υπέγραψαν το έγγραφο για την «φασόν» αποζημίωση των 2.000 ευρώ που έβαλε ως όρο σε έγγραφο της η Αττική Οδός. Σε αυτό το έγγραφο ουσιαστικά οι πολίτες για να λάβουν την αποζημίωση, καλούνταν να υπογράψουν πως αποποιούνται κάθε περεταίρω αποζημίωση για οποιαδήποτε μορφή βλάβης και αν υπέστησαν. Πρόκειται δηλαδή για ένα νομικό «μαξιλαράκι ασφαλείας» που επέβαλλε η εταιρεία στους πληγέντες με την απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης, και «εγκλώβισε» τους πολίτες σε ένα τεχνητό δίλημμα: «ή πάρε την ‘’φιξ’’ αποζημίωση ή αλλιώς τρέξε να βρεις το δίκιο σου, όποτε το βρεις και… αν το βρεις».

«Έχουμε πάνω από 100 περιπτώσεις ανθρώπων»

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, που εκπροσωπεί νομικά ανθρώπους που βίωσαν στις 24 Ιανουαρίου 2022 αυτό το τρομακτικό γεγονός , τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα:

«Τους ζήτησαν να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα προχωρήσουν νομικά. Οι άνθρωποι αυτοί έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη, το παιδί τους είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η ηθική βλάβη δεν θα μπορούσε να οριστεί στις 2.000 ευρώ. Ήταν μεγάλη η σωματική και ψυχική καταπόνηση. Πολλοί συμπολίτες μας, δεν έλαβαν καμία δήλωση από την Αττική Οδό και από την έρευνα που έκανα, αυτοί που δικαιούντο τα 2.000 ευρώ ήταν πραγματικά πολύ λίγοι. Έχουμε πάνω από 100 περιπτώσεις ανθρώπων», επεσήμανε.

Ως επιβεβαίωση της κοροϊδίας των 2.000 ευρώ, χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του κ. Τηλέμαχου ο οποίος εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό για 22 ώρες μέσα σε ένα ταξί ενώ επέστρεφε από την δουλειά του και ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του και είχε χειρουργηθεί έναν μήνα πριν το περιστατικό

«Εμένα βρίσκεται στο νομικό κομμάτι η υπόθεση, έχω κάνει μήνυση, είχα όμως εγώ να το αποδείξω γιατί είχα τις αποδείξεις από την Αττική Οδό, καθώς και του ραδιοταξί. Εμείς προχωράμε νομικά. Εγώ δεν ήμουν οδηγός, ήταν ο οδηγός του ταξί ο δικαιούχος κανονικά. Εγώ που ρώτησα τον οδηγό, δεν ήταν ιδιοκτήτης, οπότε δεν θα έπαιρνε ούτε αυτός αποζημίωση», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Εγώ για όλο αυτό που πέρασα και που περνάω, γιατί είχα και πρόβλημα μετά και με τους πνεύμονες, λόγω των πολλών ωρών που έμεινα στο κρύο, διεκδικώ το ανώτατο ποσό που μπορώ να πάρω».

Ο κ. Δημήτρης εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό μαζί με το παιδί του, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

«Και εμείς εγκλωβιστήκαμε στην Αττική Οδό, περάσαμε τα διόδια γύρω στις 11.30 ώρα το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 2022. Μας διαβεβαίωσαν ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός αλλά δυστυχώς στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, κολλήσαμε στα χιόνια και κατάφερα να βγούμε την επόμενη μέρα το πρωί. Είχα μαζί μου το παιδί μου το οποίο είχα μόλις βγάλει από το «Παίδων», εγώ οδηγούσα, έχω όλα τα νόμιμα χαρτιά τους τα έστειλα, και μετά από 7 μήνες μου έστειλαν ένα χαρτί από την Αττική Οδό να υπογράψω, ότι εάν πάρω τα 2.000 ευρώ να μην έχω άλλη νομική απαίτηση. Βέβαια είχα προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη εγώ», τόνισε.

«Εκείνο που μας προβλημάτισε ήταν ότι δεν αναρωτήθηκαν πώς ζούμε τόσες ώρες, εάν τρώμε, τι πίνουμε, εάν έχουμε νερό μαζί μας», προσέθεσε ο κ. Δημήτρης.

Τελικά η απόδοση δικαιοσύνης που υποσχόταν η κυβέρνηση για το θέμα, φαίνεται πως «πάγωσε» όπως πάγωσαν και οι δρόμοι της Αττικής Οδού πριν έναν χρόνο. Εκατοντάδες άνθρωποι ψάχνουν ακόμα να βρουν το δίκιο τους. Αφού το θέμα ξεχάστηκε εν πολλοίς, η αποκατάσταση της σωματικής ταλαιπωρίας και της ψυχικής οδύνης που προκάλεσε αυτός ο εφιάλτης αφέθηκε στη μοίρα γραφειοκρατικών τερτιπιών ή στην καλύτερη περίπτωση μπήκε στον μακρύ δρόμο της ελληνικής δικαιοσύνης…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αττική Οδός: Έναν χρόνο μετά, το δίκιο των εγκλωβισμένων παραμένει στον «πάγο» – Ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.