ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνοτουρκικά: «Ξεψυχισμένη» αντίδραση Γεραπετρίτη για την τουρκική πρόκληση: «Απογοητευτική η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κ.Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε μια φοβική γλώσσα χωρίς εθνική αξιοπρέπεια
Ελληνοτουρκικά: «Ξεψυχισμένη» αντίδραση Γεραπετρίτη για την τουρκική πρόκληση: «Απογοητευτική η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας»

Με φοβική και «ξεψυχισμένη» γλώσσα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε τη σοβαρότατη πρόκληση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, 5 μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Είχε προηγηθεί χθες η εξίσου υποτονική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε απλά… «αχρείαστη» την πρόκληση, λες και υπάρχει χρονική στιγμή που θα ήταν… χρειαζούμενη.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε… «απογοητευτική εξέλιξη» τη μουσουλμανοποίηση ενός ελληνορθόδοξου μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας και όντας προσηλωμένος στις «επικύψεις» του προς τον Σουλτάνο, τόνισε ότι αυτή η πρόκληση δεν θα επηρεάσει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Δευτέρα στην Άγκυρα (αλίμονο…).

Και όταν λέει «απογοητευτική» την κίνηση των Τούρκων, δηλαδή πώς το εννοεί; Περίμενε κάτι καλύτερο από πλευρά τους και… απογοητεύτηκε; Είχε πάρει καλύτερα δείγματα γραφής ως τώρα; Έχουν σταματήσει καθόλου οι εμπρηστικές ενέργειες; Και εφόσον έκαναν τζαμί την Αγιά Σοφιά, στη Μονή της Χώρας θα δίσταζαν;

Ο υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται κάποιο χρέος να αντιδράσει δυναμικά προς τα διπλωματικά νταηλίκια της Τουρκίας, άλλα θεωρεί τη βεβήλωση της Μονής ως ευκαιρία (!), για «να θέσουμε το θέμα ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας για να αντιληφθούν πόσο μεγάλης σημασίας είναι για ολόκληρη την οικουμένη».

Δηλαδή στην κυβέρνηση περίμεναν για 5 χρόνια απαθείς τη μετατροπή της ιστορικής Μονής σε Τζαμί (η μετατροπή έχει αποφασιστεί από το 2019), και τώρα ξαφνικά θα πουν στον Τούρκο πρόεδρο για τη… μεγάλη σημασία της, αφού έχει γίνει πλέον τζαμί. Η κοροϊδία δεν έχει όριο.

Και οποιαδήποτε αλυτρωτική κίνηση κάνει ο Σουλτάνος, στην κυβέρνηση θα την αντιλαμβάνονται ως… ευκαιρία για διάλογο. Τέτοια νοοτροπία ραγιαδισμού δύσκολο να έχει ξαναγίνει. Ακόμα και τα κόμματα της κεντροαριστεράς «πυροβολούν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εξοργιστική απάθεια της σχετικά με το ζήτημα, αλλά καμία τουρκική πρόκληση δεν στέκεται αρκετή για να ενεργοποιήσει την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης.

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης σαν να μην έχουν παρεμβληθεί καθόλου εμπρηστικές ενέργειες της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες (όπως η τουρκική αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα, το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία κλπ, το σχόλιο του Ερντογάν ότι έπρεπε να έχει καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος κλπ.), είπε ότι πως είναι σημαντικό ότι τον τελευταίο χρόνο δεν έχουμε παραβιάσεις πάνω από τον εναέριο χώρο και παράλληλα στο μεταναστευτικό έχουμε δραματική μείωση στις μεταναστευτικές ροές.

Δηλαδή για τον υπουργό Εξωτερικών μόνο οι υπερπτήσεις είναι προκλητικές ενέργειες και τίποτε άλλο. «Έχουμε εδραιώσει κανάλια επικοινωνίας και συζητάμε στο ανώτερο επίπεδο την όποια διαφωνία, πριν προκληθεί κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης., προσθέτοντας ότι η κυριαρχία μας δεν είναι ζήτημα διάλογου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελληνοτουρκικά: «Ξεψυχισμένη» αντίδραση Γεραπετρίτη για την τουρκική πρόκληση: «Απογοητευτική η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.