ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: Ένα κράτος – συνένοχος στο φονικό – Οι Αρχές γνώριζαν τα πάντα για τους χούλιγκανς και δεν έκαναν τίποτα για να τους εμποδίσουν!

Η αστυνομία γνώριζε κάθε κίνηση και κάθε πρόθεση των χούλιγκανς - Απολύτως έκθετος ο Γιάννης Οικονόμου, φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη!
Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: Ένα κράτος – συνένοχος στο φονικό – Οι Αρχές γνώριζαν τα πάντα για τους χούλιγκανς και δεν έκαναν τίποτα για να τους εμποδίσουν!

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον. Η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε τα πάντα για τη δολοφονική επιχείρηση των Κροατών χούλιγκανς, κι όμως στάθηκε απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Το ελληνικό κράτος ήταν απολύτως ενήμερο για το μακελειό που επρόκειτο να γίνει, και αυτό εκθέτει ακόμα περισσότερο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, που δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει.

Ούτε ένα, ούτε δύο, άλλα τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους δείχνουν πως η αστυνομία είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης, πολύ πριν γίνει η φονική επίθεση!

Στο πρώτο από τα έγγραφα αναφέρεται πως «σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην παραπάνω από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία. Κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας.

Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων».

Στο δεύτερο έγγραφο αναφέρεται πως «σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Α.Ε.Κ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση των οπαδών της ομάδας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

Στο τρίτο πληροφοριακό δελτίο σημειώνεται πως «σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε, πριν περάσουν οι χούλιγκανς τα σύνορα

Πάμε και ακόμα πιο πίσω. Ξημερώματα Δευτέρας, οι δολοφόνοι – ναζί από την Κροατία διασχίζουν το Μαυροβούνιο για να προσεγγίσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, και οι αρχές του Μαυροβουνίου στέλνουν στις 09:22 το πρωί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δισέλιδο έγγραφο μέσω του οποίου ενημέρωναν ότι πέρασαν τα σύνορα και είχαν προορισμό την Αθήνα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «risky fans», δηλαδή επίφοβους οπαδούς:

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας – περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας – που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», αναφέρει η ενημέρωση των Αρχών του Μαυροβουνίου, ενώ παραθέτει ακόμα και τις μάρκες των αυτοκινήτων που επέβαιναν οι χούλιγκανς, αλλά και τους αριθμούς των πινακίδων κυκλοφορίας τους!

Ανακεφαλαιώνουμε ως εδώ. Οι Ελληνικές Αρχές γνώριζαν τις προθέσεις της δολοφονικής συμμορίας από την Κροατία. Γνώριζαν πόσα άτομα ήταν. Γνώριζαν με ποια αυτοκίνητα κινούνταν. Γνώριζαν πότε πέρασαν τα σύνορα και τι ώρα περίπου θα έφταναν στην Αθήνα. Γνώριζαν το ραντεβού των Κροατών με οπαδούς του ΠΑΟ και τη συνεννόηση να φιλοξενήσουν οι εγχώριοι χούλιγκανς τους «εισαγόμενους», που ήρθαν από την Κροατία για να σπείρουν τον θάνατο. Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της αστυνομίας, γνώριζαν και την εμπλοκή συγκεκριμένου κινήματος στην υποδοχή των Κροατών και πιθανότατα και την οργάνωση της επίθεσης. Γνώριζαν και για την πρόθεση οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ να συγκρουστούν με τους Κροάτες και τους Έλληνες χούλιγκανς.

Το ελληνικό κράτος είχε περάσει «ακτινογραφία» την εξελισσόμενη υπόθεση. Ήταν ενήμερο για κάθε λεπτομέρεια. Μπορούσε να παρέμβει ανά πάσα στιγμή και είχε άπλετο χρόνο και πολλούς τρόπους να το κάνει. Και όμως δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Άφησε την προστασία των πολιτών στον αυτόματο πιλότο. Έμεινε απαθής θεατής μιας οπαδικής σύρραξης που βάφτηκε με αίμα. Άφησε έναν ετερόκλητο στρατό από ναζί – δολοφόνους να αλωνίζουν τη χώρα, να τρομοκρατούν και να παίρνουν ζωές.

Το «μαύρο» ιστορικό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Να πάμε και ακόμα πιο πίσω; Η εγκληματική δράση και η ναζιστική ιδεολογία των «ultras» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι πασίγνωστη πανευρωπαϊκά. Οι διασυνδέσεις τους με μερίδα οπαδών του ΠΑΟ, είναι επίσης πασίγνωστη.

To 2010 οι χούλιγκανς της Ντιναμό είχαν επιχειρήσει να κάψουν ζωντανούς φίλαθλους του ΠΑΟΚ, ρίχνοντας μολότοφ σε λεωφορείο που επέβαιναν για να δουν την ομάδα τους στο Μάξιμιρ. Το 2022 στο Μιλάνο, το ματς ανάμεσα σε Μίλαν και Ντιναμό Ζάγκρεμπ κρίθηκε υψηλής επικινδυνότητας λόγω της άφιξης 4.000 οπαδών των Κροατών, 14 εκ των οποίων συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές για κατοχή λοστών, μαχαιριών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων. Εκατοντάδες Κροάτες «ultras» αιχμαλωτίστηκαν στον φακό να παρελαύνουν κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στους δρόμους του Μιλάνου.

Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα της δράσης αυτής της φασιστικής ομάδας. Άρα λοιπόν οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν πώς έχουμε να κάνουμε με ένα ματς υψηλής επικινδυνότητας πριν καν υπάρξουν οι πρώτες πληροφορίες για μετακίνηση οπαδών από την Κροατία στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα σχέδιο, καμία πρόληψη και καμία παρέμβαση, ούτε καν όταν τα πράγματα «φώναζαν» πως πάμε για μακελειό!

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση υπεραίρεται για την αυξημένη αστυνόμευση της χώρας! Αστυνομικοί χρησιμοποιούνται από το κράτος για να ξεσπιτώνουν φτωχούς πολίτες για λογαριασμό των funds ή για να εκκενώνουν οικισμούς με τις περιουσίες των πολιτών να αφήνονται αβοήθητες στο έλεος των πυρκαγιών, άλλα όχι για να σώσουν τον κάθε 29χρονο Μιχάλη, όχι για να εμποδίσουν την επέλαση μιας συμμορίας – ναζί που έκανε ό,τι ήθελε! Λανθασμένη εκτίμηση; Ολιγωρία; Εγκληματική αμέλεια σίγουρα!

Και ένας ολόκληρος λαός αναρωτιέται: γιατί ο Γιάννης Οικονόμου εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: Ένα κράτος – συνένοχος στο φονικό – Οι Αρχές γνώριζαν τα πάντα για τους χούλιγκανς και δεν έκαναν τίποτα για να τους εμποδίσουν!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.