ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση – «ράπισμα» από Public Issue: Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης λέει ο 1 στους 2 πολίτες!

To 75% θεωρεί υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue.
Δημοσκόπηση – «ράπισμα» από Public Issue: Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης λέει ο 1 στους 2 πολίτες!

Ενώ η πολιτική επικαιρότητα συνεχίζει με αμείωτη ένταση να κινείται στους ρυθμούς των σκανδάλων των παρακολουθήσεων, μια δημοσκόπηση της Public Issue έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως τα «μαύρα σύννεφα» έχουν ζώσει το Μαξίμου για τα καλά.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών απασχολεί όλο και περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ που βάλλουν συνεχώς κατά της κρατικής σήψης που παρατηρείται στη χώρα μας, και καθώς δεν δίνονται ικανοποιητικές απαντήσεις από όσους βρίσκονται στο «κάδρο» του σκανδάλου, η κυβέρνηση οδηγείται σε ολοένα και εντονότερη εσωστρέφεια. Η απολογία του πρωθυπουργού στην ολομέλεια της Βουλής φαίνεται πως όχι μόνο δεν έπεισε την πλειοψηφία του λαού, άλλα γιγάντωσε τις υποψίες και την δυσπιστία προς το πρόσωπο του.

Μια σειρά από ανακολουθίες, αντικρουόμενα επιχειρήματα και σπασμωδικές αντιδράσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα.

Από την μία πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του, από την άλλη δήλωσε στη Βουλή πως δεν φέρει καμία ευθύνη αφού δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται. Ακόμη, δήλωσε πως ήταν λάθος η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλα ταυτόχρονα έδωσε να εννοηθεί πως κανένας δεν είναι υπεράνω των παρακολουθήσεων και την ίδια στιγμή παρέπεμψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη αν θέλει να μάθει τους λόγους που τον παρακολουθούσαν. Και σαν «κερασάκι στην τούρτα» ο πρωθυπουργός εμφάνισε και κατασκοπευτικά σενάρια για επιβουλές της… Τουρκίας, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση στο τι σχέση έχει αυτό με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Όμως παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που γίνονται από φιλοκυβερνητικό τύπο και κυβερνητικά στελέχη για να υποβαθμιστεί το θέμα των παρακολουθήσεων και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, οι πολίτες φαίνεται πως δεν «αγοράζουν» αυτά που «πουλάει» το Μαξίμου. Και δικαιολογημένα, αφού αντί για ξεκάθαρες απαντήσεις ο πρωθυπουργός επέμεινε με αλαζονεία να υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα και πως δεν απαντά σε τίποτα.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση – «κόλαφος» της Public Issue, παραπάνω από 1 στους 2 πολίτες ζητούν την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ 3 στους 4 θεωρούν πως ο πρωθυπουργός έχει την άμεση πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ενώ ενδεικτικό της κατάρρευσης της εικόνας του πρωθυπουργού είναι πως ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το ένα τρίτο (35%) εντοπίζει κι εκείνο πολιτική ευθύνη στον Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το τελευταίο Πολιτικό Βαρόμετρο για τον Αύγουστο, το οποίο δημοσίευσε σε αναρτήσεις στον λογαριασμό της στο Twitter, η Public Issue, (Πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα, 1.000, 17+, 24-25/8/22), το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις. Μόλις το 19% εκφράζει αντίθετη άποψη.  Ταυτόχρονα, αποκαλυπτικό το 35% (1 στους 3) ψηφοφόρους της ΝΔ πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη.

Η δημοσκόπηση αναφέρει πως το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, ενώ το 40% διαφωνεί. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, την άποψη περί παραίτησης συμμερίζεται το 2%.

Μοιραία το διαφαινόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών δημιουργεί αγανάκτηση στους πολίτες. Ενδεικτικό της τάσης που κυριαρχεί στην κοινωνία λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα, άλλα και ως αντίδραση στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τα κυρίαρχα συναισθήματα σήμερα είναι η «Οργή/Αγανάκτηση» με 33% και η «Ανησυχία/Άγχος» με 25%.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημοσκόπηση – «ράπισμα» από Public Issue: Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης λέει ο 1 στους 2 πολίτες!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.