ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα το λάβετε και πώς θα το υπολογίσετε – Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί από τον εργοδότη;

Λίγες μέρες έμειναν για να δοθεί στους εργαζόμενους το δώρο των φετινών Χριστουγέννων.
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα το λάβετε και πώς θα το υπολογίσετε – Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί από τον εργοδότη;

Πολύ κοντά είμαστε πλέον, για να δουν οι εργαζόμενοι στους λογαριασμούς τους, το δώρο Χριστουγέννων, αφού μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει δοθεί.

Συγκεκριμένα, το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Όπως ισχύει εδώ και χρόνια, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει με κάθε τρόπο τα λεφτά, αφού δεν μπορεί η πληρωμή του να γίνει σε είδος.

Ενώ είναι παράνομο αν δε δοθεί και μάλιστα ο εργοδότης θα είναι αντιμέτωπος με σημαντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα είναι σε ισχύ, το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη υπάρχει για ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή μιλάμε από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

Σε όσους δεν έχουν όλο το χρονικό αυτό διάστημα, καταβάλλεται αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων, ίση με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε δεκαεννέα (19) ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

Τέλος, στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης δεν υπολογίζονται α) οι αδικαιολόγητες απουσίες, β) οι ημέρες απεργίας και γ) η άδεια άνευ αποδοχών, ενώ σε περίπτωση ασθενείας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβαν οι μισθωτοί επίδομα ασθενείας από το Ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό που θα λάβετε

Αν δεν είστε σίγουροι για τα χρήματα που θα πρέπει να λάβετε και να δείτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό υπάρχει τρόπο.

Δείτε την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: /www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Δώρο Χριστουγέννων: Τι κάνετε αν δεν πληρωθείτε;

Αν για κάποιο λόγω, κάποιος εργοδότης δεν πληρώσει το δώρο Χριστουγέννων, ο εργαζόμενος πρέπει να προσφύγει στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Έτσι ο εισαγγελέας θα ασκήσει δίωξη κατά του εργοδότη και θα χρειαστεί να περάσει και αυτόφωρη διαδικασία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα το λάβετε και πώς θα το υπολογίσετε – Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί από τον εργοδότη;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του. Η αγάπη του για την αθλητική δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο άρχισε να μεγαλώνει και έτσι το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ στο οποίο φοίτησε ήταν μονόδρομος. Μετά από την πορεία του σε αρκετά sites, ήρθε η πρόταση από το Sportime, στο οποίο και βρίσκεται από το 2018 μέχρι και σήμερα.