ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χαστούκι» από Ευρωκοινοβούλιο: Aνάρτησε την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που δεν παραδέχεται το Μαξίμου

Ενώ ο Γ. Οικονόμου και ο Κ. Μητσοτάκης υποβάθμιζαν την ντροπιαστική έκθεση των ΔΧΣ, το Ευρωκοινοβούλιο την υιοθέτησε πλήρως, αναρτώντας την στον επίσημο λογαριασμό twitter.
«Χαστούκι» από Ευρωκοινοβούλιο: Aνάρτησε την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που δεν παραδέχεται το Μαξίμου

Ευρωκοινοβούλιο: Όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να υποβαθμίσει το θέμα, δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, καθώς τα «ραπίσματα» εκτός συνόρων έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Ενώ το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα επιχειρεί με κάθε τρόπο να βγάλει αναξιόπιστη την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που κατέταξε τη χώρα μας τελευταία στην ΕΕ στο θέμα της ελευθεροτυπίας, το τελειωτικό «χτύπημα» ήρθε από το πιο επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ, το ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο επίσημος λογαριασμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter, δημοσίευσε… φαρδιά – πλατιά την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, αναρτώντας και τον ντροπιαστικό χάρτη όπου η Ελλάδα «φιγουράρει» στον πάτο της Ευρώπης, και στην εξευτελιστική 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών του κόσμου.

Η ανάρτηση του ευρωκοινοβουλίου αναγράφει: «Επιδείνωση της πόλωσης στον χώρο των ΜΜΕ, με την ελευθερία του τύπου να πλήττεται παράλληλα και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα / Reporters Without Borders». Ενώ στο επισυναπτόμενο άρθρο της επίσημης ιστοσελίδας του ευρωκοινοβουλίου γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα η οποία όπως αναγράφεται: «βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση, με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται τακτικά να καλύψουν θέματα από το μεταναστευτικό μέχρι την Covid-19».

Μόλις την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν είναι συνηθισμένος σε… κανονικές ερωτήσεις κανονικών δημοσιογράφων, ρωτήθηκε από τον David Ignatius, αρθρογράφο της Washington Post, για την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (την οποία μάλιστα χαρακτήρισε οργάνωση που παίρνεται πολύ στα σοβαρά) , η οποία κατατάσσει την Ελλάδα σε χειρότερη θέση ακόμα και από την αυταρχική Ουγγαρία του Όρμπαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φανερά αμήχανος και ενοχλημένος, χαρακτήρισε απαξιωτικά το διεθνές παρατηρητήριο ελευθεροτυπίας ως… «κάποια γαλλική ΜΚΟ», και τόνισε πως «διαφωνεί κάθετα με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «είναι μια ελεύθερη Δημοκρατία».

Και να που η έκθεση αυτής της… «κάποιας γαλλικής ΜΚΟ» υιοθετήθηκε πλήρως από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναρτήθηκε με κάθε επισημότητα. Και κάπως έτσι καταρρίπτεται πλήρως η προσπάθεια υποβάθμισης που έκανε η κυβέρνηση, η οποία είχε φτάσει μέχρι σημείου να χαρακτηρίζει την έρευνα «μη σοβαρή» και πως στερείται επιστημονικότητας, με σχετική ανάρτηση που είχε κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τελικά αποδεικνύεται πως η έκθεση των ΔΧΣ όχι μόνο έχει ισχυρό έρεισμα επιστημονικότητας, άλλα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και από την Ευρωπαϊκή Ηγεσία, άλλα και από την πλευρά των ΗΠΑ. Η καταπίεση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, αφού τα παρατηρητήρια που αναδεικνύουν το πρόβλημα δεν σταματούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με νέες αναφορές.

Τo ότι η χώρα μας κάνει «πρωταθλητισμό» ανελευθερίας του Τύπου πανευρωπαϊκά άλλα και διεθνώς, μόνο βαθύ προβληματισμό για την δημοκρατία μας θα έπρεπε να δημιουργεί. Η κυβέρνηση οφείλει να πάψει να στρουθοκαμηλίζει, και να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή της στάσης της απέναντι στην ελευθεροτυπία, ειδάλλως αυτή η κατρακύλα θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα μας προς το σκοτάδι του απολυταρχισμού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Χαστούκι» από Ευρωκοινοβούλιο: Aνάρτησε την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που δεν παραδέχεται το Μαξίμου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.