ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΗ: Στα όρια του μπλακ-άουτ λόγω καύσωνα!

O καύσωνας που πλήττει την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Κι αυτό καθώς το σύστημα της ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια του γενικού μπλακ άουτ. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα κορυφαία κλιμάκια της εταιρείας. Τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος και CEO της...
ΔΕΗ: Στα όρια του μπλακ-άουτ λόγω καύσωνα!

O καύσωνας που πλήττει την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Κι αυτό καθώς το σύστημα της ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια του γενικού μπλακ άουτ. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα κορυφαία κλιμάκια της εταιρείας.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε το σύστημα να μείνει όρθιο και να αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το δίκτυο παροχής ρεύματος στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι απαιτήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου αυξάνονται θεαματικά, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα ενταθούν στη διάρκεια των δύο θερμότερων μηνών του χρόνου (Ιούλιος-Αύγουστος), καθιστούν την κατάσταση οριακή.

Ήδη, τις δύο ημέρες που η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολλές περιοχές πάνω από 35 βαθμούς, το σύστημα της ΔΕΗ παρουσίασε πολλά προβλήματα, καθώς πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ακόμη και στην Αττική, ενώ τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες το βράδυ, με την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη να μένει χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες.

Πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ: Φοβάμαι τα χειρότερα για γενικό μπλακ άουτ

Τους φόβους του για τα «χειρότερα» όσον αφορά τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ελλάδα εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

«Όταν οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό, ένα ντόμινο μπορεί να δημιουργηθεί από μια γραμμή που θα φύγει» είπε ο κ. Μανιάτης.

«Φοβάμαι για τα χειρότερα» συνέχισε στο ίδιο κλίμα ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ απάντησε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «σήμερα με το ελάχιστο προσωπικό δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του».

Κληθείς να εντοπίσει τις περιοχές στις οποίες υπάρχει το σημαντικότερο πρόβλημα ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι «πλέον στη χώρα μας υπάρχει παντού πρόβλημα. Όταν τα νησιά λειτουργούν με 2-3 τεχνίτες, όταν έχουμε έλλειψη πάνω από 100 τεχνίτες για να καλύψουμε καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα σε Χαλκιδική, Μεσσηνία και αλλού».

«Σαφάρι» και κατασχέσεις για τα οφειλόμενα

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ξεκινά «σαφάρι» για την είσπραξη των οφειλών από 890.000 καταναλωτές, που χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ ξεκινά η επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Κι ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται στο «κόκκινο» και είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ο κ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε τα μέτρα που δρομολογούνται για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και δύσκολες οφειλές πελατών, δηλαδή επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και κλειστά εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει προμηθευτή, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.

Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται καταναλωτές που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, που εκτιμώνται στους περίπου 200.000.

Συνολικά 2,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Οι παραπάνω κατηγορίες εκτιμάται ότι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί (μαζί με Υψηλή Τάση και διακανονισμούς) ανέρχονται σταθερά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 65.000 με 70.000 διατηρούν ο καθένας οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Πηγή protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΔΕΗ: Στα όρια του μπλακ-άουτ λόγω καύσωνα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.