ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές 2019: Προβάδισμα 9 μονάδων της ΝΔ στις εθνικές

Η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse RC για τις εθνικές εκλογές
Εκλογές 2019: Προβάδισμα 9 μονάδων της ΝΔ στις εθνικές

Εκλογές 2019: Προβάδισμα εννέα μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse RC για τις εθνικές εκλογές, που δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΚΑΪ αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τον β’ γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνονται μεταξύ 36,5%-31,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 27,5%-22,5%.

Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την δημοσκόπηση αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 9,5%-6,5%.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, τα ποσοστά της οποίας κυμαίνονται μεταξύ 6%-4%, ενώ στη Βουλή φαίνεται πως θα μπει και η Ελληνική Λύση με ποσοστό 5%-3%.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37%. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 27%, ενώ το 31% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας από τους δύο».

Εκλογές 2019 – ΝΔ: Αισιοδοξία για τη νίκη, προβληματισμός για την αποχή

Αισιοδοξία επικρατεί στην Πειραιώς ενόψει των αποτελεσμάτων για τις περιφερειακές εκλογές στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαρχής αποφασίσει να δοθεί αμιγώς πολιτικός χαρακτήρας.

Ταυτόχρονα, στο επιτελείο της αξιωματικής εκφράζουν προβληματισμό για την πρωτοφανή, όπως εκτιμούν, αποχή η οποία θα καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υποστηρίζουν ότι η χαμηλή συμμετοχή που διαφαίνεται είναι συνέπεια της μικροκομματικής και γι’ αυτό μικρόνοης επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως συνέβη το 2014.

Η αδιαφορία που μοιάζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες για το δεύτερο γύρο εξηγείται από αξιωματούχους της Πειραιώς για δύο λόγους.

Πρώτον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο.

Με απλά λόγια σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή.

Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Δεύτερον: Οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα.

Πόσω μάλλον όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση.

Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψιν ότι σε 6 περιφέρειες οι περιφερειάρχες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκλογές 2019: Προβάδισμα 9 μονάδων της ΝΔ στις εθνικές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.