ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπαιγμός από τον Μητσοτάκη για Τέμπη: Aρνήθηκε το μπάζωμα, είπε ότι «σκύβει το κεφάλι» στις οικογένειες και ζήτησε να «μάθει την αλήθεια»

«Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη» είπε ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας φαιδρές δικαιολογίες για το μπάζωμα
Εμπαιγμός από τον Μητσοτάκη για Τέμπη: Aρνήθηκε το μπάζωμα, είπε ότι «σκύβει το κεφάλι» στις οικογένειες και ζήτησε να «μάθει την αλήθεια»

Έγκλημα στα Τέμπη: Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο έγκλημα των Τεμπών με τα λεγόμενά του να αποτελούν μια απόλυτη κοροϊδία, από την πρώτη πρόταση ως την τελευταία.

Αφού η κυβερνητική πλειοψηφία έκλεισε κακήν-κακώς την παρωδία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη και αφού η ΝΔ έβγαλε ένα χυδαίο πόρισμα που μεταφέρει όλες τις ευθύνες σε 3 υπαλλήλους (τον σταθμάρχη της Λάρισας και τους 2 νεκρούς μηχανοδηγούς), σήμερα ο πρωθυπουργός βγήκε να πει ότι… «εγώ πρώτος θέλω να μάθω την αλήθεια για τα Τέμπη».

Ακυρώνοντας μονομιάς όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν βγάλει στο φως οι πραγματογνώμονες των συγγενών των θυμάτων, αλλά και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που δείχνουν δάκτυλο συγκάλυψης στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς καμία αίσθηση ντροπής είπε ότι… οργίζεται για όσους μιλούν για μπάζωμα.

Συγκεκριμένα είπε: «λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα στα Τέμπη» και ακολούθως πέταξε το μπαλάκι στη δικαιοσύνη που όπως είπε «θα έχει τον τελικό λόγο». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά αλλά θεωρώ λογικό η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Εκείνη ζήτησε δεύτερο πραγματογνώμονα».

Για το αμαρτωλό μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τι να συγκαλύψουμε; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ήξερα ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί να βρουν σωρούς στα συντρίμμια. Λυπάμαι και οργίζομαι για όσους μιλούν για μπάζωμα».

Οι εμπειρογνώμονες διαλύουν το αφήγημα του πρωθυπουργού

Ο εμπειρογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, Κώστας Λακαφώσης, έχει αποδομήσει πλήρως το αφήγημα περί ανάγκης «σταθεροποίησης του εδάφους» για να πατήσουν οι γερανοί, απαντώντας σχετικά:

«Μιλούν για σταθεροποίηση του εδάφους για τους γερανούς. Ωστόσο, στις φωτογραφίες στη 1 και 2 Μαρτίου, βλέπουμε να εκτελούνται έργα από γερανούς και σκαπτικά (σ.σ. τα οποία βρίσκονται σταθεροποιημένα πάνω στο χώμα) χωρίς να χρειαστεί να μπαζωθεί το σημείο. Στις 3 Μαρτίου ξαφνικά φαίνεται να μπαίνουν μπουλντόζες και να ρίχνουν χαλίκια. Αν το επιχείρημά τους είναι η βροχή, πρέπει να θυμούνται ότι είχε βρέξει νωρίτερα. Δεν ήταν αυτό το θέμα».

«Ακόμα και να μπάζωναν για την σταθεροποίηση των γερανών, θα μπορούσαν να το κάνουν έξω από το ‘τρίγωνο’ του δυστυχήματος. Θα μπορούσαν να το κάνουν από αριστερά ή δεξιά χωρίς να πειράξουν καθόλου τα σημείο όπου έπεσαν τα βαγόνια και τα συντρίμμια. Υπήρχαν λύσεις» υποστηρίζει ο Κώστας Λακαφώσης.

Ο κ. Λακαφώσης προσθέτει πάνω σε αυτό ότι το λογικό θα ήταν «να συντηρήσουν τον φυσικό τόπο του δυστυχήματος με όλα τα στοιχεία ακόμα και για έναν μήνα, αφού από ένα σημείο και έπειτα αναζητούσαν μόνο νεκρούς».

