ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο μετά τον εφιάλτη (vids)

Επτά νεκροί, περισσότεροι από 120 τραυματίες από τη φονική καταιγίδα
Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο μετά τον εφιάλτη (vids)

Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο μετά τον εφιάλτη της Τετάρτης.

Το πλήρες μέγεθος της καταστροφής που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την Χαλκιδική ξεδιπλώνεται ώρα με την ώρα. Η δολοφονική καταιγίδα, άφησε πίσω της επτά νεκρούς, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένους δρόμους.

Το απόγευμα της Τετάρτης τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Η ηρεμία του ηλιοβασιλέματος, τα χρώματα του καλοκαιριού και η μυρωδιά της θάλασσας αιχμαλώτιζαν τις αισθήσεις ντόπιων και επισκεπτών της Χαλκιδικής. Κάποιοι ένιωθαν τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να ζουν αυτές τις στιγμές. Να ζουν, αυτές τις στιγμές. Πολλοί τις απαθανάτιζαν σε κινητά, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες για να μεταφέρουν την τελειότητα της στιγμής για πάντα μαζί τους.

Όσο ανέμελοι παραθεριστές και ντόπιοι βυθίζονταν στην «ρουτίνα» και τις σκέψεις τους, αφημένοι στη μαγεία της Χαλκιδικής, δημιουργούνταν στην ατμόσφαιρα οι συνθήκες εκείνες που θα έτρεφαν και θα θέριευαν μία δολοφονική υπερκαταιγίδα.

Η καταιγίδα ξεκίνησε από την περιοχή της βορειοδυτικής Αλβανίας, στις 18:30 ώρα Ελλάδας, ενισχυμένη με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζόπτωση πέρασε στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας ενώ στις 22:00 χτύπησε με δολοφονική μανία την Ποτίδαια Χαλκιδικής, για να εξασθενίσει λίγο πριν χαράξει στην περιοχή της Λέσβου.

Το δολοφονικό πέρασμα της υπερκαταιγίδας άφησε βαρύ φόρο αίματος. Επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στα δέκα λεπτά κορύφωσης της καταιγίδας «υπερκύτταρο», με τους 5.000 κεραυνούς και ανέμους ταχύτητας 100 χλμ την ώρα.

Δύο Τσέχοι τουρίστες στην Σωζόπολη, μία γυναίκα από τη Ρουμανία με τον 8χρονο γιο της στη Νέα Πλάγια, ένας Ρώσος με τον δίχρονο γιο του στην Ποτίδαια και άλλος ένας άνδρας, ένας 62χρονος ψαράς στη Νέας Καλλικράτεια, δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την θεομηνία.

Την ίδια ώρα, πάνω από 120 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μια γυναίκα, διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», μάχεται για τη ζωή της.

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό, τι δυνατόν σαν χώρα για την απώλεια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος βρέθηκε στη Χαλκιδική από την πρώτη στιγμή της καταστροφής. «Είμαστε εδώ για αν συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας», είπε.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣ 500.000 ΕΥΡΩ

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ενέκρινε χθες υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ έκαστος και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

ΣΥΡΙΖΑ: ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Με αναφορές στην καταστροφή στο Μάτι η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την θεομηνία στην Χαλκιδική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και τη συμπαράστασή του στους δεκάδες τραυματίες», ανέφερε αρχικά η Κουμουνδούρου. «Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν το δύσκολο έργο της», σημείωσε στη συνέχεια το γραφείο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το χτεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές», κατέληξε η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

 

Διαβάστε ακόμη: 2017 Μάνδρα, 2018 Μάτι, 2019 Χαλκιδική…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο μετά τον εφιάλτη (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.