ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό: «Εγκαίνια επένδυσης» για το θεαθήναι, την ώρα που κατασπαράσσεται η δημόσια περιουσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει για... δεύτερη φορά - όχι ένα ολοκληρωμένο έργο, άλλα τα έργα που... «θα» γίνουν στο Ελληνικό.
Ελληνικό: «Εγκαίνια επένδυσης» για το θεαθήναι, την ώρα που κατασπαράσσεται η δημόσια περιουσία

Ελληνικό: Σε άλλο… επίπεδο έχει εκτοξεύσει η κυβέρνηση την έννοια της πολιτικής φιέστας, αφού σύμφωνα με τη νοοτροπία Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να έχει πραγματοποιηθεί κάποιο ολοκληρωμένο έργο για να πραγματοποιηθούν εγκαίνια, άλλα αρκούν και μόνο οι «μουσαμάδες» και οι κινούμενες μπουλντόζες για να εκτοξευθεί το ψηφοθηρικό «πυροτέχνημα».

Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσθεσε μια νέα καινοτομία στο να κόβει φαντασιακές κορδέλες «ανάπτυξης», που λέγεται «επίσημα εγκαίνια επένδυσης». Τι ακριβώς επικοινωνιακό τέχνασμα είναι αυτό και γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τους πολίτες που μαστίζονται από την ακρίβεια μια φιέστα του «θα», είναι κάποια εύλογα ερωτήματα.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει κάνει… δυο φορές εγκαίνια στο ατελές έργο του Ελληνικού. Μια φορά έγιναν εγκαίνια «πρόδρομων εργασιών» με… κατεδαφίσεις που είχαν «αέρα» φιέστας και τώρα έχουμε το ανέκδοτο των «εγκαινίων επένδυσης». Δηλαδή σχεδόν 4 χρόνια μετά την εκλογή της κυβέρνησης, γίνεται μια φιέστα για τα έργα που θα ολοκληρωθούν… κάποτε.

Σήμερα λοιπόν παρουσιάζεται μετά βαΐων και κλάδων το… μελλοντικό έργο στο Ελληνικό, με αρκετά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να παρουσιάζουν την τελετή ως μια υποτιθέμενη εγκαινίαση του Ελληνικού.

Η κυβέρνηση μπορεί να οργανώνει εγκαίνια επί εγκαινίων σε κοπανιστό αέρα, άλλα η θλιβερή πραγματικότητα για το Ελληνικό είναι πως η λεγόμενη «αναβάθμιση» της περιοχής έχει εξελιχθεί σε ένα κανονικό ξεπούλημα δημόσιας γης προς όφελος των ολιγαρχών.

Η Lamda Development αγόρασε «κοψοχρονιά» την έκταση του Ελληνικού (τρεις και τέσσερεις φορές φθηνότερα από την πραγματική της αξία) και αντί να γίνει η αστική ανάπλαση του αρχικού σχεδίου όπου – μεταξύ άλλων – προέβλεπε την κατασκευή και πώληση ακινήτων, η Lamda αποφάσισε να λειτουργήσει αποκλειστικά ως κτηματομεσίτης που θα μοσχοπουλάει μόνο τα επί μέρους οικόπεδα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, που θα χτίζουν ό, τι θέλουν – όπως θέλουν.

Και αυτό διότι η Lamda έκρινε πως με την πώληση γης, θα έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, από το να αναλάμβανε την κατασκευή των ακινήτων, έτσι όπως πρόβλεπε ο σχεδιασμός του αρχικού master plan.

Μιλάμε για μια κανονικότατη λεηλασία της δημόσιας γης από τους «επενδυτές», που θα πουλούν «οικόπεδα με θέα», έναντι περίπου 7 εκ. ευρώ έκαστο στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού, δηλαδή στο «φιλέτο» της έκτασης.

Η επένδυση του Ελληνικού μετατρέπεται σε ένα πλασματικό έργο δήθεν ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να στέκεται ως αρωγός στο μεγάλο φαγοπότι των ομίλων, νομοθετώντας (κατ’ εξαίρεση) ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες, τις χρήσεις γης και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, στέλνοντας για… περίπατο το αρχικό επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, ο όμιλος αναμένει να εγγράψει φέτος έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ το 2023, τα οποία προκύπτουν από την συμβασιοποίηση πώλησης οικοπέδων για τις προνομιούχες βίλες του παραλιακού μετώπου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνικό: «Εγκαίνια επένδυσης» για το θεαθήναι, την ώρα που κατασπαράσσεται η δημόσια περιουσία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.