ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

Βάσει του των όσων ισχύουν, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα έως την Τετάρτη 20 Απριλίου.
Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται

Μέχρι την Τετάρτη 20 Απριλίου είναι υποχρεωμένοι από την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργοδότες να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα. Όσο για το ποιοι το δικαιούνται, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων) όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται να λάβουν δώρο για το Πάσχα.

Ολόκληρο το δώρο θα λάβουν εκείνοι που έχουν εργαστεί από 1 Ιανουαρίου έως και 30/4 του τρέχοντος έτους, δηλαδή του 2022. Εάν κάποιος έχει εργαστεί λιγότερο διάστημα παίρνει αναλογία.

Από εκεί και πέρα όσοι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, για κάθε μήνα το δώρο θα καταβληθεί από το κράτος, για το υπόλοιπο διάστημα καταβάλει ο εργοδότης την αναλογία.

Πάσχα: Πότε καταβάλλεται το δώρο
Οπως σημειώνουμε και πιο πάνω, το δώρο καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Τo Πασχαλινό δώρο, όπως ακριβώς και το δώρο Χριστουγέννων, είναι δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ), οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.