ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Click away: Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο – Ανησυχία από τους επιστήμονες

Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο καθώς τίθεται σε εφαρμογή η υπηρεσία click away προκειμένου, παραμένοντας σε lockdown, να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα.
Click away: Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο – Ανησυχία από τους επιστήμονες

Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο καθώς τίθεται σε εφαρμογή η υπηρεσία click away προκειμένου, παραμένοντας σε lockdown, να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες για αγορές από τους πολίτες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, το click away μπαίνει στην ζωή μας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου. Οι παραγγελίες θα γίνονται μέσω e-shop ή τηλεφωνικά ενώ οι πληρωμές είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με POS έξω από το κατάστημα.

Ο πολίτης θα παραλαμβάνει το προϊόν του έξω από το κατάστημα προσκομίζοντας την ηλεκτρονική απόδειξή του, ενώ η σειρά αναμονής δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα των οποίων οι αποστάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας. Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. – και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστρέφουν οι Γάλλοι για τις Βelharra: Πρόταση σε Ελλάδα για 4 πλοία

Προβληματισμός στην αγορά

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, όμως, πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και δοκιμαστεί έχει δεχθεί επικρίσεις καθώς δεν λογίζεται ως επαναφορά της αγοραστικής κίνησης αλλά ως μέτρο αποφόρτισης των εταιρειών ταχυμεταφορών.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) η οποία μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, χθες Σάββατο, κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο εκφράζει την διαμαρτυρία της για «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις», όπως λέει και κάνει λόγο για «μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι, εφόσον, η συνέχιση του lockdown δεν μπορεί να αποφευχθεί, η κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο ίδιος, θα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και να πρωτοστατήσει, ώστε και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποφασιστεί η λεγόμενη συγχώρεση χρέους (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.

Από πλευράς του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο παραδέχθηκε πως η νέα αυτή πραγματικότητα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση. «Δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο», είπε και συμπλήρωσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός (click away) θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Από την άλλη, εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις στο προσκήνιο είναι και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας με το click away να προβληματίζει καθώς να αυξήσει τις μετακινήσεις αλλά πιθανόν και τις συγκεντρώσεις πολιτών.

Μιλώντας στο MEGA, το Σάββατο, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης είπε χαρακτηριστικά: «Με προβληματίζει το click away. Οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά, και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Click away: Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο – Ανησυχία από τους επιστήμονες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.