ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διόδια: Αλλάζουν όλα στη διέλευση – Έτσι θα γίνεται η χρέωση

Ανατροπή δεδομένων για τα διόδια στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
Διόδια: Αλλάζουν όλα στη διέλευση – Έτσι θα γίνεται η χρέωση

Νέα δεδομένα αναμένεται να διαμορφωθούν στα διόδια των ελληνικών αυτοκινητόδρομων από το 2025, καθώς αναμένεται να εγκατασταθεί ένα νέο προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων.

Έπειτα από αρκετά χρόνια χρησιμοποίησης ακόμη και από κράτη βαλκανικών χωρών, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει ηλεκτρονικά τα διόδια, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Θα πρόκειται για έναν διαγωνισμό ΣΔΙΤ που αναμένεται να κοστίσει συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο διαγωνισμός αυτού του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων αναμένεται πολύ σύντομα να γίνει πράξη, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 ενώ οι εργασίες και η παράδοση τους να γίνει το αργότερο μέχρι το 2025.

Διόδια: Αλλάζουν όλα στη διέλευση – Έτσι θα γίνεται η χρέωση

Όσον αφορά την χρέωση που θα έχουν οι οδηγοί, αυτή θα γίνεται ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα θα διανύει κάθε όχημα και με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η επαναλαμβανόμενη στάση για πληρωμή σε σταθμούς διοδίων.

Πιο συγκεκριμένα, τα ΙΧ αυτοκίνητα θα μπορούν να πληρώσουν ένα συνολικό ποσό το οποίο θα προκύπτει από καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο.

Ακόμη, τα επαγγελματικά οχήματα θα είναι υποχρεωμένα να φέρουν δέκτη όπου θα δίνει τη δυνατότητα να καταγράφεται η θέση τους και να γίνεται αναλόγως η χρέωση, στα πρότυπα του Egnatia pass αλλά και του πομποδέκτη της εταιρείας, Ολυμπία Οδός.

Στόχος αυτού του νέου προηγμένου συστήματος είναι η αποφυγή του συχνού φαινομένου με τις ουρές στους σταθμούς διοδίων σε ημέρες με αυξημένη ροή, όπως οι εορτές, όταν χιλιάδες πολίτες επιλέγουν να αφήσουν για λίγες ημέρες τις πόλεις.

Τέλος, το σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί σε όλους τους κλειστούς ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, όπως οι: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Κεντρική Οδός Ε65, Εγνατία Οδός.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Διόδια: Αλλάζουν όλα στη διέλευση – Έτσι θα γίνεται η χρέωση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.