ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκλημα στα Τέμπη: Ασύστολο κυβερνητικό ψέμα το αφήγημα περί αγωγού αερίου στο σημείο μηδέν – Βρίσκεται 100 μέτρα μακριά!

Τέμπη: Ο ΔΕΣΦΑ απάντησε ότι ο μοναδικός αγωγός που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, ήταν απόλυτα ασφαλής και ακέραιος!
Έγκλημα στα Τέμπη: Ασύστολο κυβερνητικό ψέμα το αφήγημα περί αγωγού αερίου στο σημείο μηδέν – Βρίσκεται 100 μέτρα μακριά!

Καταρρέει ολοκληρωτικά το επιχείρημα περί δήθεν ύπαρξης αγωγού φυσικού αερίου που υποτίθεται ότι περνούσε κάτω από το σημείο σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Σημειώνουμε ότι αυτό το αφήγημα έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσουν το μπάζωμα που έγινε στον τόπο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με αυτή την εντελώς επιπόλαιη εξήγηση, οι άμεσες επεμβάσεις που έγιναν στον χώρο, ήταν για λόγους… ασφάλειας. Δηλαδή υποτίθεται πως έπρεπε να σκαφτεί το χώμα και να απομακρυνθεί, και στη συνέχεια να μπαζωθεί το σημείο με χαλίκια, ώστε να μπορούν να πατήσουν εκεί με ασφάλεια τα βαριά μηχανήματα, και να μην κινδυνεύει να «σκάσει» ο αγωγός φυσικού αερίου.

Όμως από την περασμένη εβδομάδα είχαμε αναδείξει στο Sportime την τοποθέτηση του επίτιμου Α/ΓΕΝ ναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη, ο οποίος ως Λαρισαίος που είναι, είχε πληροφορηθεί ότι κανένας αγωγός αερίου δεν περνάει κάτω από το σημείο μηδέν.

Για να έρθει μετά από μερικές μέρες και το δημοσίευμα που αφορά έρευνα της εφημερίδας Documento και επιβεβαιώνει πλήρως το ξεδιάντροπο κυβερνητικό ψέμα. Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι ο μόνος αγωγός που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από το σημείο της σύγκρουσης!

Ο αγωγός φυσικού αερίου βρίσκεται παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, δυτικά της παράπλευρης της εθνικής οδού και εκτείνεται μέχρι τα ανατολικά όρια του οικισμού της Αιγάνης και η κάθετη απόστασή του από τις γραμμές είναι – όπως είπαμε – 100 μέτρα, δηλαδή όσο το μήκος ενός ολόκληρου γηπέδου ποδοσφαίρου! Καταλαβαίνει κανείς ότι όχι μόνο δεν υπήρχε κανένα πραγματικό ζήτημα ασφάλειας, αλλά και τα βαρέα μηχανήματα είχαν άπλετο χώρο να κινηθούν μακριά από τον αγωγό.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τέτοιοι αγωγοί είναι επικαλυμμένοι με ελαφριά υλικά, όπως η άμμος, ώστε σε περίπτωση δυνατών κραδασμών (που μπορεί να προκαλέσει μια σύγκρουση τραίνων με έκρηξη) να δίνεται ελευθερία κίνησης στο πλαίσιο παραμόρφωσης και το υλικό να παραμένει ακέραιο. Επιπλέον, ο αγωγός συνήθως είναι καλυμμένος από πάνω με σκυρόδεμα ή μέταλλα τα οποία σε περίπτωση έκρηξης δεν μπορούν να αλλοιωθούν.

Είναι έτσι κατασκευασμένοι οι αγωγοί ώστε να αντέχουν και το ενδεχόμενο μετατόπισης εδάφους λόγω σεισμού, αφού ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα. Δηλαδή ακόμα και αν βαρέα οχήματα περνούν από πάνω από το σημείο που βρίσκεται θαμμένος ένας αγωγός, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) έδωσε την εξής απάντηση για τους χειρισμούς του στο σημείο, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος από την κατάσταση του αγωγού: «Τεχνικό προσωπικό του ΔΕΣΦΑ βρέθηκε στο σημείο και ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική για την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται ο αγωγός υψηλής πίεσης. Ο αγωγός βρίσκεται κοντά στον χώρο της σύγκρουσης (σ.σ. το κοντά είναι σχετικό. Βρίσκεται 100 ολόκληρα μέτρα μακριά από τη ζώνη του δυστυχήματος). Έπειτα από τεχνικό έλεγχο επιβεβαιώθηκε πως η ακεραιότητα του αγωγού δεν επηρεάστηκε από το δυστύχημα».

Προκύπτει δηλαδή ότι οι Αρχές ήταν απολύτως ενήμερες για την ασφαλή κατάσταση και απόσταση του αγωγού, και άρα δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν. Με λίγα λόγια η επίσημη απάντηση του ΔΕΣΦΑ, ξεμπροστιάζει το ανυπόστατο επιχείρημα που μεταχειρίστηκε (ανάμεσα σε άλλους κυβερνητικούς) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είπε ότι «όσοι μιλάνε για μπαζώματα είναι για τα μπάζα» και ότι «αν δεν έμπαινε εκεί το χαλίκι, θα μπορούσαν τα βαριά μηχανήματα να σκάσουν τον αγωγό και να μη μείνει τίποτα όρθιο στην Ελλάδα».

Τελικά αποδεικνύεται ότι ο κ. Φλωρίδης, είτε είπε στον ελληνικό λαό ένα ασύστολο ψέμα – είτε δεν ξέρει τι του γίνεται και απλά λέει ότι να ‘ναι. Είτε ισχύει το πρώτο – είτε το δεύτερο, είναι το ίδιο ακατάλληλος για τη θέση του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει επίσης ότι «αν ο γερανός δεν πατήσει σε στέρεο έδαφος, δεν μπορεί να σηκώσει τα βαγόνια και το επιπλέον στοιχείο που δεν έχει αναδειχθεί είναι ότι κάτω από το χώμα υπάρχει ο αγωγός του φυσικού αερίου που αν σκάσει, θα καεί όλη η Λάρισα». 

Τελικά τα περί αγωγού αποδεικνύονται παραμύθι. Ένα μύθευμα που αναπαράγεται από κυβερνητικά χείλη εδώ και έναν χρόνο, μόνο και μόνο για να παρουσιάσουν μια σοβαροφανή εξήγηση για το βιαστικό μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έγκλημα στα Τέμπη: Ασύστολο κυβερνητικό ψέμα το αφήγημα περί αγωγού αερίου στο σημείο μηδέν – Βρίσκεται 100 μέτρα μακριά!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.