ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έφυγε» ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας ήταν 76 ετών
«Έφυγε» ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης

Πέθανε ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ.

Ο Ροδόλφος Μορώνης την περασμένη εβδομάδα είχε υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων η οποία, κατά πληροφορίες, έδειξε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία, με τους γιατρούς να τον βάζουν σε καταστολή πριν από λίγα 24ωρα και τον οργανισμό του να μην αντέχει και να αφήνει σήμερα την τελευταία του πνοή.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με ανακοίνωσή του ανήγγειλε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του, αναφέροντας ότι «τα μέλη της Ολομέλειας, οι ειδικοί συνεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του».

Ροδόλφος Μορώνης – Το βιογραφικό του

Ο Ροδόλφος Μορώνης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην προδικτατορική «Μεσημβρινή», στα «Σημερινά» ως κριτικός κινηματογράφου, «Τα Νέα» ως υπεύθυνος εξωτερικών ειδήσεων και την “Βραδυνή” ως σχολιογράφος και πολιτικός συντάκτης. Έχει μεταφράσει θέατρο και ποίηση.

Με την τηλεόραση ασχολήθηκε από το 1975. Διετέλεσε συντονιστής ειδήσεων της Eurovision και κατά καιρούς είχε την ευθύνη και την παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών (“Τώρα με την Ευρώπη”, “Τριάντα λεπτά στον Κόσμο” κ.α.).

Τον Ιούνιο του 1989 ορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΤ-1, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990.

Διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20.05.2014 – 11.09.2014).

Οργάνωσε και διηύθυνε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (Antenna, Cool FM, Seven X). Δίδαξε «τηλεοπτική δημοσιογραφία» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995-2000).

Διετέλεσε μέλος επιτροπής «πέντε ειδικών» της EBU για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού τηλεοπτικού προγράμματος μέσω δορυφόρου και υπεύθυνος προγράμματος κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που ακολούθησαν (Olympus).

Ακόμη διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων – ΙΟΜ (2005 – 2011) και πρόεδρος του European Audiovisual Observatory (2010).

Ορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός τύπου (Αύγουστος 2007) και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ – κυβερνητικός εκπρόσωπος (Αύγουστος 2015).

Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1991-1993) και μέλος του (2002-2005). Από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και σήμερα είχε υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Βούτσης: Ο Ροδόλφος Μορώνης υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία του Τύπου

Τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλεια του αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφου Μορώνη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Ροδόλφου Μορώνη, αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και διακεκριμένου δημοσιογράφου με μακρά πορεία στον δημόσιο βίο της χώρας.

Ο Ροδόλφος Μορώνης υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία του τύπου αναδεικνύοντας την ευθύνη των λειτουργών του για την ποιότητα της δημοκρατίας και έδωσε μάχες, και στις πιο δύσκολες στιγμές, κατά της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Το κύρος του και η ευρύτατη εκτίμηση στο πρόσωπό του, τόσο από τον πολιτικό όσο και από τον δημοσιογραφικό κόσμο, τον ανέδειξαν επί σειρά ετών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2016 έως τον αδόκητο θάνατό του.

Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Έφυγε» ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.