ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνικό: Ομόφωνη η απόφαση του ΚΑΣ που ξεμπλοκάρει την επένδυση

Απαλείφεται ο όρος της προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καλούσε τους επενδυτές να ζητούν γνωμοδότηση και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο σε ακαθόριστη ακτίνα
Ελληνικό: Ομόφωνη η απόφαση του ΚΑΣ που ξεμπλοκάρει την επένδυση

Ένα από τα πιο βασικά εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό εξαλείφεται με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης (21/8)

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που στηρίχτηκε στις σχετικές εισηγήσεις, στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έρχονται μόνο οι μελέτες που αφορούν κτίρια και εγκαταστάσεις εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ελέγχονται οι όψεις των κτιρίων της πρώτης γραμμής στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται στους εν λόγω χώρους, σε ζώνη πέριξ αυτών πλάτους 20μ.

Όσον αφορά τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού, προτάθηκαν ο αδόμητος χώρος γύρω από αυτόν να είναι 20 μ., ο δε έλεγχος των όψεων να αφορά τα κτίρια που βρίσκονται εντός της κτιριακής ενότητας τα οποία έχουν προβολή στο μνημείο.

Επίσης, συμπληρώθηκε το ταφικό μνημείο, που θα συνδεθεί με χώρο πρασίνου με τις παρακείμενες ζώνες ανάπτυξης, να βρίσκεται σε συσχετισμό με τον αρχαίο οδικό άξονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι επεφύλασσε η κρίσιμη σύσκεψη

Ελληνικό

Επιπλέον, προτάθηκε κι έγινε αποδεκτός από τα μέλη του ΚΑΣ ένας ακόμα όρος: Για τις αρχαιότητες που τυχόν ανευρεθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου να εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Τόσο οι εισηγήτριες όσο και τα μέλη του ΚΑΣ τόνισαν ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση του 2019 και στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 παρέχουν επαρκή προστασία στις υπάρχουσες αρχαιότητες, καθώς και σε αυτές που τυχόν αποκαλυφθούν.

Η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε από τους επενδυτές να ζητούν γνωμοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούσαν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., καθώς και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Το επόμενο βήμα για την έκδοση της ΚΥΑ είναι πλέον η συνεδρίαση την Πέμπτη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ) καθώς η γνωμόδοτηση του συμβουλίου αυτού αλλά και του ΚΑΣ ήταν απαραίτητος όρος για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ξεμπλοκάρουν το έργο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνικό: Ομόφωνη η απόφαση του ΚΑΣ που ξεμπλοκάρει την επένδυση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.