Ομάδες ποδοσφαίρου Εθνική Ομάδα ΑΕΚ ΑΕΛ Απόλλων Σμύρνης Άρης Αστέρας Τρίπολης Ατρόμητος Βόλος Λαμία Ολυμπιακός ΟΦΗ ΠΑΟ Παναιτωλικός ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιάννινα Ιωνικός
menu

Δημογραφικό – SOS: Ερημώνει η επαρχία από μαθητές – 40 σχολεία έκλεισαν μόνο στην Ήπειρο!

Παντελής Λαμψιώτης
Δημογραφικό – SOS: Ερημώνει η επαρχία από μαθητές – 40 σχολεία έκλεισαν μόνο στην Ήπειρο!

Το δημογραφικό σκοτώνει την Ελλάδα - Θλιβερή η κατάσταση στα σχολεία της επαρχίας, με τα σχολεία να κλείνουν κατά δεκάδες λόγω έλλειψης μαθητών.

Το σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα και η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για μια χώρα που πεθαίνει, αποδεικνύεται με τον πιο θλιβερό τρόπο από το κλείσιμο δεκάδων σχολείων στην Ελληνική επαρχία.

Συγκεκριμένα, μόνο στην Ήπειρο φέτος θα κλείσουν… 40 σχολεία, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η οποία δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ακόμη, 38 σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μιλάμε για δεκάδες Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία που ερημώνουν, λόγω της τραγικής έλλειψης μαθητών, και απομένουν άδεια κτίρια για να θυμίζουν πως κάποτε αυτοί οι τόποι είχαν ζωή και παιδικές φωνές. Η παρούσα κυβέρνηση, άλλα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό το εφιαλτικό κοινωνικό και εθνικό ζήτημα, που μόνο θλίψη και απαισιοδοξία προκαλεί για το μέλλον αυτής της χώρας.

Όσο να υπόσχονται και να διατυμπανίζουν… «ανάπτυξη» και επενδύσεις οι πολιτικοί της κυβέρνησης, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η δήθεν «ανάπτυξη» μπορεί να έρχεται, άλλα οι νέοι Έλληνες απουσιάζουν. Η Ελλάδα που μετατρέπεται σε χώρα γερόντων, οδηγείται σε μαρασμό και παρακμή, σχολεία βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται με την κλιματική κρίση και την πράσινη ενέργεια.

Ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος  σε κοινοβουλευτική ερώτηση που έκανε γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, έλαβε απάντηση από την υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα, που είναι αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας πως το ζήτημα:

«Βρίσκεται σε επεξεργασία από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, το οποίο θα βασίζεται στα πορίσματα της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, καθώς και στην Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε. για την Ενεργό Γήρανση και το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές» και πως σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα με σκοπό την ανάσχεση της φθίνουσας δημογραφικής πορείας της χώρας.

Ενώ η επαρχία αδειάζει από ζωή και δεκάδες σχολεία γίνονται κτίρια – φαντάσματα, η κυβέρνηση έχει «υπό επεξεργασία» το θέμα και βασίζεται στην Πράσινη Βίβλο της Ε.Ε, για να υλοποιηθεί ένα… «μακροπρόθεσμο όραμα». Που ίσως και να συνδέεται με το «όραμα» της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που ονειρεύεται μια Ελλάδα που θα λύσει το δημογραφικό με την… ενσωμάτωση μεταναστών.

Αντί η πολιτεία να αρχίσει να δίνει σημαντικά κίνητρα για να κρατήσει τους πολίτες στα χωριά, και ακόμα σημαντικότερα για να υποστηριχθούν οι γεννήσεις και να διευκολυνθούν οι νέες οικογένειες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το δημογραφικό και επιπλέον, ένα ανίκανο επιτελικό κράτος αφήνει ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στις φυσικές καταστροφές της επαρχίας, όπως απέδειξαν και οι πυρκαγιές που σάρωσαν τη χώρα.

Ως ένδειξη της τραγικότητας της κατάστασης, τα σχολεία που κλείνουν στην Ήπειρο είναι:

Νηπιαγωγεία: Κεραματών, Κυψέλης, Λουτρότοπου, Πέτρας και Ροδαυγής στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Γκρίκας, Καρβουναρίου, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Αβγού, Ασβεστοχωρίου, Βωβούσας, Βοτονοσίου, Διστράτου, Επισκοπικού, Ηλιόκαλης, Κεφαλοχωρίου, Νήσου, Περιβλέπτου, και Τσεπελόβου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, Αρχαγγέλου, Βαλανιδορράχης, Βουβοποτάμου και 1ο Ειδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Δημοτικά: Κομμένου, Παλαιοκάτουνου στην Άρτα, Γκρίκας- Ψάκας, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στη Θεσπρωτία, 25ο, Ασβεστοχωρίου, Κεφαλοχωρίου, Κοντινών, Άνω Λαψίστας, Ματσουκίου, Πλατανούσας, Ποταμιάς Κουκλεσίου και Τσεπελόβου.

Δημοφιλη Αρθρα