ΚΟΙΝΩΝΙΑ

efood: Η παναμέζικη offshore και οι «άγνωστοι» αποδέκτες

Μια παναμέζικη offshore με «άγνωστους» αποδέκτες φέρεται να κρύβεται πίσω από την εταιρεία delivery, efood.
efood: Η παναμέζικη offshore και οι «άγνωστοι» αποδέκτες

efood: Ημέρα κινητοποιήσεων είναι η σημερινή Τετάρτη (22/9) για τους εργαζόμενους της εταιρείας delivery, efood, με αφορμή στην απόφαση που είχε ανακοινώσει η εταιρεία πριν λίγες μέρες και το δίλημμα, μπλοκάκι ή απόλυση.

Οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να αναζητήσουν δυναμικά στη νέα πολιτική της εταιρείας, τη στιγμή που ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ από την «Αυγή» αποκαλύπτει πως πίσω από το efood βρίσκεται μια παναμέζικη offshore με «άγνωστους» αποδέκτες.

Η υπόθεση μετά από αυτή την αποκάλυψη αποκτά αναπόφευκτα και πολιτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι το όνομα του Κ. Κυρκίνη ( διευθύνων συμβούλος της e-food) έχει εμφανιστεί στα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την off shore Eternia Capital Management στις νήσους Κέυμαν, η οποία, ως γνωστόν, όπως αποκάλυψε η δημοποίηση των Paradise Papers, άνηκε κατά 50% στη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Η ιστορία όμως έχει κι άλλους «δράκους», καθώς η ίδια παναμέζικη off shore Campania Holdings ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες και στο μετοχικό κεφαλαίο της Taxibeat, αναδεικνύοντας την έντονη δραστηριότητα των πασπαλισμένων με χρυσόσκονη καινοτόμων start ups στον κόσμο των off shore εταιρειών, η ίδρυση των οποίων, αν και δεν αποτελεί από μόνη της ποινική πράξη, εντούτοις έχει αποδειχθεί ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

efood: Η παναμέζικη offshore και οι «άγνωστοι» αποδέκτες

Η έρευνα της Αυγής στα μετοχικά κιτάπια της e-food αναγκάστηκε να περιπλανηθεί στα εταιρικά μητρώα του Παναμά, της Κύπρου, του Λουξεμβούργου και φυσικά της Ελλάδας προκειμένου να εντοπίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις πηγές προέλευσης των χρημάτων της εταιρείας πριν την εξαγορά της από τον γερμανικό κολοσσό online delivery Delivery Hero στα μέσα του 2015.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία λοιπόν που εμφανίζεται αρχικά στο ελληνικό ΓΕΜΗ είναι η Online Delivery A.E., η οποία εγγράφεται στις 25.10.2013, με πρόεδρο και αντιπρόεδρο του πρώτου Δ.Σ. τους Παμίνο και Κωνσταντίνο Κυρκίνη αντίστοιχα. Όλο το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, όμως, όπως αναφέρεται στο έγγραφο σύστασής της που είναι καταχωρημένο στο ΓΕΜΗ, εισφέρει η εξωχώρια κυπριακή εταιρεία OFD Online Food Delivery Services Limited αποτελώντας τη μητρική τής ελληνικής e-food και χρηματοδοτώντας αυτή με το ποσό αρχικά των 24.000 ευρώ.

Η Αυγή αναζήτησε τη μητρική εταιρεία στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου διαπιστώνοντας ότι ιδρύθηκε το 2011 και διαθέτει δύο μετόχους – ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, την παναμέζικη Campania Holdings και την κυπριακή NSC Nominees.

Αρχικά, από την έρευνά στο μητρώο εταιρειών του Παναμά προέκυψε ότι την εν λόγω off shore έχουν ιδρύσει δύο Παναμέζοι πολίτες (sic), οι Jorge Salcedo και Cristino Guevara, με διαμεσολαβήτρια τη διεθνή δικηγορική / νομική εταιρεία του Παναμά GERLI & CO, που ειδικεύεται στη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση υπεράκτιων εταιρειών.

Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για αχυράνθρωπους που εμφανίζονται ως μπροστάρηδες, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία στην έρευνα των off shore, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γνώση των πραγματικών ιδιοκτητών και τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων, με την πασίγνωστη έρευνα των Panama Papers να έχει φέρει όσο ποτέ άλλοτε το συστημικό αυτό πρόβλημα στην επιφάνεια.

Το όνομα της Campania Holdings όμως χτύπησε και ακόμη ένα «καμπανάκι» από παλιότερη έρευνα της ΑΥΓΗΣ, που αφορά μια άλλη ελληνική start up πριν εξαγοραστεί κι αυτή από τον γερμανικό κολοσσό της Daimler στις αρχές του 2017. Πρόκειται φυσικά για τη γνωστή Taxibeat (νυν beat), με την οποία είχαμε ασχοληθεί επισταμένως το 2017 και 2018 αποκαλύπτοντας τη χρηματοδότησή της από off shore και άλλες ανώνυμες πηγές ανά τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών, λοιπόν, είχαμε συναντήσει την ίδια πάλι παναμέζικη Campania Holdings, η οποία, όπως είχαμε αποκαλύψει, κάποια στιγμή μεταβίβασε τις μετοχές της στην κυπριακή ADSI New Ideas LTD (κρατήστε αυτό το όνομα…), που με βάση την έρευνά μας άνηκε σε στενά συγγενικά πρόσωπα του Απόστολου Αποστολάκη, ενός από τους πλέον διάσημους Έλληνες entrepreneurs και venture capital επενδυτές, ο οποίος ήταν διευθυντής έως τον Φεβρουάριο του 2017 μαζί με τον Νικόλαο Δανδράκη της Taxibeat.

