ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Άξιον Εστί»: Στην Αθήνα από σήμερα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας – Ας προστρέξουμε στη Χάρη της

Άξιον Εστί: Έως τις 15 Μαΐου οι πιστοί χριστιανοί θα έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν την πιο σημαντική εικόνα του Αγίου Όρους - Ποια είναι η ιστορία της
«Άξιον Εστί»: Στην Αθήνα από σήμερα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας – Ας προστρέξουμε στη Χάρη της

Μια μεγάλη ευλογία καταφθάνει για την ορθόδοξη χριστιανοσύνη της Αθήνας και ολόκληρης της Αττικής, καθώς σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μητροπόλεως η τελετή υποδοχής της ιερής εικόνας «Άξιον Εστί», η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Η υποδοχή θα λάβει χώρα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια θα τελεσθεί Δοξολογία και Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Η ιερή εικόνα θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία μοναχών του Αγίου Όρους και θα παραμείνει προς προσκύνηση των πιστών στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών από σήμερα 3 έως και τις 15 Μαΐου.

Η ιστορία της εικόνας

Την ιστορία της εικόνας έγραψε το 1548 ο Πρώτος του Άγιου Όρους ιερομόναχος Σεραφείμ που διέπρεψε στην αρετή, τη σοφία, τη μάθηση και την ακτημοσύνη.

Κάπου στα τέλη του 10ου αιώνα σε ένα κελλί στις Καρυές του Αγίου Όρους ασκήτευαν δύο μοναχοί. Ο ένας από τους δύο τελούσε την προσευχή του όρθρου της Κυριακής ενώ ο άλλος έλειπε από το κελλί. Δέχτηκε τότε την επίσκεψη ενός άγνωστου μοναχού και συνέχισαν μαζί τον όρθρο. Όταν έφτασαν στο σημείο που έπρεπε να ψάλλουν στην Παναγία «Την Τιμιωτέραν των Χερουβείμ» ο φιλοξενούμενος μοναχός άρχισε να ψέλνει το «Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον, και παναμώμητον, και μητέρα του Θεού ημών».

Ο ύμνος αυτός άρεσε τόσο πολύ στο μοναχό του κελιού που τον άκουγε για πρώτη φορά ώστε ζήτησε από τον άγνωστο μοναχό να του τον γράψει για να τον έχει και να τον ψέλνει κι αυτός. Αλλά δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί στο κελί. Ζήτησε τότε ο φιλοξενούμενος μοναχός μια πλάκα από μάρμαρο και όταν την πήρε στα χέρια του άρχισε με το δάχτυλό του να χαράζει την πλάκα γράφοντας τον ύμνο όπως του ζήτησε ο μοναχός. Τόσο εύκολα έγραφε πάνω στην πλάκα σαν να έγραφε πάνω σε πηλό! Έπειτα είπε στον ντόπιο μοναχό στο εξής να ψέλνουν όλοι οι Ορθόδοξοι αυτόν τον ύμνο. Αφού τελείωσε, ο ξένος μοναχός εξαφανίστηκε. Ήταν Άγγελος Κυρίου -πιθανόν ο αρχάγγελος Γαβριήλ- για να αποκαλύψει τον Αγγελικό ύμνο.

Από τότε ο Αγγελικός αυτός ύμνος διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη για να ψάλλεται στην Παναγία. Η Αγία εικόνα της Θεοτόκου, η οποία βρισκόταν στην Εκκλησία του κελλιού εκείνου, όπου έγινε το θαύμα, μεταφέρθηκε από τους πατέρες του Αγίου Όρους, στην Εκκλησία του Πρωτάτου. Εκεί είναι η θέση της μέχρι σήμερα, μέσα στο Άγιο Βήμα, επειδή μπροστά στην εικόνα ο Άγγελος έψαλλε τον ύμνο.

Πλήθος θαυμάτων – Μια μοναδική ευκαιρία για προσκύνημα

Η εικόνα του Άξιον Εστί από πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο ιερό κειμήλιο του Αγίου Όρους και με την έλευση της στη Μητρόπολη Αθηνών, θα είναι μόλις η 8η φορά που η εικόνα εξέρχεται από το Άγιο Όρος, και αυτό δείχνει πόσο σπάνια ευκαιρία είναι για τον κόσμο η παρουσία της στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια εικόνα που της αποδίδονται αναρίθμητο πλήθος θαυμάτων που μαρτυρούνται από επιστολές πιστών και προφορικές μαρτυρίες. Σε όλες τις εποχές συνδέεται με θαυματουργικές επεμβάσεις, καθώς άνθρωποι θεραπεύτηκαν από σοβαρές ασθένειες ή αισθάνθηκαν τη ζωντανή παρουσία της Παναγίας να τους βοηθά σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

Ο Άγιος Παΐσιος μαρτυρεί πως κάποτε, όταν η εικόνα λιτανευόταν εντός του Αγίου Όρους και περνώντας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου πλησίαζε το Κελί του Αγίου Αλυπίου (σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το κελί της Παναγούδας όπου εγκαταβίωνε ο Όσιος), ξαφνικά εκείνος αισθάνθηκε μια άρρητη ευωδία που τον εξέπληξε και τον έκανε να ψάχνει να βρει από πού προέρχεται. Αφού δεν βρήκε τίποτα εντός του κελιού που να εξηγεί την ευωδία, βγήκε έξω στην αυλή και εκεί έγινε ακόμα εντονότερη. Τότε άκουσε από μακριά να χτυπά το τάλαντο και είδε την λιτανεία, και κατάλαβε πως η ευωδία προερχόταν από την εικόνα του Άξιον Εστί.

Πλήθος κόσμου αναμένεται να προστρέξει στη χάρη, τη παρηγοριά και την πνευματική ενίσχυση που απλόχερα εμπνέει στις καρδιές η μάνα όλων των χριστιανών, η Παναγία μας. Ειδικά σε κρίσιμες και τόσο ασταθείς εποχές όπως είναι αυτή που διανύουμε, η ευλογία της Παναγίας είναι βάλσαμο για τις ψυχές και στήριγμα πνευματικό που δεν συγκρίνεται με καμία κοσμική ψευτοπαρηγοριά.

Το να αγκαλιαστεί θερμά από τον πιστό κόσμο αυτό το προσκύνημα, θα δώσει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι Έλληνες δεν εγκαταλείπουν ούτε στο ελάχιστο τις ιερές αξίες τους, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες των αντιχριστιανικών κέντρων επιρροής να σβήσουν την Ορθοδοξία από τον κοινωνικό χάρτη.

Στο πλαίσιο της παραμονής της ιερής εικόνας θα τελούνται καθημερινά Ακολουθίες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Άξιον Εστί»: Στην Αθήνα από σήμερα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας – Ας προστρέξουμε στη Χάρη της», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.