ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευφραιμίδου για Εμβόλιo: «Δε θέλω να ανήκω σε αυτούς που λένε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία παρενέργεια»

Έντονη διαμάχη είχε η ογκολόγος - παθολόγος Άννα Ευφραιμίδου με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο τον οποίο χαρακτήρισε «απόλυτο» στις απόψεις του.
Ευφραιμίδου για Εμβόλιo: «Δε θέλω να ανήκω σε αυτούς που λένε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία παρενέργεια»

Η κυρία Ευφραιμίδου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Από τις έξι» και μίλησε για τις απόψεις της όσον αφορά τα εμβόλια.

Εκεί είχε έντονη διαμάχη με τον πνευμονολόγο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο με τις ιατρικές τους απόψεις να έρχονται σε σύγκρουση. Η κ. Ευφραιμίδου ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αναφέρονται οι παρενέργειες των εμβολίων οι οποίες, ιδιαίτερα στους καρκινοπαθείς με τους οποίους ασχολείται, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να συμβούν λόγω των θεραπειών που παίρνουν.

«Δεν θέλω να ανήκω σε αυτούς που λένε ότι τα εμβόλια δεν έχουν παρενέργειες»

«Εντυπωσιάζομαι από αυτά που ακούω. Δηλαδή αν κάποιος καρκινοπαθής πάρει τρίτη δόση κινδυνεύει αγαπητή συνάδελφε;» την ρώτησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Νομίζω ότι είστε απόλυτος. Βεβαίως τα εμβόλια έχουν παρενέργειες και επιμένω. Βεβαίως κινδυνεύει αν κάποιος καρκινοπαθής κάνει μυοκαρδίτιδα ενώ κάνει χημειοθεραπεία η οποία είναι καρδιοτοξική. Αν ένας ασθενής παίρνει φάρμακα τα οποία κάνουν μυοκαρδιοπάθεια ή έχει πολύ διεγερμένη την ανοσοαντίδραση λόγω ανοσοθεραπείας του αυτός κινδυνεύει. Ξέρετε ότι η ανοσοθεραπεία έχει κύρια παρενέργεια την πνευμονοπάθεια ιδίου τύπου που κάνει ο κόβιντ? Εμείς το γνωρίζουμε γιατί θεραπεύουμε κάθε μέρα, γιατί δίνουμε κορτιζόνη γιατί έχομε χάσει ασθενείς όταν δεν τα γνωρίζαμε αυτά.

Άρα θεωρώ ότι ο κάθε γιατρός με προσωπικά κριτήρια εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή ξέροντας την κατάσταση του και τις παρενέργειες του εμβολίου.  Γιατί δεν θέλω να ανήκω σε αυτούς που λένε δεν έχει καμία παρενέργεια. Αν δεν έχετε δει παρενέργεια λυπάμαι, έχουμε δει παρενέργειες σπάνιες. Γι΄ αυτό θεωρείται και σχετικά ασφαλές.», ήταν η απάντηση της κ. Ευφραιμίδου.

«Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται τρίτη δόση σε κάποιους ασθενέις.»

«Μία ερώτηση να κάνω στην συνάδελφο. Υπάρχει κάποια δημοσίευση να μου στείλετε που να λέει ότι η πνευμονίτιδα που μπορεί να γίνει από την ανοσοθεραπεία είναι ίδια με τον κόβιντ; » ξαναρώτησε ο κ. Βασιλακόπουλος ο οποίος είχε εκνευριστεί με όσα αναφέρονταν.

«Σαφώς και είναι» απάντησε η ίδια με γέλια. « Γι’ αυτό και χάναμε στην αρχή τους αρρώστους. Σήμερα ξέρουμε, δίνουμε κορτιζόνη, την πιάνουμε νωρίς και οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν ακόμη και την ανοσοθεραπεία. Η πνευμονοπάθεια στους καρκινοπαθείς οφείλεται σε διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όλα αυτά πάνε στον πνεύμονα για λόγους που δεν ξέρουμε απόλυτα ακόμη και εμφανίζεται μία πολύ παρόμοια κατάσταση η οποία είναι η κύρια παρενέργεια των ανασοκατασταλτικών φαρμάκων. Όχι μόνο στον πνεύμονα, στον έντερο, στον θυροειδή, σε όλους του αδένες, στο δέρμα στο κεντρικό ανοσοποιητικό σύστημα.»

Όταν ρωτήθηκε για το τι έχει να πει στους καρκινοπαθείς που την ακούνε αυτή τη στιγμή για την τρίτη δόση του εμβολίου η ίδια απάντησε: «Ανάλογα με την εκτίμηση μου, θα έλεγα στον ασθενή να κάνει εμβόλιο. Αν ο ασθενής είναι υγιέστατος, έχει σταματήσει την θεραπεία του, έχει βγει στην κοινωνία και είναι κάτω των 60 ετών δεν θεωρώ αυτός κινδυνεύει περισσότερο από άλλους ότι χρειάζεται τρίτη δόση. Θεωρώ ότι η επιτροπή πρέπει να το ζητήσει αυτό.»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευφραιμίδου για Εμβόλιo: «Δε θέλω να ανήκω σε αυτούς που λένε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία παρενέργεια»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.