Το όνομα του Α. Αποστολάκη φιγούραρε σε δημοσιεύματα μαζί με εκείνο του Π. Κυρκίνη ως εκ των ιδρυτών και δημιουργών της e-food, ωστόσο η ενδελεχής σημερινή έρευνά δεν τον εντόπισε σε κανένα εταιρικό δεδομένο σε σχέση με την e-food.

efood: Η παναμέζικη offshore και οι «άγνωστοι» αποδέκτες

Ο ρόλος της NSC Nominees

Η έτερη μέτοχος στη μητρική της e-food, η NSC Nominees, είναι κι αυτή ενταγμένη στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου και ιδρύεται το 2009 με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ. Η NSC Nominees στις οικονομικές καταστάσεις που θέσαμε στο μικροσκόπιο παρουσιάζεται ως θυγατρική τής επίσης κυπριακής εταιρείας NSC Global Corporate Services LTD. Η τελευταία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης εταιρειών διεθνώς, κοινώς λαμβάνει περιουσιακά στοιχεία / χρήματα από πελάτες και τα διαχειρίζεται μέσω θυγατρικών εμπιστευματοδόχων εταιρειών (trust companies) προς όφελος τρίτων δικαιούχων προστατεύοντας την ανωνυμία των δικαιούχων / πελατών της.

Μελετώντας λοιπόν προσεκτικά συναπτές εκθέσεις τής παραπάνω εταιρείας διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των τεσσάρων Κύπριων υπηκόων που εμφανίζονταν ως μπροστάρηδες διαχειριστές (εκ των οποίων ο ένας εμφανίζεται κιόλας ως ιδρυτής) συντελούταν ένα αλισβερίσι επάλληλων μεταβιβάσεων των 5.000 μετοχών από το 2011 έως και το 2018, με συνέπεια να αλλάζει διαρκώς η διευθυντική και μετοχική σύνθεση.

Αυτό μάλιστα προηγήθηκε της αποβολής το 2018 της εταιρείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στις 15 Μαΐου 2018, προχώρησε στην αφαίρεση της άδειας και την αποβολή από τα μητρώα της, καθώς η εταιρεία δεν συμμορφωνόταν με τον νόμο λειτουργίας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαχείρισης εταιρειών. Εξ ου και αμέσως μετά η NSC Global Corporate Services LTD μεταβίβασε τις μετοχές της σε άλλη εταιρεία, την APC Audit Tax Advisory LTD, που αποτελεί και τη σημερινή μέτοχο της NSC Nominees.

Όμως αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά στο «σκηνικό» που στήθηκε για να καταστεί εφικτή η οικονομική συναλλαγή με τη γερμανική Delivery Hero.

Σύμφωνα με την ερευνά αυτή, στο Μητρώο του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου, η παναμέζικη Campania Holdings -βασική μέτοχος, όπως αποδείχθηκε, της μητρικής της e-food- μεταβιβάζει στις 20 Μαρτίου 2015 όλες τις μετοχές στη γνωστή μας… ADSI New Ideas LTD, η οποία είχε συσταθεί και εγγραφεί στο κυπριακό μητρώο εταιρειών 18 μόλις μέρες πριν, στις 2 Μαρτίου 2015.

Και πριν προλάβουν να συμπληρωθούν δύο μήνες της νέας μετόχου στη σύνθεση της μητρικής, στις 4 Μαΐου 2015 η ADSI πουλάει όλες τις μετοχές της στην Ecommerce Business 10 Sarl, εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, την οποία είχε συστήσει τον Φεβρουάριο του 2015, με κεφάλαιο 12.500 ευρώ, ο ιδρυτής της Foodpanda (αντίστοιχη της e-food στην Ασία) και μετέπειτα επικεφαλής Στρατηγικής της Delivery Hero (έως το 2019) Ralf Wenzel, όπως διαπιστώσαμε μετά την έρευνά μας στα Φύλλα της Κυβερνήσεως του Λουξεμβούργου.

Την ίδια ακριβώς μέρα, στις 4 Μαΐου 2015, τη μεταβίβαση των μετοχών της υλοποιεί και η έτερη μέτοχος NSC Nominees προς τη λουξεμβουργιανή Ecommerce, με την τελευταία να συγκεντρώνει το 95% των μετοχών εξαγοράζοντας ουσιαστικά τη μητρική της e-food. To υπόλοιπο 5% μεταφέρθηκε σε μια άλλη κυπριακή εταιρεία, την Capstill Limited, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, έχει μοναδική μέτοχο… την ίδια την NSC Nominees! Κοινώς, η τελευταία έκανε αλισβερίσι των μετοχών με τον εαυτό της…

Και πάλι με βάση τα Φύλλα της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, αποκαλύπτεται ότι, μόλις λίγες μέρες μετά και χωρίς να έχει στεγνώσει το μελάνι τής εξαγοράς από τον Wenzel, στις 19 Μαΐου 2015 η Delivery Hero Holding GmbH εξαγοράζει όλες τις μετοχές της Ecommerce και αποκτά έτσι την κυριότητα της μητρικής OFD Online Food Delivery και κατ’ επέκταση της e-food. Στις 16.10.2017 αποκτά και το εναπομείναν 5% από την Capstill Limited για να ολοκληρωθεί το σκηνικό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «efood: Η παναμέζικη offshore και οι «άγνωστοι» αποδέκτες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.