ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Κατά 80% οι πολίτες αποδοκιμάζουν το έργο της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι δεν κατανοεί τις ανάγκες του λαού
Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Κάθε δημοσκόπηση αποτελεί και έναν νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα ευρήματα κάθε εταιρείας να την πλήττουν συνεχώς επικοινωνιακά. Από εκεί που κάποτε ο… καταιγιστικός ρυθμός διεξαγωγής δημοσκοπήσεων λειτουργούσε ως ατού της κυβέρνησης, πλέον έχει μετατραπεί σε αδύναμο σημείο. Το ένα μετά το άλλο, τα ευρήματα πιστοποιούν την φθορά της κυβέρνησης αλλά και την μαζική αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών στις κυβερνητικές πολιτικές.

Στη νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha, η ΝΔ βρίσκεται «κολλημένη» κάτω από το 25% στην πρόθεση ψήφου και συγκεκριμένα έφτασε στο 23,6%. Παράλληλα, το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα καταλαμβάνοντας το 20,9%. Κάτι που δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (που ισοδυναμεί σχεδόν με το ποσοστό της πρώτης ΝΔ) τηρεί στάση αναμονής για νέους πολιτικούς σχηματισμούς ή αξιολογεί τις ισορροπίες μεταξύ των ήδη υπαρχόντων κομμάτων. Ένα στοιχείο που δείχνει ότι το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο και τα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη.

Μετά τη δημοσκόπηση τη GPO όπου το 85,1% των πολιτών δικαιώνει πλήρως τα αιτήματα των αγροτών, και στη δημοσκόπηση της Alco το 78% δικαιολογεί πλήρως τις κινητοποιήσεις. Εδώ διακρίνεται ένα δημοσκοπικό μοτίβο όπου οι 8 στους 10 πολίτες τάσσονται δίπλα στους αγρότες και αγνοούν τα διχαστικά τρικ της κυβέρνησης και μάλιστα η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να στηρίζει ακόμα και τα μπλόκα (το 64,8% τα δικαιολογεί, σύμφωνα με την GPO).

Ο εξευτελισμός των κοινοβουλευτικών λειτουργιών που βλέπουμε να γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει «περάσει» σε μεγάλο βαθμό και στον κόσμο την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα καταφέρει τίποτα. Συγκεκριμένα το 69% των πολιτών απαντά ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν προσφέρει ουσιαστική δικαιοσύνη και ούτε θα οδηγήσει στην απόδοση ευθυνών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια κακοστημένη παράσταση που έχει σκοπό να βγάλει από το κάδρο τους πραγματικούς ενόχους, δηλαδή τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Συντριπτικά είναι και τα ποσοστά της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση που καταγράφει η Alco. Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών, το 55% απαντά «καθόλου», το 25% «λίγο», το 11% «αρκετά» και το 2% «πολύ». Σε συνολικό ποσοστό 80% οι πολίτες απάντησαν ότι είτε δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης (56%) – είτε είναι λίγο ικανοποιημένοι (24%). Μόλις το 18% δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι.

Έδαφος φαίνεται να κερδίζει και το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Το 56% δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές εντός του 2026 και το 44% να γίνουν το 2027. Στη μέχρι πρότινος εικόνα μιας απόλυτα διχασμένης στάσης των πολιτών γι’ αυτό το ζήτημα, φαίνεται πλέον να εντείνεται η ανάγκη για πρόωρες κάλπες. Το αγεφύρωτο κενό μεταξύ κυβέρνησης και φτωχοποιημένων πολιτών φαίνεται και από την απάντηση στην ερώτηση αν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, η επιστροφή ενοικίου και οι παροχές έχουν ωφελήσει σε κάποιο βαθμό τους ερωτηθέντες ή την οικογένειά τους. Το 61% απάντησε ότι δεν έχει ωφεληθεί καθόλου, το 24% «λίγο», το 8% «αρκετά» και το 2% «πολύ». Κάτι που για μια φορά ακόμη φανερώνει ότι οι βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης, ελάχιστο όφελος έχουν για το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα.

#Tags

Πέτρος Δημόπουλος

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέσσερα νησιά ενώνουν δυνάμεις για λύση στη στεγαστική κρίση

Τέσσερα νησιά ενώνουν δυνάμεις για λύση στη στεγαστική κρίση

Τα ακίνητα θα παραχωρούνται με συμβολικό ενοίκιο για τον διορισμό εκπαιδευτικών και γιατρών.

Κοινωνία
Sportime BET: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη – 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη – 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών

Έφοδος σε λέσχη στην Κυψέλη όπου διεξαγόταν παράνομα τυχερά παίγνια απο΄άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Συνέλαβαν δύο άτομα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Sportime BET
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

«Ξεσαλώνει» ο Έντι Ράμα με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού «όργωσε» ανενόχλητος για 2 χρόνια την Ελλάδα για εθνικιστικές φιέστες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων «ξεχειλίζει» στη στατιστική γλώσσα της Eurostat - Ουραγός παντού η Ελλάδα επί διακυβερνήσεως Μητσοτάκη

Κοινωνία
Κοινωνία: Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Ο Παλαμήδης ήταν Έλληνας ήρωας του Τρωικού Πολέμου. Το όνομα του είναι σύνθετο, βγαίνει από τις λέξεις παλάμη + μήδομαι → «αυτός που με τα έργα των χεριών του (παλάμη) εκδηλώνει την ευφυΐα/τέχνη (μήδομαι)

Κοινωνία
Κοινωνία: Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

«Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής - Την προσωπική επίθεση δεν την ξεκίνησα εγώ» είπε ο Κ. Ανεστίδης - Ανεπιθύμητος πλέον από το Μαξίμου ο αγροτοσυνδικαλιστής

Κοινωνία
Κοινωνία: Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Παραπάνω από το μισό χρόνο, δουλεύουμε για το κράτος - Ιδιαίτερα οι έμμεσοι φόροι προκαλούν μια μόνιμη «αφαίμαξη» για τα νοικοκυριά

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Εξοντωτικά πρόστιμα και νομικές συνέπειες ζήτησε για τους αγρότες ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει «μεγάλη υπομονή»

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις Καρυστιανού τρομάζουν το Μαξίμου - Οι πολίτες αγνοούν την προπαγάνδα εναντίον της Μαρίας Καρυστιανού

Κοινωνία