ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Το ωράριο των καταστημάτων την Κυριακή – Πόσο διαρκούν

Αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι χειμερινές εκπτώσεις και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε τα ακριβή ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και της διάρκειας των εκπτώσεων.
Χειμερινές εκπτώσεις: Το ωράριο των καταστημάτων την Κυριακή – Πόσο διαρκούν

«Πρεμιέρα» για τις Χειμερινές εκπτώσεις σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με την περίοδο των εκπτώσεων να διαρκεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Μπορεί η ανησυχία λόγω Κορονοϊού να έχει μειώσει την κίνηση στην αγορά ωστόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις ευελπιστούν πως με τις Χειμερινές εκπτώσεις οι καταναλωτές θα ξαναβρεθούν στην αγορά.

Τα καταστήματα σύμφωνα με το νόμο θα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Το ωράριο λειτουργίας την Κυριακή έχει οριστεί από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα.

Όσον αφορά τις αμοιβές του προσωπικού για τις Κυριακές, η νομοθεσία θέτει ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα αντίστοιχα ημερομίσθια για την εργασία με προσαύξηση 75%.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι καταστηματάρχες επιβάλλεται να αναγράφουν τόσο την παλιά τιμή του προϊόντος όσο και τη νέα. Εκτός αυτού επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία και του ποσοστού έκπτωσης. Αν η μειωμένη τιμή αφορά πάνω από το 60% του συνόλου των ειδών προς πώληση τότε επιβάλλεται η η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος αλλά και σε οποιαδήποτε εμπορική επικοινωνία. Αν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν στους ελέγχους που θα γίνουν ότι η παλαιότερη τιμή πώλησης που αναγράφεται είναι αληθινή. Σημαντική είναι και η αναγραφή των διπλών τιμών στα εκπτωτικά προϊόντα ανεξάρτητα από τη χρήση του ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 21 ν. 4177/2013) όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις για τις εκπτώσεις τους επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Στη περίπτωση επιβολής προστίμου για δεύτερη φορά για την ίδια παράβαση μέσα σε 5 χρόνια το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χειμερινές εκπτώσεις: Το ωράριο των καταστημάτων την Κυριακή – Πόσο διαρκούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.