×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Ελλάδα – Τουρκία: Ανεβαίνουν οι τόνοι! Φουλ για σύγκρουση με φόντο το Μεσόγειο!


    Sportime Team

Ελλάδα – Τουρκία: Ανεβαίνουν οι τόνοι! Φουλ για σύγκρουση με φόντο το Μεσόγειο!


Σκληραίνει τη στάση της η Άγκυρα προς την Αθήνα και διαμηνύει πως θα «προστατεύσει τα συμφέροντα της».

Το μήνυμα ότι η Τουρκία θα προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά» της στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές ο Τούρκος πρέσβης -ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών χθες- υποστήριξε, εξάλλου, ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και της οριοθέτησης, του Κυπριακού, της έρευνας για υδρογονάνθρακες και της Λιβύης, είναι γνωστές και διαφανείς, με τις κινήσεις της Άγκυρας -όπως συμπλήρωσε- να γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, ο πρέσβης της Τουρκίας ανέφερε -κατά τις ίδιες πηγές- ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, δίχως να υπάρξει ανταπόκριση. Βάσει των ίδιων πηγών, ο κ. Οζούγκεργκιν είπε ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες να συζητήσουν και να ακούσουν και ο ένας τον άλλο. Επέμεινε δε ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.

 

Το χρονικό της νέας κλιμάκωσης Ελλάδα – Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα τη Δευτέρα, αντιδρώντας στη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κάνει λόγο για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» είχε διαμηνύσει ο κ. Δένδιας.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την υφαλοκρηπίδα και την έρευνα στα έξι ναυτικά μίλια. «Oι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» ανέφερε ο Ακσόι.

«Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αργότερα, ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε εκ νέου παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, υπογράμμισε ότι «τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα», καθώς και ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα υπερασπιζόμαστε».

 

Μήνυμα της Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την Ελλάδα

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον μιλώντας απόψε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη: «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα.

Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις.

Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και στην Τουρκία.

«Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. «Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι νέο καθώς όπως υπενθύμισε η Τουρκία επιχειρεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz χαρακτήρισε τον αγωγό East Med βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο κ. Πάιατ.

«Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε, συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

 

 


Τελευταία Νέα