ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνική Αστυνομία: Φέρνει drone για τον εντοπισμό πυρηνικών απειλών

Έχει ολοκληρωθεί ήδη η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από την Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «PRINCE
Ελληνική Αστυνομία: Φέρνει drone για τον εντοπισμό πυρηνικών απειλών

Η Ελληνική Αστυνομία αναμένεται να προμηθευτεί ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για τον εντοπισμό πυρηνικών υλικών.

Έχει ολοκληρωθεί ήδη η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από την Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «PRINCE – Preparedness & Response for CBRN(e) Incidents–(Ετοιμότητα & Ανταπόκριση για ΧΒΡΠ-Ε Περιστατικά)», το οποίο αφορά στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη, διερεύνηση, εκπαίδευση και προετοιμασία για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών απειλών, καθώς και απειλών με εκρηκτικές ύλες.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. που στηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η Ελληνική Αστυνομία ζητά να προμηθευτεί «Μη Επανδρωμένο Πτητικό Μέσο» το οποίο να είναι πολυκόπτερο, να έχει δυνατότητα πτήσης ακτίνας 5 χιλιομέτρων από τον χειριστή του, μεγάλη αυτονομία και να είναι εφοδιασμένο με κάμερες ημέρας, αλλά και θερμική νυχτερινής παρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Η αλαζονεία του δημιουργεί αντιτουρκικές συμμαχίες που τον τρομάζουν

Το ενδιαφέρον κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό ανίχνευσης και εντοπισμού πυρηνικών και ραδιολογικών υλικών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό τεχνικό παράρτημα της προκήρυξης η συσκευή αυτή θα πρέπει «να παρέχει μέτρηση του ρυθμού δόσης ακτινοβολίας και να πραγματοποιεί ταυτοποίηση χαρακτηρισμό ραδιοϊσοτόπων ή νουκλεϊδίων και να ανιχνεύει ακτινοβολία στην ενεργειακή περιοχή από 50 keV έως 3 MeV τουλάχιστον».

Το ιδιαίτερα εξειδικευμένο αυτό drone θα ενταχθεί στην ειδική υπηρεσία εναερίων μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπάγεται στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, και στην οποία ανήκουν τα ελικόπτερα και τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και drones εναέριας παρακολούθησης που ήδη διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ.

Να σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο, η Ελληνική Αστυνομία είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες προμήθειας ατομικού εξοπλισμού προστασίας από πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά, ο οποίος προοριζόταν για ειδικό τμήμα αστυνομικών και επιστημόνων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, και πάλι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος εσωτερικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: sputniknews.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνική Αστυνομία: Φέρνει drone για τον εντοπισμό πυρηνικών απειλών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.