ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημογραφικό: Οι δήμαρχοι παλεύουν απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία – Ο δήμος Νάουσας δίνει 1.000 ευρώ επίδομα γέννας

Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στα ΕΛΤΑ ερημώνοντας την επαρχία, οι δήμαρχοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τον τόπο μας
Δημογραφικό: Οι δήμαρχοι παλεύουν απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία – Ο δήμος Νάουσας δίνει 1.000 ευρώ επίδομα γέννας

Βλέποντας ότι η κυβέρνηση δεν πράττει τίποτα το ουσιαστικό για να περιορίσει το δημογραφικό θάνατο της χώρας, όλο και περισσότεροι Δήμαρχοι λαμβάνουν πρωτοβουλίες για να δώσουν κίνητρα ώστε να υπάρξουν περισσότερες γεννήσεις στον τόπο τους.

Μια τέτοια αξιέπαινη απόφαση έλαβε ο δήμος Νάουσας, προσφέροντας επίδομα 1.000 ευρώ σε ζευγάρια για κάθε νέο παιδί που γεννιέται. Αναμφισβήτητα αυτό το ποσό απέχει πολύ από το να καλύψει τα πραγματικά έξοδα μιας γέννας, αλλά δεν παύει να είναι ένα σημαντικό βοήθημα που πιάνει σίγουρα «τόπο».

Μιλώντας γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης, τόνισε ότι «υπάρχει σημαντική ανάγκη για να στηριχθεί η ελληνική περιφέρεια. Πήραμε μια πρωτοβουλία να δώσουμε μια βοήθεια σε κάθε οικογένεια που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί με την προϋπόθεση ότι είναι κάτοικοι της Νάουσας, ώστε να αισθανθούν τα νέα ζευγάρια ότι δεν είναι μόνα σε αυτή την προσπάθεια».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «δίχτυ στήριξης» που θα δώσει την ευκαιρία στα νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μείνουν στην ελληνική περιφέρεια να αισθανθούν ότι υπάρχει μέλλον. Το επίδομα δεν περιορίζεται από τη σειρά των παιδιών, καθώς ισχύει για κάθε παιδί που φέρνει στον κόσμο μια οικογένεια της Νάουσας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιάννη, ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τις οικογένειες και ταυτόχρονα επεξεργάζεται ένα ολιστικό σχέδιο για τη στέγαση και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων οικογενειών.

Ο δήμος Νάουσας δεν είναι ο πρώτος που εφαρμόζει ένα τέτοιο επαινετό μέτρο ενθάρρυνσης των γεννήσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2023 είχε ανακοινώσει παρόμοιο μέτρο και ο δήμος Αγράφων Ευρυτανίας με επίδομα γέννας 3.000 ευρώ και κάλυψη των σχετικών εξόδων.

Η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στη δημογραφική ανάκαμψη

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αφήσει την αυτοδιοίκηση να πελαγοδρομεί μόνη της για να σώσει τους τοπικούς πληθυσμούς που αντιπροσωπεύει. Από τον Νοέμβριο του 2024, πέντε δήμαρχοι από διαφορετικές περιοχές της χώρας έχουν καταθέσει αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ζητώντας μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους δήμους να στηρίξουν ουσιαστικά τις νέες οικογένειες μέσω επιδομάτων γέννησης, όμως ακόμα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση!

Αν και κάμποσοι δήμαρχοι της χώρας επιθυμούν να προχωρήσουν σε παροχές οικονομικών κινήτρων για γεννήσεις, αρκετοί διστάζουν να το κάνουν φοβούμενοι γραφειοκρατικά «μπλεξίματα», αφού η κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο ώστε να δίνονται βοήθειες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δηλαδή ζητήματα μιας έκτακτης εθνικής ανάγκης που θα έπρεπε να έχουν λυθεί «χθες», παραμένουν ανεπίλυτα. Αποτελεί απόλυτη ντροπή για την κυβέρνηση να μην εξαντλεί κάθε θεσμικό «όπλο» που θα μπορούσε να αυξήσει τις γεννήσεις.

Την ίδια στιγμή που οι δήμαρχοι προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό για τη χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους βοηθάει αλλά βάζει ακόμα μια «βόμβα» στα θεμέλια της δημογραφικής μας επιβίωσης, υποστηρίζοντας την απόφαση των ΕΛΤΑ να βάλουν λουκέτο σε 204 ταχυδρομεία της χώρας, υποβαθμίζοντας έτι περεταίρω την πρόσβαση της ελληνικής επαρχίας σε ζωτικές υπηρεσίες!

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαμποτάρει οτιδήποτε θετικό γίνεται για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, λειτουργώντας πάντα προς όφελος των ιδιωτών και κάνοντας τα πάντα για να ερημώσει η ελληνική περιφέρεια!

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέσσερα νησιά ενώνουν δυνάμεις για λύση στη στεγαστική κρίση

Τέσσερα νησιά ενώνουν δυνάμεις για λύση στη στεγαστική κρίση

Τα ακίνητα θα παραχωρούνται με συμβολικό ενοίκιο για τον διορισμό εκπαιδευτικών και γιατρών.

Κοινωνία
Sportime BET: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη – 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη – 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών

Έφοδος σε λέσχη στην Κυψέλη όπου διεξαγόταν παράνομα τυχερά παίγνια απο΄άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Συνέλαβαν δύο άτομα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Sportime BET
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

«Ξεσαλώνει» ο Έντι Ράμα με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού «όργωσε» ανενόχλητος για 2 χρόνια την Ελλάδα για εθνικιστικές φιέστες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων «ξεχειλίζει» στη στατιστική γλώσσα της Eurostat - Ουραγός παντού η Ελλάδα επί διακυβερνήσεως Μητσοτάκη

Κοινωνία
Κοινωνία: Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Ο Παλαμήδης ήταν Έλληνας ήρωας του Τρωικού Πολέμου. Το όνομα του είναι σύνθετο, βγαίνει από τις λέξεις παλάμη + μήδομαι → «αυτός που με τα έργα των χεριών του (παλάμη) εκδηλώνει την ευφυΐα/τέχνη (μήδομαι)

Κοινωνία
Κοινωνία: Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

«Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής - Την προσωπική επίθεση δεν την ξεκίνησα εγώ» είπε ο Κ. Ανεστίδης - Ανεπιθύμητος πλέον από το Μαξίμου ο αγροτοσυνδικαλιστής

Κοινωνία
Κοινωνία: Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Παραπάνω από το μισό χρόνο, δουλεύουμε για το κράτος - Ιδιαίτερα οι έμμεσοι φόροι προκαλούν μια μόνιμη «αφαίμαξη» για τα νοικοκυριά

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Εξοντωτικά πρόστιμα και νομικές συνέπειες ζήτησε για τους αγρότες ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει «μεγάλη υπομονή»

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις Καρυστιανού τρομάζουν το Μαξίμου - Οι πολίτες αγνοούν την προπαγάνδα εναντίον της Μαρίας Καρυστιανού

Κοινωνία