ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσός η τιμή του λαδιού – Ξεκίνησαν οι κλοπές από αποθήκες χωριών – Η αδιανόητη τιμή παραγωγού στο λίτρο

Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα να είναι άκρως δυσοίωνες!
Χρυσός η τιμή του λαδιού – Ξεκίνησαν οι κλοπές από αποθήκες χωριών – Η αδιανόητη τιμή παραγωγού στο λίτρο

Αντιμέτωποι με εξωπραγματικές τιμές στο ελαιόλαδο βρίσκονται οι καταναλωτές και απ’ ότι φαίνεται τα… χειρότερα είναι μπροστά μας!

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ελαιοπαραγωγός Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε πως η τιμή παραγωγού βρίσκεται σήμερα στο αδιανόητο 8,35 ευρώ το λίτρο, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει το λάδι από 12 μέχρι και 16 ευρώ το λίτρο! 

Όπως είπε, στην Ισπανία όντως δύο τυποποιητές, δύο οικογενειακές επιχειρήσεις, η μία έπαθε ζημιά 450.000 ευρώ και η άλλη περίπου 50.000 ευρώ. Στη μία επιχείρηση κλάπηκε το λάδι μέσα από τις δεξαμενές και στην άλλη επιχείρηση κλάπηκε το λάδι με τα μπουκάλια εμφιαλωμένο, δηλαδή αυτοί το πήρανε έτοιμο να το διοχετεύσουν στην αγορά.

Μάλιστα, η εκτίναξη της τιμής του ελαιόλαδου έχει κάνει το προϊόν στόχο επίδοξων ληστών με πεδίο δράσης στην Κρήτη. Όπως τόνισε: «Υπάρχουν κλοπές γιατί ένας τόνος λάδι σήμερα κάνει περίπου 10.000 ευρώ με το ΦΠΑ του. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία σε κάποια μικρά χωριά που οι άνθρωποι βγάζουν το λάδι για το σπίτι τους.

Γιατί εμείς έχουμε μάθει να φυλάσσουμε λάδι 100, 200 κιλά αναλόγως και το φυλάσσουμε στο χωριό, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάποιοι πάνε και χτυπάνε τις αποθήκες, παίρνουν 150 200 κιλά λάδι και κάνουν αυτοί ένα πολύ καλό ταμείο γιατί είναι πολύ ακριβό το λάδι μας».

Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ισπανία που είναι η πρώτη αυτή τη στιγμή σε παραγωγή ελαιόλαδου έχει εκτινάξει τις τιμές του. Ακολουθεί η Ελλάδα και η Ιταλία. Η τέταρτη σε παραγωγή χώρα, η Τουρκία πουλούσε το λάδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα στην Ιταλία να το διοχετεύουν και να το παρουσιάζουν σαν δικό τους. Έτσι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα για τις εξαγωγές.

Ελαιόλαδο: Γιατί ακρίβυνε τόσο πολύ η τιμή του

Πηγή: ertnews.gr 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χρυσός η τιμή του λαδιού – Ξεκίνησαν οι κλοπές από αποθήκες χωριών – Η αδιανόητη τιμή παραγωγού στο λίτρο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.