ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν μπορούν να σταθούν πουθενά: Υγειονομικοί στην Αλεξανδρούπολη γιούχαραν τη Μίνα Γκάγκα – «Διαλύσατε τη δημόσια Υγεία»

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί σε χώρο νοσοκομείου, η Μίνα Γκάγκα γίνεται δέκτης σφοδρών διαμαρτυριών για το ξεπούλημα του ΕΣΥ
Δεν μπορούν να σταθούν πουθενά: Υγειονομικοί στην Αλεξανδρούπολη γιούχαραν τη Μίνα Γκάγκα – «Διαλύσατε τη δημόσια Υγεία»

Μίνα Γκάγκα: Πουθενά δεν μπορούν να σταθούν τα στελέχη της κυβέρνησης, αφού κάθε φορά που επιχειρούν να ξεμυτίσουν για λίγο από το ιδιωτικό και «αποστειρωμένο» περιβάλλον συναντούν την οργή του κόσμου. Η μεγάλη καταστροφή του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει επιφέρει η πολιτική Πλεύρη – Γκάγκα, προκαλεί ολοένα και σφοδρότερες αντιδράσεις στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Σε νότια και βόρεια Ελλάδα, από το ένα άκρο της χώρας ως το άλλο οι κυβερνητικοί συναντούν συνεχώς φωνές αποδοκιμασίας για το μεγάλο ξεπούλημα του ΕΣΥ που προωθούν. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αφού στα τέλη Ιανουαρίου «τα άκουσε» στην επίσκεψη της στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), τώρα αποδοκιμάστηκε και στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου έτυχε «θερμής» υποδοχής από υγειονομικούς και φοιτητές οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στην ίδια και στην κυβέρνηση συνολικά.

Η κα Γκάγκα παρέστη στα εγκαίνια της λειτουργίας του μηχανήματος PΕΤ-CT, το οποίο φυσικά όλως τυχαίως γίνεται λίγο πριν τις εκλογές. Όμως δεν πρόκειται για κυβερνητικό έργο αλλά για μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο ΠΓΝΑ το 2018, που τέθηκε σε λειτουργία μόλις πριν λίγες ημέρες. Έχουμε φτάσει στο σημείο, οποιαδήποτε βελτίωση στις υποδομές του ΕΣΥ να εξαρτάται αποκλειστικά από δωρεές, αφού το κράτος είναι παντελώς αδιάφορο.

Εκεί η κα Γκάγκα θέλοντας και μη, βρέθηκε μπροστά σε ομάδα φοιτητών, γιατρών και νοσηλευτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο για να γιουχάρουν την πολιτικό. «Είμαι υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας», είπε η κ. Γκάγκα στο συγκεντρωμένο πλήθος, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των διαμαρτυρόμενων, με τον ίδιο τρόπο που υποτιμά τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού.

«Το δημόσιο σύστημα διαλύεται. Τα δώσατε όλα στους ιδιώτες. Έχετε ανοίξει τον δρόμο σε περεταίρω ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικά απογευματινά, βάζετε ιδιώτες στο δημόσιο αντί να κάνετε προσλήψεις. Και όλα αυτά ενώ έχουμε τόσους νεκρούς από την πανδημία του Covid από τη διαχείριση της δικής σας κυβέρνησης. Αυτά είναι κοροϊδίες που μας λέτε», απάντησαν οι διαδηλωτές, με τη Μίνα Γκάγκα να αναλώνεται σε ανούσιες αντιρρήσεις προκειμένου να διαχειριστεί όσο μπορούσε το λεκτικό «σφυροκόπημα» που δεχόταν.

H κα Γκάγκα προσποιείται ότι δήθεν είναι «υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας», ενώ το νομοσχέδιο που πέρασε μαζί με τον Θάνο Πλεύρη για τη δευτεροβάθμια υγεία, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στη δωρεάν Υγεία, διότι δημιούργησε ένα πλαίσιο λειτουργίας όπου θα υπάρχουν ασθενείς δύο «ταχυτήτων».

Αυτοί που θα μπορούν να πληρώσουν και άρα θα εξυπηρετούνται συντομότερα και αυτοί που δεν θα μπορούν να πληρώσουν και θα καταδικάζονται σε ατελείωτες λίστες αναμονής, διακινδυνεύοντας την υγεία τους.

Το νομοσχέδιο – στην ουσία – μονιμοποίησε την εκμετάλλευση και απομύζηση του δημόσιου τομέα από τον ιδιωτικό, παγιώνοντας ένα άθλιο σύστημα που όμως πληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες. Από αγαθό, η υγεία γίνεται εμπόρευμα και ο ιδιωτικός τομέας αντλεί «πελατεία» από το σύστημα υγείας του κράτους, και με τον νόμο πλέον.

Η απομόνωση του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα είναι καταφανέστατη και ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας πηγαίνει κόντρα στην βούληση σύσσωμου του ιατρικού κόσμου, και του νοσηλευτικού προσωπικού που «βράζει» από οργή. Και αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα, κάθε φορά που κάποιο κυβερνητικό στέλεχος τυχαίνει να παρευρεθεί σε κάποιο νοσοκομείο χωρίς στρατό από… ΟΠΚΕ ή χωρίς να έχει αποκλειστεί ο χώρος μέχρι και από κλούβες των ΜΑΤ…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δεν μπορούν να σταθούν πουθενά: Υγειονομικοί στην Αλεξανδρούπολη γιούχαραν τη Μίνα Γκάγκα – «Διαλύσατε τη δημόσια Υγεία»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.