ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διέρρηξαν τα ιμάτια τους στον ΣΚΑΪ: «Είναι δυνατόν να λέμε ότι είμαστε κάτω από τη Μπουργκίνα Φάσο στην ελευθεροτυπία»;

Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ αδυνατούν να χωνέψουν πως η Ελλάδα βλέπει «την πλάτη» Αφρικανικών χωρών στην ελευθερία του Τύπου.
Διέρρηξαν τα ιμάτια τους στον ΣΚΑΪ: «Είναι δυνατόν να λέμε ότι είμαστε κάτω από τη Μπουργκίνα Φάσο στην ελευθεροτυπία»;

Σουρεαλιστικοί διάλογοι έγιναν στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, σχετικά με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση διεθνώς στην ελευθερία του Τύπου.

Από προχθές που ήρθε στη δημοσιότητα η έκθεση – κόλαφος, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα για να υποβαθμιστεί η αξία της. Ήδη ο Γιάννης Οικονόμου έστειλε επιστολή για να… μαλώσει την διεθνώς αναγνωρισμένη ΜΚΟ, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «μη σοβαρή».

Και ασφαλώς δεν θα μπορούσε να λείψει ο ΣΚΑΪ από αυτήν την προσπάθεια να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Τη σκυτάλη από τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης πήρε πρώτος ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε που είπε πως «η αριστερά φτιάχνει αυτόν τον μύθο, ότι στην Ελλάδα καταπιέζονται τα μέσα ενημέρωσης και δεν έχουμε ελευθερία Τύπου». «Αν πιάσει κανείς τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, θα δούμε ότι δεν υπάρχει απλώς ελευθερία, υπάρχει ασυδοσία».

Από τη στιγμή που καταγράφουν την ανελευθερία Τύπου στην Ελλάδα διεθνείς οργανώσεις που αποτελούν επίσημες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άλλα και η ίδια η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δεν έχει καμία σοβαρότητα το αστείο επιχείρημα πως όλα αυτά αποτελούν… «μύθο της Αριστεράς».

«Ελευθερία» όντως υπάρχει στον ελληνικό Τύπο, άλλα μόνο για τα μέσα που κολακεύουν την κυβέρνηση. Και είναι τραγελαφικό να μιλά για «ασυδοσία» ένας δημοσιογράφος που είναι διαγραμμένος από την ΕΣΗΕΑ, και έχει πλήθος καταγγελιών εις βάρος του, από πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν προς το ΕΣΡ για τα εξοργιστικά και προσβλητικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς.

Στον καιρό της πανδημίας, η ασύδοτη «δημοσιογραφική» γλώσσα έγινε σήμα κατατεθέν από δημοσιογράφους του συγκεκριμένου καναλιού, που συχνά – πυκνά επιστράτευαν χαρακτηρισμούς κοινωνικού ρατσισμού, όπως «αρνητές», «στόκοι», «ψεκασμένοι», «ακροδεξιοί», «φιλορώσοι» Βορειοελλαδίτες, «άνθρωποι των 500 ευρώ» και άλλα πολλά.

Παρόλα αυτά, ο Άρης Πορτοσάλτε αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως «πράγματι, σε δύο δολοφονίες δημοσιογράφων, οι αρχές έχουν δείξει μεγάλη καθυστέρηση».

Πάνω στο θέμα της ελευθεροτυπίας, η Μαρία Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε πως οι πολίτες τα εμπιστεύονται περισσότερο από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, με τον Άρη Πορτοσάλτε να απαντά πως «έτσι επιτυγχάνεται ο ψεκασμός».

Στα μέσα ενημέρωσης που κυριαρχούν οι «λίστες Πέτσα», η ποιότητα της πληροφορίας κρίνεται… εξαιρετική. Άλλα η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ πολιτών και η ελεύθερη, ανεξάρτητη και αδέσμευτη ενημέρωση που δεν μπαίνει σε κομματικά καλούπια, χαρακτηρίζεται… «ψεκασμός». Κάτι που θυμίζει έντονα τις εξωφρενικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως τα social media είναι… επικίνδυνα για την δημοκρατία! Απορεί κανείς πως διαφέρει ένα τέτοιο σκεπτικό, από νοοτροπίες που κυριαρχούν σε καθεστώτα όπως της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Τέλος ο Δημήτρης Οικονόμου εξέφρασε την αγανάκτηση του, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι ανελεύθερη και κάτω από το Μπουρούντι και το Λάος η Ελλάδα, όλοι στην Ελλάδα ζούμε. Είναι δυνατόν; Να λέμε ότι είμαστε κάτω από το Λάος, την Καμπότζη, την Μπουργκίνα Φάσο»;

Ακριβώς, όλοι στην Ελλάδα ζούμε, και επειδή υπάρχει επίγνωση της τραγικής κατάστασης στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, θα ήταν… σκάνδαλο αν η Ελλάδα έπαιρνε υψηλότερη κατάταξη ακόμα και από Αφρικανικές χώρες…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Διέρρηξαν τα ιμάτια τους στον ΣΚΑΪ: «Είναι δυνατόν να λέμε ότι είμαστε κάτω από τη Μπουργκίνα Φάσο στην ελευθεροτυπία»;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.