ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσιο: Παράθυρο για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού ως επιδόματα

Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα, πριν κοπούν, ανέρχονται σε 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ το καλοκαίρι και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
Δημόσιο: Παράθυρο για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού ως επιδόματα

«Παράθυρο» στην κυβέρνηση για να επαναφέρει τα δώρα στο Δημόσιο δίνει απόφαση του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει πως δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία συγκεκριμένο ύψος δώρων.

Με δεδομένο πως και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων και δώρων, δεν καθόρισε το ύψος που θα πρέπει να έχουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, η κυβέρνηση μπορεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”,να νομοθετήσει τα δώρα στο Δημόσιο σε μισθωτούς και συνταξιούχους ως έκτακτα βοηθήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτά μπορεί να είναι της τάξης των 250 και 300 ευρώ τον χρόνο, πολύ κάτω δηλαδή σε σχέση με τα προηγούμενα ποσά, και θα χορηγούνται το ίδιο σε όλους.

Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα, πριν κοπούν, ανέρχονται σε 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ το καλοκαίρι και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα.

Πάντως, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε πως ορθώς καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, επομένως πιθανόν να μη δοθούν σε όσους λαμβάνουν ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου.

Την ίδια ώρα και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα πρέπει να σταματήσουν δεν καθόρισε με τις αποφάσεις του που μιλούν για επαναφορά των δώρων το ύψος που θα πρέπει αυτά να έχουν.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση εάν υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα δεν φαίνεται υποχρεωμένη να επαναφέρει ποσά 800 και 1.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά με την επίκληση του κινδύνου εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών να δώσει πολύ πιο μικρά ποσά.

ΠΗΓΗ:madata.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημόσιο: Παράθυρο για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού ως επιδόματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.