Ο πρωθυπουργός υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου και προσβάλλει το πένθος των οικογενειών, όταν διατείνεται ότι ο χώρος σαρώθηκε και «καθαρίστηκε» μόλις 3 μέρες μετά την τραγωδία, δήθεν για χάρη της αναζήτησης σωρών. Με τον βιαστικό τρόπο που λειτούργησαν οι Αρχές όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς, αλλά όπως αποκαλύφθηκε από κατάθεση ενός χειριστή εκσκαφέα, μετέφεραν άρον-άρον 300 κυβικά χώμα με 20 φορτηγά γιατί η Πυροσβεστική είπε πως… δεν τα χρειαζόταν. Ένας όγκος χώματος που πιθανότατα περιείχε και απομεινάρια από τις σωρούς των νεκρών!

Η πραγματικότητα είναι μία, όσο και να τη διαστρέφει ο πρωθυπουργός: Πέραν των αναγκαίων ενεργειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων, δεν έπρεπε να πειραχτεί τίποτε άλλο. Κατά το δυνατόν, δεν έπρεπε να αλλοιωθεί κανένα στοιχείο, ούτε οι θέσεις που βρέθηκαν τα συντρίμμια, διότι όλα αυτά χρησίμευαν ώστε να βγουν συμπεράσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… αναρωτήθηκε: «Τι απέγιναν αυτά τα βαγόνια; Εξαϋλώθηκαν; Ο πρώτος πραγματογνώμονας δεν είπε τίποτα από αυτά».

Ας μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός την ανίχνευση ξυλολίου σε προσωπικά αντικείμενα των νεκρών, για να καταλάβει ο κόσμος τι απέγιναν τα βαγόνια. Φυσικά δεν είπε τίποτε γι’ αυτό.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Χιούστον δρ. Μάνος Παπαδάκης, αναλύοντας σε ειδικό εργαστήριο ένα από τα βίντεο που δείχνει τη σύγκρουση των τρένων, εξήγαγε το συμπέρασμα περί ύπαρξης ξυλολίου που διέρρευσε λόγω σύγκρουσης από τα δοχεία που το περιείχαν, σχημάτισε ερχόμενο σε επαφή με ατμοσφαιρικό αέρα τάχιστα αεριώδες εκρηκτικό μείγμα και το οποίο σε ελάχιστο χρόνο ήλθε σε επαφή με τη φωτιά που είχε δημιουργήσει στην εμπορική αμαξοστοιχία η ηλεκτρική εκκένωση.

Ακολούθησαν η έκρηξή του και δημιουργία του φαινομένου της πυρόσφαιρας με κατεύθυνση εμπρός και δεξιά με ταυτόχρονη εκτίναξη συντριμμιών κυρίως από την εμπορική αμαξοστοιχία. Περισσότερα από τα μισά θύματα φέρεται να σκοτώθηκαν από την φωτιά που δημιούργησε η ανάφλεξη της πτητικής ουσίας.

«Σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων…»

Το πιο προκλητικό θέατρο το κρατούσε βέβαια για το τέλος ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι:

«πρέπει να δούμε όμως και τον ανθρώπινο παράγοντα». Γι αυτό, επειδή εγώ σέβομαι τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων και έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες λέω: είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Το έχει πει η ίδια η πυροσβεστική. Όλα αυτά ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών. Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη. Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν αίτημα προανακριτικής αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι καθώς κουβαλάει παθογένειες δεκαετιών».

Το πόσο σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων ο πρωθυπουργός, μπορεί να μας το απαντήσει η ίδια η πρόεδρος του Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού. Η οποία εκπροσωπώντας όλες τις οικογένειες θεωρεί δεδομένο ότι η αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας ήταν προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού. Σε πρόσφατη δήλωση της, η κα Καρυστιανού καλούσε δημόσια τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στην Εξεταστική Επιτροπή για πoιο λόγο έδωσε εντολή να αλλοιωθεί ο χορός του εγκλήματος και τι φοβόταν ότι θα αποκαλυφθεί.

Όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, ο πρωθυπουργός απέφυγε ακόμα και να αναφέρει στοιχειωδώς τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, για όσα προσάπτονται εις βάρος του. Ο πολιτικός δηλαδή που βαρύνεται με πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στο έγκλημα. Φυσικά την ευθύνη δεν την έχει μόνο ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός που του επέτρεπε να κρατά σε λειτουργία έναν επικίνδυνο σιδηρόδρομο σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης είναι «δεμένος» με τη μοίρα του Κώστα Αχ. Καραμανλή και αν τον βγάλει στη «σέντρα», είναι σαν να «πυροβολεί» τα πόδια του…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμπαιγμός από τον Μητσοτάκη για Τέμπη: Aρνήθηκε το μπάζωμα, είπε ότι «σκύβει το κεφάλι» στις οικογένειες και ζήτησε να «μάθει την αλήθεια»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.