ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις μέχρι και 500% ;

Μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος αναμένεται τους προσεχείς μήνες με το επίπεδο των ανατιμήσεων της ΔΕΗ να σοκάρει!
ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις μέχρι και 500% ;

ΔΕΗ: Για αυξήσεις που θα ίσως φτάσουν και το 500% προειδοποιούν οι ειδικοί. Δύσκολος αναμένεται ο χειμώνας για τους καταναλωτές.

Οι ανατιμήσεις στον ενεργειακό τομέα γίνονται εξαιτίας διάφορων παραγόντων. Από την χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας μέχρι τις υψηλές τιμές στα ορυκτά καύσιμα η ενεργειακή οικονομία σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Η ΔΕΗ ως επακόλουθο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις.

Οι παράγοντες αύξησης των τιμών

Τα στοιχεία που έρχονται από την Ευρώπη είναι ανησυχητικά.

Η Ολλανδική αγορά TTF, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη στις τιμές φυσικού αερίου, έφτασε χτες (17/9) στο ιστορικό επίπεδο των 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Οι τιμές του αερίου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας με διαφορά», δήλωσε στο CNBC ο Glenn Rickson, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος της S&P Global Platts Analytics.

Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου συμπαρασύρουν και την αύξηση των τιμών του άνθρακα στην Ευρώπη. Οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη σχεδόν τριπλασιάστηκαν φέτος καθώς η Ε.Ε. περιορίζει τα δικαιώματα ρύπων για τις επιχειρήσεις. Η τιμή αναφοράς άνθρακα στην Ε.Ε. αυξήθηκε πάνω από τα 60 ευρώ ανά μετρικό τόνο για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο αναλυτής της Ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος δήλωσε ότι οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα θα εξαρτηθούν πολύ από τις τιμές του αερίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος περιμένει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τους επόμενους μήνες.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε έλλειψη από την περσινή χρονιά. Η έλλειψη αυτή οδηγεί στην αύξηση της τιμής του αερίου.  Ο Murray Douglas, διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie δήλωσε για την εξέλιξη «Φαίνεται σαν να πρόκειται να μείνουμε εγκλωβισμένοι στις πολύ υψηλές τιμές όλο τον χειμώνα και ιδιαίτερα μόλις μπούμε στο νέο έτος, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο»

Πως θα περιοριστεί η εκρηκτική αύξηση των τιμών της ΔΕΗ

Βάσει των νομικά δεσμευτικών μέτρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η ΔΕΗ προβλέπεται να πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας είτε μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας (HEnEx) ή μέσω του ευρωπαϊκού ΕΕΧ.
Στόχος του μέτρου είναι οι αγοραστές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις μέχρι και 500% ;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.