ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 12% – Νέα ιστορικά χαμηλά στις τράπεζες

Η παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού είναι στα ύψη και οι διεθνείς αγορές κατακρημνίζονται σε ποσοστά από 8% έως 10% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχεται ένα ακόμη γενικευμένο sell off με το Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 500 μονάδες καταγράφοντας πτώση 12%. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά των αγορών κατάσταση,...
Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 12% – Νέα ιστορικά χαμηλά στις τράπεζες

Η παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού είναι στα ύψη και οι διεθνείς αγορές κατακρημνίζονται σε ποσοστά από 8% έως 10% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχεται ένα ακόμη γενικευμένο sell off με το Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 500 μονάδες καταγράφοντας πτώση 12%.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά των αγορών κατάσταση, όπου ο πανικός είναι κυρίαρχος καταλύτης οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις σ’ όλες τις αγορές και σ’ όλες τις ηπείρους ανεξαιρέτως.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει πτώση 12,04% με το Γενικό Δείκτη να έχει πέσει κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά από το 2016 και να διαπραγματεύεται στις 485 μονάδες.

Μάλιστα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενεργοποίηση του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) σχεδόν σε όλες τις μετοχές του FTSE 25, κάτι που έφερε καθυστέρηση μερικών λεπτών στην καταγραφή των στοιχείων αμέσως μετά την έναρξη!

Φυσικά, η εικόνα δεν αντέχει σε κριτική καθώς η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 καταγράφει διψήφιο ποσοστό πτώσης, ενώ κορυφαία blue chips κατακρημνίζονται. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Κορονοϊός: 103 τα νέα κρούσματα – 8 διασωληνωμένοι (vids)

Εθνική και Jumbo υποχωρούν άνω του 18%, ο ΟΠΑΠ χάνει 17%, άνω του 15% υποχωρούν οι Πειραιώς, Coca Cola HBC και ΔΕΗ, ενώ συντριπτικές είναι οι απώλειες σε μετοχές όπως Viohalco, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Aegean Airlines, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Παρόμοια εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου πτώση άνω του 10% έως τίτλοι όπως Autohellas, Ολυμπιακή Τεχνική, Intrakat, MIG, Intralot, Intracom Holdings, Πλαίσιο, Κέκροπας, AVAX και Attica Bank.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «η επιθετική μείωση των επιτοκίων από την FED κατά μία ποσοστιαία μονάδα υποδηλώνει τις κλιμακούμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα από την Ευρώπη είναι περισσότερα από εκείνα στην Κίνα κατά την κορύφωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το τρενάκι του τρόμου στις αγορές μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα καθώς καταρρίπτονται κρίσιμα επίπεδα του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μερική επαναφορά θα καταγραφεί, ενδεχομένως με την ίδια ορμή, αν η κατάσταση φανεί ότι εξομαλύνεται τις επόμενες 2-3 εβδομάδες».

Θυμίζουμε ότι η σημερινή «βουτιά» στο Χ.Α. έρχεται ύστερα από το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας όπου το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το 1/5 της αξίας του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (-19,39%), καθιστώντας το περασμένο πενθήμερο ένα από τα χειρότερα των τελευταίων πολλών ετών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα 19,39%, ο FTSE 25 έχασε 20,18%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -22,27%, ενώ η Mid Cap έχασε 19,48%! Ήταν η απόλυτη εβδομάδα πανικόβλητης πτώσης, με σπάσιμο margins και πρωτοφανή ενεργοποίηση του ΑΜΕΜ (Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας).

πηγή: liberal.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 12% – Νέα ιστορικά χαμηλά στις τράπεζες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.