ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ δείχνουν πρόθεση για συνεργασία υπό την αναγκαία προϋπόθεση βέβαια ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν

Σε δηλώσεις προχώρησε τη Δευτέρα (30/8) ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, αναφέροντας τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά του στην Ντόχα, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στη Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν, ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η νέα διπλωματική αποστολή θα έχει επικεφαλής τον Ίαν Μακάρι ο οποίος ήταν μέχρι χτες δεύτερος τη τάξει στην αμερικάνικη πρεσβεία της Καμπούλ.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια παροχής βοήθειας σε Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους, κατ` αυτόν. Άλλοι 6.000 έχουν απομακρυνθεί από την αφγανική επικράτεια εως τώρα.

Η διάθεση για συνεργασία εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε το νέο καθεστώς ότι πρέπει να κερδίσει και να δείξει πως αξίζει την νομιμοποίηση και την αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα. «Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η Κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν. «Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», τόνισε.

Σήμερα αναμένεται και ομιλία του  αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν θα επεξηγήσει στους αμερικανούς πολίτες την απόφαση να μην παραταθεί η παρουσία των αμερικανών στο Αφγανιστάν πέρα της 31ης Αυγούστου.

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τις ΗΠΑ, είναι πλέον η ώρα της διπλωματίας με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ώστε να «εγγυηθούμε την αποχώρηση με κάθε ασφάλεια» κάθε Αμερικανού, Αφγανού συμμάχου ή ξένου υπηκόου που δεν έχει φύγει ακόμη από το Αφγανιστάν και το επιθυμεί.

«Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέπουν την ασφαλή έξοδο από την αφγανική επικράτεια και “ο κόσμος θα εγγυηθεί πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε στο τέλος.

 

Διαβάστε Επίσης:

Ταλιμπάν: Πανηγυρίζουν για την αποχώρηση των ΗΠΑ – Γράψαμε ιστορία!

Αφγανιστάν: Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που έφυγε από την Καμπούλ

Φρεγάτες: Τι χάλασε τους ναυάρχους με τις γαλλικές FDI HN

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ διατεθειμένες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.