ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χρυσή» πληρώνουν τη βενζίνη οι Έλληνες με τα «ψίχουλα» του fuel pass – Πολύ πιο φθηνή στις γειτονικές χώρες

Πρωταθλητισμό στην ακρίβεια καυσίμων κάνει η Ελλάδα, έχοντας την πιο ακριβή βενζίνη σε Ευρώπη και γειτονικές χώρες!
«Χρυσή» πληρώνουν τη βενζίνη οι Έλληνες με τα «ψίχουλα» του fuel pass – Πολύ πιο φθηνή στις γειτονικές χώρες

Ακρίβεια – Βενζίνη: Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ένα μέτρο – κοροϊδία που υποτίθεται πως ενισχύει τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια των καυσίμων, η μεγάλη διεθνής εικόνα δείχνει το μέγεθος της κερδοσκοπίας που παρατηρείται στη χώρα μας σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη

Την ώρα που η βενζίνη στην Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και φτάνει να ξεπερνά τα 2,2 ευρώ το λίτρο, σε άλλες χώρες οι τιμές είναι από λίγο έως πάρα πολύ χαμηλότερες.

Ενδεικτικά, στη Γερμανία (με κατώτατο μισθό στα 1.621 ευρώ) η μέση τιμή βενζίνης ανά λίτρο είναι 2,004. Στη Πορτογαλία βρίσκεται στα 1,915 ευρώ / λίτρο. Στη Βουλγαρία βρίσκεται στα 1,433 ευρώ / λίτρο. Στα Σκόπια βρίσκεται στα 1,433 ευρώ / λίτρο. Στην Τουρκία η μέση τιμή είναι στα 1,283 ευρώ / λίτρο.

Επομένως η χώρα μας, διεξάγει πορεία… πρωταθλητισμού στην ακρίβεια και το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει θεατής αυτής της κατάστασης. Δεν επιβάλλει πλαφόν στα καύσιμα, αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΕΦΚ, και μοιράζει «παντεσπάνι» στον χειμαζόμενο λαό, με τον εμπαιγμό των 13 ευρώ/ μήνα του Fuel Pass.

Λογικό και επόμενο είναι να αναρωτιέται ο πολίτης, αν οι υπόλοιπες χώρες έχουν κάποιο… «μαγικό ραβδί» που κάνει τα καύσιμα φθηνότερα ή αν απλά έχουν σοβαρές κυβερνήσεις που δεν αφήνουν τους πολίτες τους στο έλεος των «πιράνχας» της ενεργειακής αγοράς.

Παράλληλα, η αισχροκέρδεια, τα καρτέλ καυσίμων και η λαθρεμπορία έχουν δημιουργήσει ένα ομιχλώδες και δύσοσμο τοπίο στον χώρο της εμπορίας καυσίμων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημερινή επίθεση με καλάσνικοφ (!) στο βενζινάδικο του προέδρου του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος ισχυρίστηκε πως πίσω από την επίθεση κρύβονται κυκλώματα λαθρεμπορίας!

«Μπορεί να φτάσουμε ως και τα 3 ευρώ / λίτρο»!

Πάνω στο σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας των καυσίμων, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου μίλησε στο MEGΑ και τόνισε πως «η αισχροκέρδεια και στα καύσιμα καλά κρατεί, και δε γίνονται έλεγχοι. Πρέπει να γίνει παρέμβαση της κυβέρνησης ως προς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», ενώ πρόσθεσε ότι «Αν δε λειτουργήσουν οι εποπτικές αρχές, μπορεί να φτάσουμε και στα 3 ευρώ (!) το λίτρο».

Δυστυχώς το μόνο που έχει να αντιτείνει ως τώρα η κυβέρνηση σαν απάντηση στην οικονομική αιμορραγία των πολιτών, είναι τα εκβιαστικά διλήμματα του Γιάννη Οικονόμου που έφτασε μέχρι σημείου να υποστηρίζει πως αν μειωθεί ο ΕΦΚ, θα κοπούν κονδύλια από την Υγεία, την Παιδεία και την ασφάλεια των πολιτών!

Τώρα το πώς γίνεται, ακόμα και φτωχότερες οικονομίες από την Ελλάδα, να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές βενζίνης χωρίς να επηρεάζονται τα βασικά κονδύλια τους για Υγεία και Παιδεία, είναι μάλλον ένας… «γρίφος».

Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια της βενζίνης η Ελλάδα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Χρυσή» πληρώνουν τη βενζίνη οι Έλληνες με τα «ψίχουλα» του fuel pass – Πολύ πιο φθηνή στις γειτονικές χώρες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.