ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκλημα στα Τέμπη: Σοκ με την εύφλεκτη ουσία που βρήκαν οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες – Αμείλικτα ερωτήματα για τα αίτια της έκρηξης

Τέμπη: Εντοπίστηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, που χρησιμοποιείται για νοθεία καυσίμων - Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και πως δημιουργήθηκε το τεράστιο «μανιτάρι» φωτιάς;
Έγκλημα στα Τέμπη: Σοκ με την εύφλεκτη ουσία που βρήκαν οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες – Αμείλικτα ερωτήματα για τα αίτια της έκρηξης

Τέμπη: Ένα έγκλημα ασύλληπτων διαστάσεων αρχίζει να διαφαίνεται στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αφού όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της ανεξάρτητης έρευνας, τόσο προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία που εγείρουν σοβαρές υποψίες.

H αλήθεια που βγαίνει στο φως σιγά σιγά, είναι όλο και πιο σοκαριστική και επιτάσσει όλο και εντονότερα να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι, σε όποιο επίπεδο εξουσίας και αν βρίσκονται. Είχαμε αναδείξει σε σχετικό άρθρο του Sportime στις αρχές Ιουλίου ότι η προβαλλόμενη εξήγηση για το τρομακτικό ξέσπασμα του κύματος φωτιάς αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων, δεν ήταν καθόλου πειστική έως τώρα.

Στο τελευταίο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων η ευθύνη για την έκρηξη αποδίδεται αποκλειστικά στα έλαια των μετασχηματιστών της ηλεκτρομηχανής, ενώ η αστραπιαία μετάδοση της φωτιάς στα πρώτα βαγόνια θεωρείται πως οφείλεται στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, δηλαδή στα υλικά κατασκευής των βαγονιών (υφασμάτινα καθίσματα, ξύλινη επένδυση στα πλαϊνά και στο πάτωμα, αφρολέξ καθισμάτων, πολυεστερικές κουρτίνες), που βρέθηκαν κοντά και πάνω από τον καιόμενο μετασχηματιστή ισχύος της ηλεκτράμαξας της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Τεχνικών Συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη αμφισβητούν ευθέως αυτήν την εξήγηση, αφού περίπου τα μισά θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας βρέθηκαν απανθρακωμένα και αυτό δημιουργούσε υποψία για την ύπαρξη κάποιας εξαιρετικά εύφλεκτης ύλης που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης και επιβίωσης στους επιβάτες.

Το νέο συγκλονιστικό στοιχείο που προέκυψε από τις έρευνες, φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτήν την υποψία. Το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών, για τα θύματα στα Τέμπη και το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, εμπεριέχει πολλά ανατρεπτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτό, το γενικό χημείο του κράτους πήρε δείγματα μετά από ένα μήνα και όχι τις πρώτες ημέρες από τον χώρο που έγινε το ατύχημα και ανίχνευσε μεταξύ άλλων την ουσία ξυλόλιο, η οποία δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, από τα υπάρχοντα υλικά- στοιχεία των αμαξοστοιχιών!

Πρόκειται για μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με της βενζίνης χρησιμοποιείται ακόμα και στη νοθεία καυσίμων! Άραγε έχουμε να κάνουμε με υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων που γινόταν στις «πλάτες» του ΟΣΕ; Έχουμε να κάνουμε με μια εγκληματική παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας που κάποιοι επιχειρούν να «κουκουλώσουν»; Το ξυλόλιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για το τεράστιο μανιτάρι φωτιάς που δημιουργήθηκε κατά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών;

Από τα βίντεο της μοιραίας έκρηξης που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ως τώρα, φαίνεται πως το καταστροφικό πυρ που κατέκαψε τα δύο πρώτα βαγόνια επιβατών του Intercity πιθανότατα προέρχεται από την εμπορική αμαξοστοιχία. Εδώ προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για τα ακριβή αίτια της καταστροφικής φωτιάς, που δεν αποκλείεται να ευθύνεται για την πλειοψηφία των θανάτων.

Περισσότερο «φως» στις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των μαρτύρων που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τον εφιάλτη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έγκλημα στα Τέμπη: Σοκ με την εύφλεκτη ουσία που βρήκαν οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες – Αμείλικτα ερωτήματα για τα αίτια της έκρηξης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.