ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνική Επανάσταση: Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Νικηταράς – Οι απόγονοί τους (photos)

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την ημερομηνία που καθιερώθηκε ως εναρκτήρια για την Eπανάσταση
Ελληνική Επανάσταση: Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Νικηταράς – Οι απόγονοί τους (photos)

Ελληνική Επανάσταση 1821-2021: Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την ημερομηνία που καθιερώθηκε ως εναρκτήρια για την Ελληνική Επανάσταση.

Αναζητώντας κανείς στο διαδίκτυο, ανακαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα για την 25η Μαρτίου 1821 και την Ελληνική Επανάσταση.

Εν προκειμένω, ένα αφιέρωμα της ιστοσελίδας greekreporter.com όπου… παρελαύνουν, μέσω DNA τουλάχιστον, οι Γεώργιος Καραϊσκάκης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Νικηταράς.

Ιδού ένα δείγμα:

Ελένη Λεωνίδα-Καραϊσκάκη

«Μέσα από άλμπουμ, αφηγήσεις και κειμήλια, ο Καραϊσκάκης ήταν πάντα παρών στο σπίτι ενώ μεγαλώναμε», θυμάται η απόγονος του μεγάλου οπλαρχηγού που έδωσε τη ζωή του στη Μάχη του Αναλάτου.

Σύμφωνα με τα λόγια της, η υπερηφάνεια και το δέος που ένιωθε πάντα για τον ηρωικό πρόγονό της, έχουν αφήσει κληρονομιά που είναι πολύ μεγαλύτερη και σπουδαιότερη από την ίδια την ύπαρξή της.

Και προσθέτει: «Εκτός από τη στρατηγική ιδιοφυΐα του, η προσωπικότητα του Καραϊσκάκη ήταν μοναδική, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο επίκαιρο στις μέρες μας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μπορεί να είναι ο πρώτος που έρχεται στο πάνθεον των ηρώων του 1821, αλλά ο Καραϊσκάκης έρχεται πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων. Ήταν πάντα ένα πρότυπο.

Κάθε φορά που κάποιος συνειδητοποιεί ότι είμαι απόγονός του, θέλουν να με αγγίξουν, να με χαϊδέψουν, να τραβήξουν φωτογραφία μαζί μου… Αυτές οι αντιδράσεις με γεμίζουν πάντα με ένα όμορφο συναίσθημα», περιγράφει.

Επίσης, η κ. Ελένη Λεωνίδα-Καραϊσκάκη επεσήμανε ότι έχει διασωθεί ένα γράμμα ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας, το οποίο είχε στείλει ο ήρωας με αποδέκτη τον 15χρονο γιο του και ανέφερε ότι θα επιστρέψει σύντομα στο σπίτι, κάτι που τελικά δεν συνέβη…

«Είναι ένα πολύ προσωπικό και συγκινητικό γράμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης

Ο Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης είναι απόγονος 6ης γενιάς της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, από τον μικρότερο γιο της Νικόλαο Δημητρίου Μπούμπουλη (1808-1884), διοικητή του τότε Ελληνικού Ναυτικού, και την πριγκίπισσα Σοφία Μαρίνου-Κομνηνού.

Μεγαλωμένος στις Σπέτσες με τα δύο αδέλφια του, στην πραγματική οικία της Μπουμπουλίνας, μέρος της οποίας παραμένει το οικογενειακό τους σπίτι μέχρι σήμερα, περιβάλλεται συνεχώς από την ιστορία της.

«Δεδομένου ότι μεταφέραμε το όνομα της οικογένειας, καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν κάτι που εύκολα μπορούσε να αγνοήσει κανείς. Επίσης δεν ήταν πάντα εύκολο για εμάς. Παραδέχομαι ότι, ως παιδιά, τα συναισθήματά μας για την κληρονομιά μας ήταν ανάμεικτα, κάτι εντελώς φυσιολογικό για εκείνη την εποχή», θυμάται ο κ. Παύλος Δεμερτζής-Μπούμπουλης.

«Φυσικά, όσο μεγαλώναμε και κατανοούσαμε καλύτερα τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η πρόγονός μας στην πορεία της Ελλάδας προς την Ανεξαρτησία και την ιστορική κληρονομιά των ενεργειών της, εκφράζουμε σεβασμό, θαυμάζουμε και αγαπάμε την ιστορία της οικογένειάς μας»,

Ο διευθυντής του ιδιόκτητου Μουσείου της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας προσθέτει: «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν απόγονοι των περισσότερων ηρώων της Επανάστασης. Ωστόσο, σπάνια αναφέρω την κληρονομιά της οικογένειάς μου, εκτός και αν προκύπτει σε μία συζήτηση. Προτιμώ να με γνωρίζουν και να με εκτιμούν για το ποιόν μου κι όχι για την οικογενειακή κληρονομιά που κουβαλώ. Μόλις συμβούν αυτά, τότε ναι νιώθω πιο άνετα για να το αποκαλύψω».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

200 Χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα: Αφιερώματα και ειδήσεις

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση: Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Νικηταράς – Οι απόγονοί τους (photos)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.