ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφορευτική επιτροπή 2019: Τι ισχύει σε όσους δεν παραστούν

Δείτε τι προβλέπεται για όσους δεν παρουσιαστούν στο πόστο τους.
Εφορευτική επιτροπή 2019: Τι ισχύει σε όσους δεν παραστούν

Εφορευτική επιτροπή 2019: Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να πάμε στην κάλπη. Την Κυριακή 26 Μαΐου λαμβάνουν χώρα οι Ευρωεκλογές 2019 και οι Δημοτικές Εκλογές 2019. Μόνο που το θέμα δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι, αλλά και όλοι όσοι κληθούν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής. Δείτε τι προβλέπεται για όσους δεν παρουσιαστούν στο πόστο τους.

Εφορευτική επιτροπή 2019

Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή στις Εκλογές 2019 δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρέωση του ψηφοφόρου, ο οποίος έχει κληθεί.

Εφορευτική επιτροπή 2019: Πως αποφεύγονται οι συνέπειες;

Προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει τα εξής:

– Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας.

– Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη. Μπορεί και κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Τι γίνεται όταν δεν έχεις λάβει ειδοποίηση

Υπάρχει και η περίπτωση της άγνοιας. Δηλαδή περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι είχαν κληρωθεί να είναι μέλη των εφορευτικών, ωστόσο δεν ενημερώθηκαν. Δηλαδή το χαρτί δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους. Κι ενώ πήγαν να ψηφίσουν, έμαθαν πως θα πρέπει να μείνουν για τη διαδικασία.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μαρκάρουν στις λίστες τα ονόματα των μελών στους εκλογικούς καταλόγους και μόλις αυτοί πηγαίνουν να ψηφίσουν, ενημερώνονται πως είναι στην εφορευτική επιτροπή και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.

Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει καλείται η αστυνομία.

Το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007) που αφορά στο νομικό πλαίσιο ορίζει τα εξής:

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την κατά το Άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και πληρεξούσιοι των κομμάτων περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εφορευτική επιτροπή 2019: Τι ισχύει σε όσους δεν παραστούν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.