ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Πάσχα 2022: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Πως το υπολογίζω – Τι γίνεται με όσους είναι σε αναστολή

Διαβάστε για όλαα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το δώρο του Πάσχα 2022.
Δώρο Πάσχα 2022: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Πως το υπολογίζω – Τι γίνεται με όσους είναι σε αναστολή

Δώρο Πάσχα 2022: Λιγότερος από ένας μήνας έμεινε για τη Κυριακή του Πάσχα (24 Απριλίου) και τον εορτασμό του Πάσχα με τους εργαζόμενους να περιμένουν διακαώς το δώρο του Πάσχα ως μία οικονομική «ανάσα», μαζί με τα άλλα επιδόματα, από το βεβαρημένο πορτοφόλι τους λόγω ακρίβειας.

To Δώρο του Πάσχα για το 2022 καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη η οποία φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου. Οι εργοδότες όμως έχουν το δικαίωμα να το καταβάλλουν και πριν από αυτή την ημερομηνία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΣΕΕ, το δώρο το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα λάβουν λαμβάνει υπόψη την αμοιβή με μισθό ή ημερομίσθιο. Η περίοδος που υπολογίζεται είναι από τις 1 Ιανουαρίου μέχρι τις  30 Απριλίου.

Αν η εργασία έλαβε χώρα σε όλο το χρονικό αυτό διάστημα ο δικαιούχος λαμβάνει μισό μισθό ενώ αν αμείβεται με ημερομίσθια λαμβάνει 15 ημερομίσθια. Αν η σχέση εργασίας δεν πραγματοποιήθηκε καθόλη τη παραπάνω διάρκεια τότε αμείβεται με αναλογία δώρου.

Δώρο Πάσχα 2022: Πώς μπορείτε να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα 

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάση των καθαρών μισθών των εργαζομένων και των τακτικών αποδοχών. Αν οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται πλέον στην εν λόγω εργασία πριν από την ημερομηνία καταβολής του ποσού, το δώρο υπολογίζεται βάση των αποδοχών που λάμβανε ο εργαζόμενος την ημέρα που σταμάτησε η εργασιακή σχέση.

Το ΚΕΠΕΑ έχει δημιουργήσει μία online εφαρμογή μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν από μόνοι τους το ποσό το οποίο δικαιούνται.

Αν θέλετε και εσείς να μάθετε πόσο είναι το δώρο Πάσχα για φέτος κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και ακολουθείστε τις οδηγίες: www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Τι γίνεται με όσους είναι σε αναστολή

Σε δόσεις φαίνεται πως θα λάβουν το δώρο όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε αναστολή από τη 1η Ιανουαρίου του 2022 ή όσοι μπήκαν στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί από το κράτος τη Μεγάλη Τετάρτη (20 Απριλίου) και αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή από τις 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου ή μπήκαν στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί από τους εργοδότες και αυτή μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δώρο Πάσχα 2022: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Πως το υπολογίζω – Τι γίνεται με όσους είναι σε αναστολή», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.