ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκλογές 2019: Στη μάχη για επτά περιφέρειες και δήμους

Εκλογές 2019: Στις κάλπες βρίσκονται και σήμερα οι Έλληνες πολίτες για τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε επτά Περιφέρειες και περίπου 220 μικρούς και μεγάλους δήμους.
Εκλογές 2019: Στη μάχη για επτά περιφέρειες και δήμους

Εκλογές 2019: Στις κάλπες βρίσκονται και σήμερα οι Έλληνες πολίτες για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε επτά Περιφέρειες και περίπου 220 μικρούς και μεγάλους δήμους.

Η επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο.

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάµesa στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο (2) συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι σε έξι περιφέρειες (Κ. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ν. Αιγαίο και Κρήτη) αναδείχθηκε νέος περιφερειάρχης απο την πρώτη Κυριακή, ενώ το ίδιο συνέβη και σε 107 Δήμους μεταξύ των οποίων Γλυφάδας, Αλίμου, Περιστερίου, Νεάπολης – Συκεών, Βόλου κ.α.

Με τα εως τώρα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιούς της σε πέντε περιφέρειες και διεκδικεί με αξιώσεις άλλες έξι με επτά. Από την άλλη πλευρά η επίδοση που κατέγραψαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερη και από αυτή που είχε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Η Κουμουνδούρου πιθανότατα να μην κερδίσει καμία περιφέρεια ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με το ευνοϊκό σύστημα της απλής αναλογικής ελέγχει μόλις το 11,39% των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων (79 σε 693).

Εκλογές: Η μάχη στις περιφέρειες

Περιφέρεια Αττικής

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δίνει ένα σαφές προβάδισμα 18 μονάδων στην υποψηφιότητα Γιώργου Πατούλη καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ έλαβε 37,63% έναντι 19,71% της Ρένας Δούρου.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αφήνει ορθάνοικτους λογαριασμούς καθώς ο Πέτρος Τατούλης προηγείται με βραχεία κεφαλή 1.753 ψήφων (34,09% έναντι 33,7%) έναντι του κ. Νίκα. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε περιοδείες σε Αρκαδίας και Αργολίδα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Μετά από μια εντυπωσιακή πορεία τις τελευταίες εβδομάδες ο Νεκτάριος Φαρμάκης, υποψήφιος της ΝΔ για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο με 36,96% αφήνοντας πίσω τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (32,93%) που προέρχεται από το ΚΙΝΑ και υποστηρίχθηκε και από την Κουμουνδούρου.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η υποψήφια της ΝΔ, Ρόδη Κράτσα, έλαβε στον πρώτο γύρο 29,5% έναντι 22,16% που πήρε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο κ. Σπύρου, που ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως είναι η αυτονόητή η στήριξή του στην υποψηφιότητα Κράτσα, συγκέντρωσε 18,4%.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η νυν περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου (30,6%) αντιμετωπίζει τον «γαλάζιο» αντάρτη Κώστα Μουτζούρη.

Ρυθμιστές καθίστανται οι ψηφοφόροι του υποψηφίου του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Χριστόφας (19,63%), ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει «γραμμή» λέγοντας ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με όποιον αναδεχθεί νικητής.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

«Γαλάζιος» εμφύλιος και εδώ, καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ Χρήστος Μέτιος που εξελέγη πρώτος με 34,36% θα αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη 30,61%.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η μάχη του β’ γύρου θα δοθεί μεταξύ του γαλάζιου υποψηφίου Φώτη Σπανού (39,71%) και του πρώην δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου (23,84%).

Εκλογές: Η μάχη στους μεγάλους δήμους

Δήμος Αθηναίων

Μεγάλο φαβορί θεωρείται ο Κώστας Μπακογιάννης καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 42,65% έναντι 16,98% του Νάσου Ηλιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Δήμος Πειραιά

Καθαρή νίκη που δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής στο β’ γύρο κατέγραψε και ο Γιάννης Μώραλης (45,34%) στον Πειραιά. Απέναντί του θα βρει τον υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Βλαχάκη που συγκέντρωσε 27,13% ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Μπελαβίλα (14,58%) πιθανότατα να προτιμήσουν την αποχή.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία που οδήγησε σε επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων ο ανεξάρτητος Κώστας Ζέρβας (14,93%) εξασφάλισε τον εισιτήριο για τον β’ γύρο αφήνοντας οριακά στην 3η θέση τον Γιώργο Ορφανό (14,52%).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκλογές 2019: Στη μάχη για επτά περιφέρειες και δήμους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.